Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Urologencongres: Belgie profiteert niet van vooruitgang

Datum nieuwsfeit: 13-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Onderwerp: Urineverlies: medische vooruitgang gaat aan Belgische patienten voorbij

Auteur: Gerda Wylin
E-mail: (gwylin@apl.be)
Bedrijf: gerda Wylin & Mariette De Roeck PR Consultants Adres: Internationale laan 55
Plaats: 1070 Brussel
Tel.: 02/556 42 81
Fax: 02/556 42 89

Brussel een week lang hoofdstad van Europese urologie

URINEVERLIES: MEDISCHE VOORUITGANG GAAT AAN BELGISCHE PATIENTEN VOORBIJ

Van 11 tot 15 april komen duizenden urologen uit alle hoeken van Europa op de Heizel samen voor het vijftiende congres van de EAU (European Association of Urology). Urologie is de medische specialiteit die zich bezig houdt met de behandeling van ziekten of afwijkingen van de urinewegen, nieren, blaas, prostaat, ...

In de urologie heeft de behandeling van ongewild urineverlies de laatste jaren heel wat vooruitgang geboekt. Verschillende sessies van het Brusselse congres zijn dan ook aan dit probleem gewijd. De specialisten zijn het erover eens dat vrijwel iedereen die last heeft van urineverlies, kan worden geholpen. Velen kunnen genezen in altijd kan de toestand sterk worden verbeterd. 'Maar de bestaande hulpmiddelen worden in Belgie niet of veel te weinig gebruikt', stelt U-Control. U-Control is een nationale vzw met als doel het lot van mensen met urineverlies te verbeteren door onder meer voor hun rechten op te komen.

Waarom gaat de medische vooruitgang aan de Belgische patien ten voorbij? Volgens U-Control is dit zowel te wijten aan de mensen zelf -die gewoon geen hulp (durven) zoeken- als aan ons gezondheidsbeleid dat geen enkele belangstelling toont voor deze groep. 'Dit is typisch een probleem waarmee je liever niet in de media komt. Het is bijgevolg geen politieke prioriteit. Tegemoetkomingen voor de behandeling zijn zo goed als onbestaande en niemand doet daar wat aan', voegt Prof Wyndaele, de voorzitter van U-Control er aan toe.

U-Control roept de mensen dan ook dringend op om zich actiever op te stellen. Urine verliezen is niet normaal, op geen enkele leeftijd. Het is ook niets om zich over te schamen. Daar kom je nergens mee. Het is een medisch probleem waar medische oplossingen voor bestaan.

De behandeling van urineverlies verschilt naargelang van de oorzaak. Het is dus belangrijk dat een ervaren arts de juiste oorzaak vaststelt. Vaak kan dat al aan de hand van enkele vragen. Is het probleem wat ingewikkelder, dan kan de oorzaak via geavanceerde technieken worden opgespoord.
Voor de meeste mensen is de behandeling ook relatief eenvoudig. Speciale oefeningen bijvoorbeeld of geneesmiddelen of een kleine heelkundige ingreep. In andere en vaak ook in ernstige gevallen moet de uroloog beroep doen op meer ingrijpende chirurgie of high-tech. Het kan en het bestaat. En deze medische vooruitgang mag niet aan de Belgische patie nten voorbijgaan. Laat ons samen de behandeling voor iedereen toegankelijker maken. Laat ons ook starten met een goed gerichte preventie: urineverlies kan in vele gevallen worden voorkomen!

U-Control, vzw
Leopold I straat, 24, 3000-Leuven
Tel. 070-344.129


---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie