Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

JuttersmuZEEum vanaf juni Zandvoorts nieuwste aanwinst

Datum nieuwsfeit: 14-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
JuttersmuZEEum vanaf juni Zandvoorts nieuwste aanwinst

ZANDVOORT 14-04-2000 - 'Een JuttersmuZEEum blijft vooralsnog plan'. Slechts enkele weken geleden maakte een lokale krant melding van een voorzichtige aanzet om te komen tot een juttersmuseum in de badplaats Zandvoort. Het had er toen alle schijn van dat Victor Bol en Wim Kruiswijk hun droom alleen maar op papier zouden kunnen waar maken. Nu echter is de kogel door de kerk. Beide initiatiefnemers hopen het juttersmuseum in juni voor het publiek open te kunnen stellen. Dit wordt mogelijk door subsidie van de gemeente en brede steun vanuit de bevolking.

door Ton Timmermans

"Daar komt het duo ViWi aan!" Onder die kreet laat Wim Kruiswijk trots de sleutel zien die hij van de gemeente gekregen heeft. In het achterste gedeelte van de EHBO-post bij het strand en Badhuisplein kan hij samen met Victor Bol en met steun van de gemeente een juttersmuseum op gaan zetten. Na een bezoek ter plaatse en een toelichting van beide initiatiefnemers kon wethouder Oderkerk vijfduizend gulden subsidie toezeggen. De gemeente stelt het gebouw via een gebruikerscontract als Juttersmuseum ter beschikking. "Daarmee zeggen we eigenlijk dat Victor geen huur hoeft te betalen" verklaart gemeentelijk woordvoerder Ton van Heemst. In de overeenkomst zullen bepalingen worden opgenomen zoals een omschrijving voor gebruik en ook hoeveel mensen er tegelijk in de ruimte mogen zijn. "Het is gewoon hartverwarmend hoe ik door mensen midden op straat word aangesproken" laat Wim blij verrast weten.

Door hun dagelijkse strandtochten zijn beide jutters uitstekend op de hoogte van alles wat gebeurt op en langs de zee. Die kennis willen beide Zandvoortenaren graag overbrengen op een breed publiek waarbij ze hopen vooral de jongere generatie te bereiken. "We willen van het juttersmuseum geen passieve belevenis maken" onderstreept Victor. Inmiddels heeft hij een balie getimmerd die onderdeel is van een educatief 'schaduwspel'. Door allerlei activiteiten zullen mensen op onderhoudende manier kennismaken met wat er leeft op en onder het zand en in de zee. "Zandvoort is toch meer dan strand alleen?" meent Wim. De bedoeling van beide heren is allerlei jaargetijde-thema's rond zee en strand aan te snijden. "Als het op het strand weer eens barst van de heremietkreeftjes zullen wij ervoor zorgen dat er kinderen zitten met hun schepnetjes. verduidelijkt Victor zijn visioen. "Een week later kun je weer totaal andere dingen beleven".

Ook het college van B&W loopt warm voor het Juttersmuseum. "Het college is zeer positief over het juttersmuseum" meldde gemeentelijk woordvoerder Ton van Heemst. "Het doet de wethouder deugt te horen dat Victor en Wim zo enthousiast aan de slag zijn gegaan". Oderkerk zei dan ook toe het museum te zullen steunen met een forse financiële injectie. Het bedrag is het maximale dat de raad als eenmalige gift voor dergelijke doeleinden vastgesteld heeft. Het geld wordt gehaald uit de vorig jaar ingestelde subsidiepot 'initiatieven vanuit de bevolking'. "We verlenen op alle punten onze medewerking" deelt een vakambtenaar desgevraagd mee. "Binnen een week heeft Victor de subsidie van vijfduizend gulden op zijn bankrekening" belooft gemeentelijk woordvoerder Ton van Heemst. De komende dagen wordt gesproken over de opzet van een gebruikersovereenkomst.

Victor Bol bruist van de ideeën: "Naast het tonen van allerlei voorwerpen die we vinden op het strand denk ik aan een juttersexpress. Een jeep met aanhanger die is aangekleed als jutterskar en waarmee we bezoekers langs de kust rijden". Victor ziet het al voor zich: badgasten ter plekke leren hoe garnalen te pellen en te koken. "Je kunt de kinderen er bij betrekken door ze de scholletjes en de scharretjes die ze gevangen hebben weer naar de zee te laten dragen". De Zandvoortenaar ziet 'ook in de wintermaanden veel mogelijkheden om samen met de toeristen leuke dingen te gaan doen."

Hoe de nu nog lege ruimte ingericht gaat worden staat Victor en Wim al helder voor de geest. Voor veel werkzaamheden zijn ze zelf handig genoeg. "Het is ten opzichte van andere sponsors een heel goede zet van de gemeente om dit mee te helpen op poten te zetten." Onlangs kregen Bol en Kruiswijk spontaan steun toegezegd van enkele sponsors zoals een bouwmarkt en een verzekeringskantoor. "Er hebben zich al tientjes-donateurs gemeld" maakt de toekomstige museumdirecteur bekend. Op een vier à zes duizend gulden na is de geplande financiering rond. "Met de giften van donateurs kunnen we dan een potje gaan opbouwen waarmee we bijvoorbeeld een vitrinekast of aquarium kunnen kopen" verwacht Bol. Het duo hoopt nog op de medewerking van vrijwilligers zoals geluidsjagers. In het museum moeten immers karakteristieke geluiden van zee en vogels te horen zijn. "Ook wil ik oude verhalen over zee en strand via een cassetterecorders aan jongeren vertellen; oude wijsheid mag toch niet verloren gaan?" poneert Victor Bol.

Nadere inlichtingen:

Ton Timmermans

Burg. van Fenemaplein 2/804


2042 TA Zandvoort

e-mail: tontim@worldonline.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie