Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politiebericht Drenthe: op bezoek in Liverpool

Datum nieuwsfeit: 14-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Politie Drenthe

Persberichten

Persbericht regionale driehoek
08:59 vrijdag 14 april 2000

Op 11 tot 13 april 2000 zijn de leden van het Regionaal College, de gebiedsofficieren van justitie en de leden van het Regionaal Mananagementteam op werkbezoek geweest bij de Merseyside Police te Liverpool.
De leden van de regionale driehoek

Rob Ravesteijn 0651835728
D. van As-Kleijwegt (KB), mr. R.S.T. van Rossem-Broos (H.O.v.J.) , J.F.H. van den Berg (KC).

Midden 1999 is een vertegenwoordiging van de Merseyside Police ontvangen in Drenthe om een beeld te krijgen van een geintegreerde meldkamer (politie/ambulance/ brandweer), de MKD. Dit met de bedoeling om indrukken op te doen ten behoeve van in gang te zetten ontwikkelingen op dit terein binnen de Merseyside Police. Men koos voor Drenthe omdat gebleken was, dat de regio Drenthe een voorsprong heeft op dit terrein t.o.v. van andere regios in Nederland (en ook op Liverpool).

Uit de contacten, die nadien werden onderhouden met Liverpool, bleek, dat er bij de Merseyside Police goede ontwikkelingen waren op het terrein van Integraal Veiligheidsbeleid en gebiedsgebonden politiezorg en dat men, naar verwachting, enige voorsprong had op Drenthe. Daarom zijn de leden van de beheersdriehoek en de districtelijke driehoeken op werkbezoek in Liverpool geweest om kennis te nemen van deze ontwikkelingen en daaruit lering te trekken. Dit bezoek past goed in het kader van de Europese samenwerking en netwerkvorming ( onder andere i.v.m. open grenzen), die ook wordt gestimuleerd door het ministerie van BZK.
Daarnaast is de ontwikkeling van een gemeenschappelijk denk- en referentiekader van de drie partners in veiligheid ( bestuur, OM en politie) ten behoeve van de integrale aanpak van belang. Uitgangspunt van het bezoek is dus om van elkaar te leren met als doel het verbeteren van de politiezorg in Drenthe.

De eerste beelden zijn de volgende.
In Liverpool is begin jaren 90 een start gemaakt met het renoveren van de infrastructuur en de gebouwen van deze oude industrie- en havenstad. Gelijktijdig heeft men een begin gemaakt met het revitaliseren van de sociale infrastructuur, met als doel verbeteren van de veiligheid. De politie vervult in dit proces een belangrijke rol.

Tijdens het werkbezoek kwamen, vanuit verschillende invalshoeken, de onderstaande themas uitgebreid aan de orde:
Ø Integraal veiligheidsbeleid;
Ø Gebiedsgebonden politiezorg, (buurt en wijkzorg); Ø Jeugdzorg; en
Ø Kwaliteitsontwikkeling,

In de presentaties zijn een aantal opvallende overeenkomsten met de Politie Drenthe zichtbaar geworden, met name op de hierboven genoemde themas.

De deelnemers hebben op de laatste dag ook een aantal praktijkbezoeken gebracht aan de operationele politieonderdelen en aan de rechtbank van Liverpool

De opgedane beelden bevestigen de indruk, dat men op een aantal fronten verder is dan in Drenthe, met name daar waar het gaat om de maatschappelijke verbondenheid van de politie met de gemeenschap. Opvallend daarbij is, dat het samenwerken met partners in veiligheid in Engeland wettelijk is voorgeschreven.
Daarnaast zijn er duidelijke verschillen.
Zo is bijvoorbeeld het gezag van het OM over de politie minder sterk als in Nederland Ook is de betrokkenheid van het OM als partner in veiligheid minder ontwikkeld .

Het bezoek heeft voldaan aan het doel en de verwachtingen. In de eerstkomende vergadering van het Regionaal College zullen de opgedane ideeen nader worden besproken en zal worden bezien tot welke concrete vertalingen voor Drenthe dit kan leiden.


info@politie-drenthe.nl Politie Drenthe, voor een veilig en leefbaar Drenthe

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie