Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tijdstip betaling lijfrentepremie en lijfrentepremieaftrek

Datum nieuwsfeit: 13-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ernst & Young

Nieuws
Belastingadviseurs
Tijdstip betaling lijfrentepremie en lijfrentepremieaftrek
Het is op grond van een bepaling in de Wet op de inkomstenbelasting mogelijk om de lijfrentepremie die vóór 1 juli van enig jaar betaald is, alsnog in het voorafgaande jaar in aftrek te brengen. Bijvoorbeeld lijfrentepremie die wordt betaald vóór 1 juli 2000, kan nog in 1999 in aftrek worden gebracht. Deze regeling wordt ook wel de terugploegregeling genoemd.

De terugploegregeling is een uitzondering op de hoofdregel die luidt dat de lijfrentepremie wordt afgetrokken in het jaar dat de premie betaald of verrekend is. Uiteraard is aftrek van lijfrentepremie in het voorafgaande jaar slechts aan de orde indien op basis van de wettelijke bepalingen recht op lijfrentepremieaftrek bestaat. De omvang van de lijfrentepremieaftrek is hierbij afhankelijk van persoonlijke omstandigheden. In 2000 heeft men in beginsel recht op een lijfrentepremieaftrek van fl 6.179. De niet benutte lijfrentepremieaftrek van een gehuwde of ongehuwde partner kan - onder voorwaarden - aan de andere partner worden overgedragen zodat de lijfrentepremieaftrek van deze persoon fl 12.358 kan bedragen. De lijfrentepremieaftrek in 2000 kan nog hoger uitvallen indien men in het jaar of in het verleden te weinig pensioenrechten heeft opgebouwd.

In verband met de aanstaande belastingherziening wordt de mogelijkheid van lijfrentepremieaftrek vanaf 1 januari 2001 ingrijpend gewijzigd. De hierboven genoemde vaste aftrekmogelijkheid van fl 6.179 wordt teruggebracht tot fl 2.204. De mogelijkheid van overheveling van de niet benutte lijfrentepremieaftrek van de partner zal vanaf 2001 komen te vervallen. De lijfrentepremieaftrek kan hoger uitvallen dan fl
2.204 indien men aannemelijk maakt over een pensioentekort te beschikken.

Anticiperend op de belastingherziening in 2001 is nu reeds in de Wet op de inkomstenbelasting bepaald dat na 31 december 2000, maar voor 1 juli 2001 betaalde lijfrentepremie in het jaar 2000 binnen de aftrekruimte van fl 6.179 of fl 12.358 niet meer kan worden afgetrokken. Mocht men in het jaar 2000 nog gebruik willen maken van deze aftrekmogelijkheid, dan dient de lijfrentepremie uiterlijk op 31 december 2000 betaald te zijn. De aftrekmogelijkheid van na 31 december 2000 betaalde lijfrentepremies zal worden beoordeeld met inachtneming van de nieuwe fiscale bepalingen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen Chris Siebers, telefoon: (020) 549 74 93, van de Productgroep Pensioenen en Verzekeringen Fiscaal.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie