Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Noodzaak gevarieerder woningaanbod Schalkwijk Haarlem

Datum nieuwsfeit: 13-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Noodzaak gevarieerder woningaanbod Schalkwijk

Het college van burgemeester en wethouders van Haarlem heeft dinsdag 11 april 2000 besloten om samen met de 4 grote woningcorporaties: Woningstichting Haarlemveste, Pré Woondiensten, Woonmaatschappij De Vonk en Woningstichting 't Sant in Schalkwijk te gaan werken aan een gevarieerder woningaanbod. De kwaliteiten van Schalkwijk zijn, volgens het onderzoek naar de toekomst van het wonen in Schalkwijk van het bureau RIGO uit Amsterdam, gelegen in de combinatie van een groen en ruim woonmileu, dicht bij de stad, de goede bereikbaarheid en dichtbij concentraties van werkgelegenheid. Het streefbeeld voor Schalkwijk zou dat van een meer suburbaan woonmilieu moeten zijn, maar danwel met een uitzonderlijk gunstige ligging ten opzichte van het stadscentrum. "Buiten wonen in de stad" kan het motto zijn. Het uitbuiten van deze potentie kan de woningmarktpositie t.o.v. de Haarlemmermeer duidelijk versterken. Voor veel Schalkwijkers komen hierdoor veel meer mogelijkheden hun woonwensen in hun eigen wijk te realiseren.

Op basis van deze doelstellingen en de analyse uit het onderzoek komt het RIGO tot de conclusie dat er de komende 15 jaar een groot aantal woningen in Schalkwijk in het herstructureringsproces betrokken moet worden. Op korte termijn is dat al met zo'n 1000 flatwoningen het geval. Op langere termijn kan dit aantal wel tot ca. 30% van de woningvoorraad (zo'n 5000 woningen) oplopen, afhankelijk van de marktomstandigheden. Dit betekent dat voor deze woningen plannen ontwikkeld moeten worden voor sloop/nieuwbouw, samenvoegen of ingrijpend verbeteren.

Volgens het RIGO vertoont Schalkwijk typisch de symptomen die veel van dit soort naoorlogse wijken hebben. Zo is het woningbestand erg eenzijdig: veel flats, weinig koop. Bovendien laat de kwaliteit van een deel van die woningen nogal te wensen over. Het aantal verhuizingen ligt duidelijk hoger dan in andere wijken. Woningen worden steeds vaker betrokken door huishoudens die weinig keuzeruimte hebben. Dit proces kan versterkt worden als de komende jaren veel nieuwe woningen in de Haarlemmermeer gebouwd worden, waardoor de woningmarkt verruimt. Het RIGO concludeert dat er geen reden is om aan te nemen dat Schalkwijk zal ontkomen aan het lot dat veel vergelijkbare wijken in ruimere woningmarktgebieden heeft getroffen.

Onder de voor herstructurering in aanmerking komende woningen zijn veel woningen die behoren tot de voorraad betaalbare woningen, de zgn. kernvoorraad. Gemeente en corporaties vinden niet dat dit mag betekenen dat in Schalkwijk de kernvoorraad verdwijnt. In Schalkwijk moet ook na de herstructurering nog een substantieel deel van de kernvoorraad staan. Tussen beide partijen is afgesproken dat voor de verschillende wijken in Schalkwijk de herstructureringsopgave nader wordt uitgewerkt. In eerste instantie wordt getracht voor de zomervakantie de gevolgen van de bevindingen van het RIGO-rapport voor de periode 2000-2005 in beeld te brengen. De gemeente Haarlem en de Haarlemse corporaties hebben een gezamenlijk standpunt beschreven.

13 april 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie