Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tourjour over vakanties in Zweden

Datum nieuwsfeit: 13-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persinformatie Zweden april 2000, Zin in Zweden

PERSBERICHT - 13 APRIL 2000

Persinformatie april 2000: Zin in Zweden

Øresund Brug
Het logo van de Oresund Brug

Koninklijke opening van de Øresund Brug Skaters over de nieuw brug naar Zweden Open Brug
Cultuur Brug
Toltarieven Øresund Brug
Sontbrug markant punt in drukke vogeltrekroute
Algemeen

Island hoppen in en rondom Stockholm Leer Zweeds van de Zweden

Dalarna Special

Welkom in de wildernis
Cultuur ontmoet natuur
Idre Fjäll voor een vakantie vol buitensport
Koninklijke opening van de Øresund Brug

De Oresundbrug tussen Denemarken en Zweden

De Øresund Brug is op 1 juli om 23.00 uur geopend voor verkeer. De eerste treinen vertrekken op zondagmorgen 2 juli om 06.09 vanaf Malmö Central en om 06.16 vanaf Copenhagen Central Station.

Eerder op de dag zal de nieuwe verbinding officieel geopend worden door Koningin Margrethe van Denemarken en Koning Carl Gustaf van Zweden. De inaugurele ceremonie begint met het simultane vertrek van een trein vanaf Copenhagen Central Station en Malmö Central. De treinen rijden door het openingslint naar het kunstmatige eiland Peberholm waar de twee staatshoofden de verbinding tussen beide landen met een koninklijke omhelzing zullen bezegelen.

Het programma wordt vervolgd met een "Performance for the Bridge" voor
3000 genodigden in Lernacken in Zweden.

Informatie: www.oresundskonsortiet.com

Skaters over de nieuwe brug naar Zweden

Voorafgaand aan de officiële opening op 1 juli is de Øresund Brug op
10 juni, in pinksterweekend, van 6 uur 's avonds tot middernacht, gereserveerd voor een historische skatetocht van Denemarken naar Zweden. De Øresund-skatetocht is onbetwist de spectaculaire start van het Europese skateseizoen 2000. De Nederlandse reisorganisatie Skate-A-Round organiseert een 3-daagse Øresund-skatereis. Het maximum aantal deelnemers is 120 en de reis moet vóór 28 april gereserveerd zijn.

Informatie: www.skate-a-round.com

Open Brug

De skatetocht maakt onderdeel uit van het evenement "Open Bridge" dat in het pinksterweekend van 9 t/m 12 juni georganiseerd wordt in Denemarken en Zweden. Op vrijdag 9 juni kan men van Denemarken naar Zweden en v.v. fietsen. Op zaterdag 10 juni en zondag 12 juni kan men genieten van het uitzicht over de Sont tijdens een historische wandeling. Na 7 millennia is de mens weer in staat om van Denemarken naar Zweden te lopen. Dat kon 7000 jaar geleden namelijk ook, toen was de ijskap nog niet gesmolten. Voor de terugreis staat desgewenst een bus klaar. Op maandag 12 juni klinkt bij Kastrup in Denemarken het startschot voor de grootste Halve Marathon van de wereld. Profs en amateurs rennen om het hardst naar de finish in Malmö.

In het pinksterweekend is iedereen op de been in Malmö om deel te nemen aan tal van swingende straatfestiviteiten in het kader het cultuurprogramma "Open Stad".

Cultuur Brug

"Kulturbro 2000" is de culturele happening van het jaar in Malmö en de Øresund Regio. Ter ere van de opening van de brug en het ontstaan van de nieuwe Euregio zijn er gedurende drie maanden, van 15 september tot
15 december, tal van optredens, tentoonstellingen, concerten en andere kunstzinnige uitingen. Informatie: www.kulturbro.com
Toltarieven Øresund Brug

De Øresund-verbinding van Denemarken naar Zweden gaat eerst door een 4 km lange tunnel naar het kunstmatige eiland Peberholm en vandaar via de 7.8 km lange Øresund brug naar Lernacken aan de Zweedse kant. Betaling van tolgeld met creditcard of cash in alle Europese valuta bij aankomst in Zweden. De brug is dag en nacht geopend.

Tarieven voor enkele reis:

Motoren 150 SEK
Auto's tot 6 meter lengte 275 SEK
Auto's met aanhanger tot 9 meter 600 SEK Auto's met aanhanger tot 12 meter 720 SEK
Informatie: www.oresundskonsortiet.com


500.000 trekvogels passeren Falsterbo
Sontbrug markant punt in drukke vogeltrekroute
Gaat de Sontbrug een rol spelen in de vogeltrek? Is het een welkom rustpunt voor reizende gevederde vrienden of gaat het immense kunstwerk hun oriëntatie verstoren? Ervaren birdwatchers maken zich geen zorgen, zij verwelkomen de nieuwe brug als een snelle route naar Falsterbo, een hotspot voor beoefening van hun liefhebberij.

De Sont geldt als een markant punt in een van de belangrijkste trekvogelroutes van Europa. Wie weet dat de meeste trekvogels niet graag lang boven zee vliegen, heeft aan één blik op de kaart genoeg om te zien waarom. Op weg naar Centraal en Zuid-Europa vanuit Scandinavië en noordwest Rusland ligt hier de kortste oversteek naar het vasteland.

De voorjaarstrek (naar het noorden) is wat minder spectaculair dan die in de nazomer (naar het zuiden). Van 20 augustus tot 20 oktober komen de routes vanaf vele noordelijke plekken in een soort trechter bij elkaar in de zuidelijkste punt van Zweden bij de Sont. De bontbekplevier rept zich zuidwaarts naar Marokko. De Scandinavische kraanvogel zet met duizenden tegelijk de daling in naar het Duitse eiland Rügen. De grauwe ganzen hebben een vaste pleisterplek op een eilandje in de Sont in de schaduw van de nieuwe brug. Veel andere vogels, steltlopers voorop, koersen naar dé fouragepost op de noord-zuid-route, de Waddenzee.

Dat de meeste vogels grote lappen zee vermijden op hun soms duizenden kilometers lange tochten, is niet alleen vanwege de zekerheid. Een aantal vogelsoorten, zoals Ooievaars, legt namelijk hun afstanden af door gebruik te maken van thermiek. Zij laten zich omhoog voeren door opstijgende warme lucht en zweven dan vanaf grote hoogte kilometers verder. Boven land ontstaat thermiek, boven zee niet of nauwelijks.

De Sont-oevers zijn plekken waar waarnemers van de vogeltrek in voor- en najaar graag komen. Beide oevers van de Sont, maar vooral de Zweedse, fungeren dan als een tribune ter waarneming van het eeuwig boeiende schouwspel van tijdelijk verhuizende vogels.

Falsterbo op de zuidpunt van Zweden is de bekendste plek voor birdwatchers. Daar is in nazomer en herfst najaar te zien wat anders nooit vertoond wordt: roofvogels die samen groepen. Buizerds en wespendieven komen eind augustus, begin september met honderden tegelijk aanzweven. Later in het najaar komen de sperwers, de ruigpootbuizerds en de rode wouwen en mondjesmaat ook de zeearenden, visarenden, kiekendieven en slechtvalken.

Elk jaar vliegen zo'n 500.000 vogels over de zuidpunt. In Falsterbo komt alles wat in Scandinavië broedt voorbij. Behalve de roofvogels ook zanglijsters, koperwieken, zangertjes, mezen, steltlopers, rotganzen, aalscholvers, kauwtjes, houtduiven, noem maar op. In totaal telde Falsterbo Bird Observatory 343 soorten vogels. Het observatorium dat in 1955 is opgericht, houdt zich bezig met het ringen en tellen van vogels. De resultaten worden gebruikt in studies naar de vogelmigratie. Het observatorium organiseert veldtochten met gids en demonstraties in het ringen van vogels. In het gebouw van het observatorium zijn ook gastenverblijven. Het is raadzaam om vooraf te reserveren, vooral voor verblijf tijdens het piekseizoen, van 20 augustus tot 20 oktober.

Informatie:

Falsterbo Bird Observatory
tel. +46 40 470 688
email: (birdobs@fbo.pp.se)

Algemeen

Island hoppen in en rondom Stockholm

Stockholm - gebouwd op 14 eilanden - met tal van parken, historische paleizen, top musea, winkels vol design en een uitgebreid avondleven is gemakkelijk te ontdekken met gratis gebruik van openbaar vervoer en toegang tot de belangrijkste attracties met een Go There-kaart. Van het ene eiland 'hopt' men naar het andere. Van de mooie winkels en de gezellige cafés in Gamla Stan naar het museumeiland Djurgården. En zelfs in de metro kijkt men de ogen uit, want tal van metrostations zijn door kunstenaars ingericht als permanente ondergrondse tentoonstelling.

De Stockholm Archipelago met 24.000 eilanden, rotsen en kusten in de Baltische Zee is een prachtig vakantiegebied dat ontdekt kan worden met de Inter-Skerrie-kaart. Gedurende 16 dagen kan men ongelimiteerd 'island hoppen' met de boten van Waxholmsbolaget's. Bij aanschaf van de Inter-Skerrie-kaart (SEK 295, ca. DFL 70) ontvangt men brochures, timetables en een Archipel-kaart waarop drie routesuggesties zijn uitgestippeld: een noordelijke route door de Roslag archipel, een centrale route naar de eilanden Grinda, Möja en Finnhamn en een zuidelijke route naar de eilanden Utö, Nåttarö en Rånö. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om de archipel te ontdekken met verblijfsbasis Stockholm.

Beide vervoerskaarten zijn verkrijgbaar in het Sweden House, hét informatiecentrum voor bezoekers in Stockholm.

Leer Zweeds van de Zweden

Uppsala International Summer Session

Zweeds leren kan op veel manieren. Een van de leukste mogelijkheden is Zweeds leren van Zweden in de oude universiteitsstad Uppsala. Het traditionele zomerprogramma Uppsala International Summer Session trekt jaarlijks 220 deelnemers uit de hele wereld.

Het programma

De cursussen worden gegeven door Zweedse docenten die uitgebreide ervaring hebben in het onderwijs van Zweeds als vreemde taal. De taal wordt op verschillende niveaus onderwezen, van beginners tot zeer gevorderden. Naast

Zweeds worden tal van andere cursussen op het gebied van de Zweedse cultuur, geschiedenis en samenleving aangeboden. Het lesprogramma wordt ondersteund met lezingen door tal van experts, die de studenten wegwijs maken in de Zweedse samenleving.

Ontspanning

Veel aandacht wordt ook besteed aan sport en ontspanning. Elke week staat er een excursie op het programma, bijvoorbeeld naar Stockholm, Dalarna en Värmland. En tijdens de lange, Zweedse zomeravonden zijn er legio mogelijkheden om te sporten: tennis, paardrijden, kanoën en fitness, volleybal.

De deelnemers

Jaarlijks nemen er zo'n 220 mensen deel aan de UISS. De deelnemersgroep is zeer gevarieerd, veel studenten, maar ook zakenlui, diplomaten, vertalers en tolken in leeftijd uiteenlopend van 17 tot 70 jaar. Juist het verschil in leeftijd, achtergrond en nationaliteit geeft een extra dimensie aan de UISS.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Nelleke van Oevelen
Telefoon: 013-5212384
Fax.: 013-5212389
Internet: www.uiss.org

Dalarna Special

Welkom in de Wildernis

Het grootste berenpark van Europa ligt ten noorden van het Siljan Meer

Oog in oog met beren, wolven, poolvossen en lynxen. Deze spannende ontmoetingen beleeft de vakantieganger in het grootste berenpark van Europa in Grönklitt Orsa, 20 km ten noorden van Mora aan het Siljan Meer.

Beren in het Zweedse berenpark

De grootste toeristische attractie van Dalarna is ontstaan nadat men twintig jaar geleden in de Zweedse wildernis een hol ontdekte waar beren hun winterslaap hielden. Besloten werd om een groot gebied van ruim 90.000 vierkante meter rondom de natuurlijke habitat voor de beren te reserveren.

Het berenpark biedt de dieren alle levensruimte in hun natuurlijk omgeving. Om mensen op veilige manier kennis te laten maken met de oorspronkelijke wildernis van Zweden zijn omheinde wandelpaden aangelegd. Anders dan in andere dierenparken zijn de mensen als het ware 'gekooid' om wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te ontmoeten.

Inmiddels is het berenpark uitgegroeid tot een topattractie, waardoor er allerlei faciliteiten ontwikkeld zijn om het bezoekers voor één of meer dagen naar de zin te maken. Zo kan men na het avontuur in de wildernis genieten van typisch Zweedse lekkernijen in het parkrestaurant "Toppstugan" op 561 meter boven zeeniveau met prachtig uitzicht over bergen en meren.

Toeristen die in de omgeving van het park willen verblijven hebben de keus uit twee mogelijkheden. Kampeerders zijn welkom op het kampeerterrein aan het Orsa-meer op 15 km van het berenpark. "Orsa Camping Grounds" is in 1995 uitgeroepen tot het beste kampeerterrein van Zweden. Voor reizigers die meer comfort willen zijn vakantiehuizen te huur in het aan het berenpark gelieerde vakantiepark van Grönklitt. Deze zomer wordt een nieuwe trekpleister aan het park toegevoegd: de grootste golfbaan van Zweden.

Het Orsa Grönklitt Berenpark is geopend van half mei tot half september.

Voor meer informatie www.orsa-gronklitt.se

Cultuur ontmoet natuur


360 miljoen jaren geleden trof een meteoor het hart van Zweden. Het fraaie resultaat van dit natuurgeweld was het Siljan meer en omgeving, dat door de natuurlijke schoonheid een van de toeristische trekpleisters is van Zweden. Het effect van de prehistorische inslag is het beste te zien in het bijzondere openluchttheater Dalhalla in Rättvik. Het natuurlijke decor van rotswanden verschoven steenlagen geeft een nieuwe dimensie aan operaklassiekers.
De ontdekking van Dalhalla

Dalhalla was tot 1990 een kalksteengroeve. Hieraan dankt het ook de karakteristieke vorm. Door het opgraven en opblazen van lagen kalksteen is er een natuurlijk amfitheater gevormd met een groen meer als decoratieve toegift. In 1991 werd Dalhalla ontdekt door voormalig operazangeres Margareta Dellefors tijdens haar zoektocht naar een locatie voor een zomerfestival.

Wagners Ring

In 1997 kon Dalhalla met een uitvoering van Wagners "Ring der Nibelungen" de eerste avondvullende opera presenteren. De unieke omgeving, geaccentueerd door visuele effecten, in combinatie met het groene meer, de geweldige akoestiek en operazangers van internationaal kaliber maakten deze productie tot een groot succes. Dalhalla, het walhalla van Dalarna, veroverde hiermee haar reputatie in de nationale en internationale muziekwereld.

Deze zomer

Jaarlijks wordt in Dalhalla een breed scala aan muziekevenementen georganiseerd, van klassiek ballet tot folk-muziek en van jazz tot klank- en lichtspelen. Dit jaar presenteert Dalhalla van 29 juli tot
19 augustus haar tweede operafestival in samenwerking met het Savonlinna Opera Festival in Finland, de Nationale Opera van Letland en The Royal Swedish Opera. Op het programma staan Verdi's "La forza del destino", Puccini's "Turandot" en "Lucia di Lammermoor" van Donizetti.

Voor informatie over programma's, rondleidingen en tickets: www.dalhalla.se

Idre Fjäll voor een vakantie vol buitensport

Rafting in Idre Fjäll, Dalarna

Skanland is de naam van de Zweeds/Noorse grensstreek met links en rechts een onvoorstelbaar groot natuurgebied dat men 'de zuidelijkste wildernis van Scandinavië' noemt. In het noorden van de Zweedse provincie Dalarna, temidden van een imponerend berglandschap met de Städjan (1183 m) en de Nipfjäll (1191 m) ligt Idre Fjäll, een van de grootste vakantiecomplexen van Skanland.

Met meer dan 600 vakantiewoningen, variërend van studio's met hotel faciliteiten tot ruime, 8-persoons stuga's, een camping en een centrum met tal van sportfaciliteiten, restaurants en winkels is Idre Fjäll uitgegroeid tot een van Zwedens belangrijkste buitensportcentra voor families. Van oktober tot april is Idre Fjäll een populair wintersportoord met 32 liften en 37 pistes en in de zomermaanden is het comfortabele vakantiedorp de ideale uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen, actieve vakantiegangers en liefhebbers van de bergsport.

Idre Fjäll serveert dagelijks een afwisselend vakantiemenu met tal van activiteiten voor de hele familie. Op het programma staan: wandeltochten met een gids, paardrijden, een beversafari, rafting, tennislessen, vliegvissen met een instructeur, mountainbiken, golflessen, een kanosafari. Daarnaast kunnen gasten gebruik maken van de voetbalschool voor kinderen, zwembaden, tennisbanen en minigolf, een speeltuin en kinderactiviteiten onder begeleiding.

Vakantiewoningen zijn in het hoogseizoen te huur vanaf 350 gulden voor drie nachten en worden aangeboden door de in Scandinavië gespecialiseerde reisorganisaties Info Skandic en Bureau Scandinavia.

Meer informatie

In Nederland kan men voor meer toeristische informatie en het aanvragen van brochures terecht bij het Zweden Informatie Centrum, tel: 0900-20 25 200 (75 cpm). Ook kan men inloggen op www.zweden.nl

Alle Zweedse persberichten zijn digitaal beschikbaar via www.miekebosman-PR.nl. Beeldmateriaal en verdere persinformatie kunt u per email aanvragen via: (miekebosman@wxs.nl)

Van 15 april tot 1 augustus 2000 zal Project Manager Wouter Broekema afwezig zijn. Zijn taken zullen gedurende deze periode worden waargenomen door Agnes Strojenga.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie