Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Programma Studium Generale KUB

Datum nieuwsfeit: 13-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Brabant


Programma Studium Generale KUB ism de Sectie Psychologiestudenten van het NIP (Ned. Inst. van Psychologen)

Wat is Geluk?

Donderdag 13 april - 13.00-15.30 uur - zaal YZ 1

Voordrachten door:
Ruut Veenhoven (hoogleraar sociologie, Erasmus Universiteit Rotterdam) Arie Kapteyn (hoogleraar algemene econometrie, Katholieke Universiteit Brabant)
Frans Jacobs (hoogleraar ethiek, Universiteit van Amsterdam)
Voorzitter:
Karel Soudijn (UHD psychologie KUB en gelukkig mens)
Scènes door Universiteitstheater De Koffer

Geluk laat zich moeilijk omschrijven. Is geluk gezondheid, een man, een vrouw, een kind, geld, kunst, een pilsje in het café of een opgeruimd huis? Wie op internet op 'geluk' klikt vindt minimaal 23.337 pagina's én de uitnodiging hieraan zijn eigen, subjectieve versie van geluk toe te voegen.

De vraag is of er over geluk ook meer algemene uitspraken te doen zijn die verder gaan dan volkswijsheden als 'geluk is niet te koop' en 'het geluk is met de dommen'. Om dat te onderzoeken hebben Studium Generale en de Sectie Psychologiestudenten van het NIP drie wetenschappers uitgenodigd die zich elk vanuit hun eigen discipline met geluk bezighouden.

Ruut Veenhoven, ook wel de geluksprofessor genoemd, deed uitgebreid onderzoek naar de geluksgevoelens van mensen in een groot aantal landen. Na IJsland blijken we in Nederland het hoogste aantal gelukkige levensjaren te mogen verwachten van de 38 landen die Veenhoven in zijn onderzoek opnam.

Arie Kapteyn definieert geluk als: 'meer hebben dan je buurman'. Economen als Kapteyn hanteren de hypothese dat geluk relatief is. Een hypothese die uitgaat van een buitengewoon platvloers mensbeeld en dat past volgens Kapteyn uitstekend bij de economische theorie.

De filosoof Frans Jacobs zal een algemene karakterisering geven van wat geluk betekent. Dit is in verschillende levensperiodes van mensen iets anders: als je jong bent doe je er goed aan je mogelijkheden aan te passen aan je wensen, als je oud bent doe jer er goed aan je wensen aan te passen aan je mogelijkheden. Dat stelt de mens voor een strategisch probleem: wanneer dien je van het ene geluksparadigma over te gaan naar het andere?

De programma's van Studium Generale zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld.
Voor meer informatie: Studium Generale, Katholieke Universiteit Brabant, tel. (013) 466 21 66.

KUB

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie