Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SWOV: kansen voor veiliger verkeer (nog) niet benut

Datum nieuwsfeit: 13-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Stichting Wetenschappelijk Onderzoek VerkeersveiligheidSWOV: kansen voor veiliger verkeer (nog) niet benut

Tal van kansen voor een veiliger verkeer in Nederland zijn tot nu toe nog niet benut. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Het rapport Arial-10-91.bmc Verkeersveiligheid: van onderzoek naar realisatie Arial-10-92.bmc is vandaag tijdens het Nationaal Verkeersveiligheidscongres 2000 in de Amsterdamse RAI aangeboden aan minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat.

In haar rapport geeft de SWOV een overzicht van een breed scala aan maatregelen die het aantal verkeersslachtoffers verder kunnen terugbrengen. De aanbevolen maatregelen hebben volgens de SWOV aantoonbaar een positief effect op de verkeersveiligheid, maar zijn (nog) niet vertaald in concrete beleidsbeslissingen.

Brom- en snorfietsen

Zo bepleit de SWOV spoedige invoering van kentekenbewijzen voor brom- en snorfietsen. Dit ontmoedigt het opvoeren van brom- en snorfietsers. De maatregel stelt de politie immers beter in staat te controleren. De kans dat een brom- of snorfietser in een ziekenhuis terecht komt, is bijna veertig keer zo hoog als voor een gemiddelde verkeersdeelnemer.

Om de veiligheid in personenauto Arial-10-92.bmc s te verbeteren, adviseert de SWOV onder meer een betere integratie van beveiligingssystemen in het voertuig, zoals gordels, hoofdsteunen en kinderzitjes. Zo beveelt de SWOV een vorm van permanent toezicht op het dragen van autogordels aan. Om een Arial-10-91.bmc opslinger-effect Arial-10-92.bmc te bereiken, zouden er kortstondig intensieve controles moeten komen.
Uit onderzoek blijkt dat in 1998 nog geen driekwart van de bestuurders een autogordel droeg.

Voor de vrachtauto Arial-10-92.bmc s bepleit de SWOV de verplichte installatie van een zogenoemde black box. Verder dient ernaar gestreefd te worden het zware verkeer zoveel mogelijk te scheiden van het overige verkeer, bijvoorbeeld door doelgroepstroken en aparte afritten op autosnelwegen naar industrieterreinen.

Maximum snelheid

De SWOV pleit ervoor voor op het punt van maximum snelheden een geheel andere benadering te kiezen. Die komt erop neer dat binnen de bebouwde kom de maximum snelheid 30 km/u is, tenzij de veiligheid een hogere snelheid toelaat. Buiten de bebouwde kom zou de snelheid dan maximaal op 60 km/u moeten liggen, ook hier weer tenzij de veiligheid een hogere snelheid toelaat. En op kruispunten dient de snelheid 20 km/u lager te zijn dan op de aansluitende wegvakken.

De SWOV beveelt voor alcoholcontroles aan de mogelijkheden te onderzoeken tot herinvoering van een tijdelijk rijverbod. En wel voor die bestuurders die de wettelijke limiet van 0,5 promille weliswaar overschreden hebben maar nu verder kunnen rijden, omdat de selectiegrens voor de controle-apparatuur ingesteld is op 0,7 promille. Het opleggen van een tijdelijk rijverbod vergt volgens de SWOV per geval niet meer dan vijf minuten politiecapaciteit.

Verder pleit de SWOV onder meer voor een beter inzicht in het risico dat het gebruik van verschillende drugs en medicijnen met zich meebrengt.

Educatie

Om te komen tot een betere verkeerseductie adviseert de SWOV de kerndoelen en de eindtermen van het verkeersonderwijs kritisch te bezien. En de positie van het verkeersonderwijs op het punt van aanbod en resultaten te bezien. Zo zou er een inventarisatie moeten komen van de beschikbare methoden voor de eerste fase van de basisvorming en dienen er leermiddelen voor de tweede fase te worden ontwikkeld.

Leidschendam, 13 april 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie