Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verhoogde kans op hersenvliesontsteking bij Mekka pelgrims

Datum nieuwsfeit: 13-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Bericht voor Mekkabezoekers maart/april 2000

Mensen die dit jaar de bedevaart in Mekka hebben bezocht, hebben een verhoogde kans om een bijzondere vorm van hersenvliesontsteking te krijgen. Via een Europese waarschuwing werd bekend dat in Frankrijk en Engeland enkele mensen aan deze hersenvliesontsteking overleden zijn. Het gaat om mensen die onlangs in Mekka geweest zijn of om hun gezinsleden.

Hersenvliesontsteking is een ernstige ziekte die de dood tot gevolg kan hebben. Daarom moet iedereen die dit jaar op bedevaart naar Mekka is geweest, extra letten op de volgende verschijnselen: hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, nekstijfheid, koude rillingen, misselijkheid en braken, lichtgevoeligheid, sufheid en rode vlekjes op de huid die niet zijn weg te drukken.Hetzelfde geldt voor de gezinsleden van de bedevaartgangers.

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid raadt u aan onmiddellijk naar de huisarts te gaan bij de volgende verschijnselen: hoge koorts, zieker dan normaal, klachten over hoofdpijn met misselijkheid en braken, slecht tegen licht kunnen en suf zijn.
Bij aanwezigheid van rode vlekken, die niet zijn weg te drukken, moet u ook onmiddellijk contact opnemen met de huisarts. Het is belangrijk dat u de huisarts dan zegt dat u naar Mekka bent geweest, of dat u een familielid bent van iemand die naar Mekka is geweest.

De ziekte is een ontsteking van de hersenvliezen en is besmettelijk: bij spreken, niezen en hoesten komen kleine druppeltjes met bacteriën vrij, die mensen in de omgeving kunnen inademen. De kans op meningitis is klein.

Voor vragen over hersenvliesontsteking kan het publiek van 9.00 tot 21.00 uur bellen met het volgende gratis informatienummer van de overheid: 0800 -1151.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u in: Volksgezondheid - Preventie en bescherming

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie