Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

David de Wied-lezing door dr. Swaab over Alzheimer-onderzoek

Datum nieuwsfeit: 14-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


7 april 2000
Prof.dr. Dick F. Swaab houdt tiende David de Wied-lezing

Aantal Alzheimer patiënten over 30 jaar verdubbeld

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Aangezien de bevolking vergrijst en leeftijd de belangrijkste risicofactor is, wordt verwacht dat het aantal Alzheimer patiënten de komende 30 jaar zal verdubbelen. Daarmee gaat Alzheimer epidemische vormen aannemen. Genoeg reden volgens prof.dr. Dick Swaab om onderzoek naar behandeling van de ziekte te intensiveren. Daarnaast pleit hij voor het uitdiepen van de ethische vraagstukken rondom levensbeëindiging. Onder de titel `Alzheimer onderzoek, een begin van een beter einde', houdt Swaab op vrijdag 14 april de tiende David de Wied-lezing aan de Universiteit Utrecht.

Het scenario dat Swaab schetst met betrekking tot het verloop van Alzheimer is somber. `Het begin van de geheugenstoornissen is meestal al zeer beangstigend voor de betrokkene. Daarna verliest de patiënt stapsgewijs alles wat men in het leven heeft geleerd, inclusief het zindelijk zijn. Uiteindelijk eindigt de patiënt in een foetale houding in bed.'

Aan de hand van een aantal stellingen geeft Swaab in zijn lezing richting aan het door hem gewenste toekomstig onderzoek. Hij stelt onder meer dat niet zozeer celdood, maar het inactief worden en verschrompelen van hersencellen de basis vormt voor de dementie bij de ziekte van Alzheimer. Dit opent volgens hem de weg voor herstel van functies door middel van stimulatie. Daarnaast moet volgens Swaab de interactie tussen kliniek en onderzoek verbeterd worden. Hij wil daarbij clinici in opleiding stimuleren om onderzoek te verrichten en tegelijkertijd biologen met de kliniek in aanraking brengen. Swaab denkt dat een moleculair bioloog die met celkweek en transgene muizen werkt als model voor de ziekte van Alzheimer veel zou hebben aan een stage in een verpleeghuis.

Swaab vindt dat niet-farmacologische Alzheimer therapieën momenteel tenminste zo effectief zijn als de beschikbare farmacologische therapieën. Hij maakt hierbij wel de kanttekening dat de meest effectieve manier om Alzheimer patiënten uit een verpleeghuis te houden op dit moment nog steeds een programma is dat zorgverleners traint en niet de patiënten zelf behandelt.

De ethische vraagstukken rond Alzheimer en euthanasie zijn volgens Swaab van het grootste belang. Gesprekken hierover zijn weliswaar moeilijk maar zullen toch in alle openheid en eerlijkheid moeten worden gevoerd. Dezelfde openheid die Swaab voorstaat in de contacten tussen artsen, patiënten en familieleden. Een zo vroeg mogelijke diagnose van de ziekte is daarbij van groot belang evenals het in kaart brengen van duidelijke ontwikkelingsfases binnen het ziekteproces. Want zelfs als Alzheimer effectiever kan worden behandeld blijft het volgens Swaab zaak om de uiteindelijke ontluistering en het verlies van de menselijke waardigheid die de ziekte met zich mee brengt, een halt toe te roepen.

Professor dr. Dick F. Swaab is hoogleraar Neurobiologie aan de medische faculteit van de Universiteit van Amsterdam, directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek en van de Nederlandse Hersenbank. De stichting David de Wied-lezing organiseert jaarlijks de lezing van de Universiteit Utrecht, te houden door een (inter)nationaal vooraanstaand wetenschapper, over een actueel vraagstuk op medisch-biologisch terrein. De Stichting is opgericht door de Universiteit Utrecht en CenE Bankiers NV Utrecht.

Vrijdag 14 april 2000, 16.00 uur
Educatorium (Theatronzaal), Leuvenlaan 19, De Uithof, Utrecht David de Wied-lezing
`Alzheimer onderzoek, het begin van een beter einde' Prof.dr. Dick F. Swaab

De tekst van de lezing is verkrijgbaar bij:
Voorlichter Johan Vlasblom

(030) 253 4073

Home UU Uw reactie Find

Laatst gewijzigd: 10 april, 2000
Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572
Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie