Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ISO-certificaat voor Koninklijke Marechaussee

Datum nieuwsfeit: 13-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE DEF

www.mindef.nl

MINDEF: ISO-CERTIFICAAT KONINKLIJKE MARECHAUSSEE

De Koninklijke Marechaussee ontvangt donderdag (13 april) aanstaande het zogeheten ISO 14001 certificaat voor haar Bedrijfsinterne Milieuzorg (BIM). De Marechaussee is de eerste overheidsorganisatie die er in is geslaagd deze internationale certificering voor het gehele bedrijf (verdeeld over zestig verschillende locaties) te bewerkstelligen. Het ISO certificaat zal om 14.30 uur op de Koningin Beatrixkazerne in Den Haag door de heer Ir. F.A.P. van der Weiden (KEMA b.v.) worden uitgereikt aan de Bevelhebber der Marechaussee, generaal-majoor C.N.J. Neisingh, in aanwezigheid van de Staatssecretaris van Defensie, de heer H.A.L. van Hoof.
Vorige maand is de Defensie Milieubeleidsnota 2000 verschenen. Eén van de drie pijlers uit die nota is de invoering van een milieuzorgsysteem dat certificeerbaar is volgens de internationale standaard. De gehele Defensieorganisatie moet voor 1 januari 2003 certiceerbaar zijn volgens de ISO 14001 norm. De Koninklijke Marechaussee heeft dat doel reeds bereikt. In december 1999 heeft KEMA b.v. te Arnhem het certificatieonderzoek naar de Bedrijfsinterne Milieuzorg van de Marechaussee afgerond met een positief advies. Dit positieve advies is nu omgezet in de daadwerkelijke certificering van het BIM-systeem. Het BIM-systeem is voor de Marechaussee geen doel op zich geweest, maar een middel op te komen tot gestructureerde milieuzorg.

Milieuzorg vormt een integraal deel van de bedrijfsvoering van de Marechaussee en is daarmee een verantwoordelijkheid van alle medewerkers binnen het krijgsmachtdeel. In de opleidingen van de Marechaussee worden de milieuvoorschriften behandeld en op de werkplek is nadrukkelijk aandacht voor het milieuzorgsysteem. Afval wordt gescheiden ingezameld en er worden op verschillende plaatsen (waaronder op de Koningin Beatrixkazerne) zonnecollectoren geplaatst in het kader van het gebruik van duurzame energie. Bij renovaties en nieuwbouwprojecten wordt gebouwd met duurzame, milieuvriendelijke en energiebesparende materialen. Resultaten van de milieuprojecten worden gemeten met een milieu management informatiesysteem, waarin bijvoorbeeld grondstofregistratie (zoals diesel) wordt afgezet tegen geproduceerde afvalstoffen (zoals CO2 uitstoot).

De Marechaussee is in haar dagelijkse taken onder meer belast met de handhaving van de milieuwetgeving en geeft met het behalen van het certificaat als opsporingsorganisatie een goed voorbeeld. Zo is de opslag van milieugevaarlijke stoffen op de zestig locaties van de Marechaussee afgebouwd en zijn nu slechts gebruiksvoorraden aanwezig. Deze stoffen kunnen worden bewaard in daarvoor aangeschafte milieukasten.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie