Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Hoogervorst geeft WAO-ers schuld arbeidsongeschiktheid'

Datum nieuwsfeit: 14-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT

Rotterdam, 14 april 2000

Nieuwe aanslag op de WAO schreeuwt om actie

Hoogervorst geeft WAO-ers schuld van arbeidsongeschiktheid

Het comité 'Handen af van de WAO' stelt vast dat de nieuwe plannen van de regering om het aantal WAO'ers terug te dringen de rechtspositie van de WAO'er verder uithollen. Staatssecretaris Hoogervorst vraagt aan de Tweede Kamer bevoegdheden om WAO'ers die naar zijn mening te weinig doen om weer aan de slag te komen, te straffen met vermindering of zelfs stopzetting van de uitkering. Daarnaast komen er weer strengere keuringen, met name met betrekking tot jongeren en psychisch arbeidsongeschikten. WAO'ers zijn al slachtoffer genoeg, de suggestie dat iemand verwijtbaar arbeidsongeschikt wordt is echt schandalig. En psychisch arbeidsongeschikte jongeren uit de WAO houden is helemaal onacceptabel.

"Deze nieuwe aanscherping van de WAO leidt er onder andere toe dat arbeidsongeschikten te vroeg of niet-passend werk aanvaarden, uit angst hun uitkering kwijt te raken. Dat leidt dat alleen tot meer ellende en nog minder zekerheid voor werknemers met gezondheidsproblemen", aldus oud-Tweede-Kamerlid Frans Moor. Moor is voorzitter van het vorig jaar op initiatief van de SP opgerichte comité dat zich gesteund weet door een groot aantal organisaties van arbeidsongeschikten en hulpverleners. Moor hoopt dat WAO'ers - maar vooral ook nu nog arbeidsgeschikte werknemers - massaal te hoop zullen lopen tegen deze nieuwe ernstige aanval op de rechtspositie van WAO'ers: 'Vandaag gezond, morgen ook arbeidsongeschikt, dat is een risico dat iedereen bedreigt, zeker nu er zo ongelooflijk hard gewerkt wordt om de productiviteit steeds verder op te krikken. Als we nu geen nee tegen Hoogervorst zeggen, dan krijgen we weer zo'n kaalslag als de vorige keer toen Lubbers en Kok gemene zaak met de WAO maakten.'

Het comité 'Handen af van de WAO' gaat de komende weken op grote schaal zowel arbeidsgeschikte als arbeidsongeschikte werknemers benaderen met het verzoek radicaal stelling te nemen tegen deze nieuwe aanval op de WAO. Het comité hoopt dat met name de vakbonden zich ook tegen de nieuwste regeringsplannen inzake de WAO zullen keren. 'In 1992 brachten de vakbonden een kwart miljoen mensen op de been tegen die plannen maar lieten de regering uiteindelijk toch zijn gang gaan. Dat mag dit keer niet nog eens gebeuren!' aldus het oud-Kamerlid dat vanwege de toenmalige aanslag op de WAO opstapte uit de Kamer en de PvdA van Kok.

In haar brochure 'Handen af van de WAO' geeft het comité een alternatief om de problematiek van de arbeidsongeschiktheid aan te pakken. Haar voorstellen tasten in tegenstelling tot de regeringsplannen de WAO niet aan en richten zich veel meer op het meer geschikt maken van de arbeid voor de mensen: 'De schaduwzijde van de recordhoge arbeidsproductiviteit in Nederland is dat mensen die ook maar iets mankeren, het arbeidsproces uitgezet worden en naar de WAO verbannen. De problemen worden niet veroorzaakt door de werknemers, maar door het werk - en dus door de werkgevers, die hun normen te hoog stellen en bij wie de bereidheid tot aanpassing van het werk en de arbeidsomstandigheden minimaal is. Het doorvoeren van een verplicht percentage ex-WAO'ers in het personeelsbestand moet nu zonder enig uitstel plaatsvinden. Dan wordt er echt iets gedaan aan het aantal WAO'ers.'

Meer informatie: Frans Moor, (0174) 382876

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie