Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Massale inschrijving vakbeurs industriele automatisering

Datum nieuwsfeit: 13-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Amersfoort, 13 april 2000

Massale inschrijving Het Instrument Industriële Automatisering

verrast FHI

industrial business solutions centraal op vakbeurs in oktober

Bedrijven als Oracle, Cap Gemini, Arthur Andersen, Exact, Origin en Damgaard gaan een centrale positie innemen op de beurs Het Instrument Industriële Automatisering!

De organiserende federatie van technologiebranches FHI heeft verbaasd en verrast gereageerd op de massale aanmelding van bedrijven die willen deelnemen aan de Benelux-vakbeurs voor Industriële Automatisering. Nadat een aantal bedrijven dat traditioneel grote stands inricht op deze beurs te kennen had gegeven zich, gegeven hun marktpositie, niet meer zon grote marketinginspanning te kunnen veroorloven, bleek dat zij toch allemaal wilden deelnemen. Bovendien bleek een, voor de beurs, compleet nieuwe groep bedrijven zich te willen presenteren op het branche-evenement: ERP-softwareleveranciers, -implementatiebedrijven en Industrial Business Solutions consultancy bedrijven. Per saldo betekent dit dat straks van 9 tot en met 13 oktober 2000 tenminste net zoveel bedrijven zullen exposeren als op de voorgaande beurs van 1998: circa
575!

Bij de sluiting van de inschrijving en de indeling van de beursvloer werd een aantal geprononceerde markttrends zichtbaar in de wijze waarop de bedrijven zich presenteren op Het Instrument IA 2000.

Binnen de traditionele kern van DCS-systeemleveranciers lijkt men meer dan voorheen te zoeken naar marktniches, specialisaties. De grote Europese leveranciers als ABB, Endress & Hauser, Neles Automation en Siemens bevestigen enerzijds met hun grote stands dat zij een centrale rol willen blijven spelen in de verkoop van automatiseringshardware, al dan niet via system integrator-partners. Daarnaast lonken deze bedrijven nadrukkelijk naar de top van de automatiseringspiramide, die uitsluitend via een software-, IT-benadering kan worden bediend.

Hun Pacific-georiënteerde concullegas, Honeywell, Fisher Rosemount, Foxboro en Yokogawa hebben hun kaarten gezet op de industriële communicatietechniek, via een grote Fieldbus Foundation-stand waarin zij participeren.

system integration & business solutions

De trendmatige ontwikkelingen vinden hun weerslag op de beurs via de massale deelname van productonafhankelijke Industrial System Integrators en, meer nog, het forse themapaviljoen voor Industrial Business Solutions.

Het eerste is in lijn met de groei van het enkele jaren geleden binnen FHI tot stand gekomen platform ISI (Industrial System Integrators). Met vijftien deelnemende bedrijven in het ISI paviljoen is het met 350m2 het grootste paviljoen van de beurs. Daarnaast exposeert nog een vijftiental productonafhankelijke system integrators met een zelfstandige stand op Het Instrument IA. Het tekent de groei van deze discipline als sterke zelfstandige activiteit in de bedrijfskolom van de industriële automatisering.

Het Industrial Business Solutions Paviljoen is ook trendmatig: industriële automatisering kan niet langer bedreven worden zonder een IT-invulling op bedrijfsprocesniveau. Dat een bedrijf als Siemens zich nu al als zodanig zou profileren samen met de genoemde bedrijven als Oracle, Exact, Damgaard, Cap Gemini, Arthur Andersen, Origin en Vertis Solutions is echter verrassend en vooruitstrevend. De directe aanleiding is te vinden in het branche-initiatief dat binnen FHI werd genomen door de Nederlandse brancheorganisatie voor Industriële Automatisering: de vorming van een nieuwe branchegroep onder de naam Industriële ERP-Club.

De federatie FHI verwacht nog een nieuw element op de vakbeurs, een paviljoen voor Engineering Automation. De groep bedrijven die dit gaat invullen was zich medio april nog aan het formeren. Naar verwachting zal in juni daarover meer nieuws te melden zijn.

continuïteit & managementniveau

Met de realisatie van de genoemde vernieuwingen bewijst het organiserende FHI opnieuw dat die branchefederatie garant staat voor continuïteit van de marktplaats die Het Instrument al sinds 1956 is. Door de jaren heen is men er, via de betrokkenheid van lidbedrijven uit de branche, in geslaagd elke beurseditie die content te geven die de markt vroeg.

Naast de gememoreerde veranderingen voor wat betreft de bedrijven die exposeren, signaleert FHI ook een beweging als het gaat om de bezoekersdoelgroepen. Buiten de traditionele groep van meet-, regel- en besturingstechnici, werd voorheen eerst de groep van systeemtechnologen aangesproken. Nu trekken de concepten van Industrial Business Solutions en Engineering Automation vooral de bezoekers op managementniveau aan. Medio juni verwacht FHI ook het congresprogramma te kunnen presenteren dat wordt voorbereid, samen met organisaties als PLC-Open, PAVO, KIvI/NIRIA. Vijftien seminartitels worden ingevuld en aangeboden.

FHI blijkt een goede slag te hebben geslagen met de move om de beurs Industriële Automatisering op deze basis te organiseren, gelijktijdig met de andere Het Instrument-show voor Laboratorium Technologie en gelijktijdig met de beurs Machevo (voor machines en equipment voor de chemische en de voedingmiddelenindustrie). Een dergelijke, gedegen aanpak moet goed zijn voor de Nederlandse economie, waarschijnlijk zelfs voor de Benelux-economie.

Voor meer informatie: FHI, Anita van den Berg, communicatiemanager, telefoon

(033) 465 75 07. De tekst per e-mail is op te vragen bij Liesbeth Kamp, (L.Kamp@fhi.nl).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie