Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Noodhulpoperatie Rode Kruis voor Ethiopië van start

Datum nieuwsfeit: 14-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rode Kruis Vlaanderen

Persberichten

Noodhulpoperatie van het Rode Kruis voor Zuid-Oost-Ethiopië is vandaag van start gegaan

Het Internationale Rode Kruis levert een strijd tegen de tijd om de hongersnood die meer dan 8 miljoen Ethiopiërs bedreigt het hoofd te bieden.

Vandaag ging een eerste fase van de noodhulpoperatie van start. In Gode, Zuid-Oost-Ethiopië, arriveerde een Hercules C-130 van het Internationale Rode Kruis met 15 ton voedselhulp bestemd voor de meest getroffen gemeenschappen. Dit is de eerste vlucht in een operatie die in elk geval tot eind juni zal duren. Voor de eerste twee maanden van de operatie heeft het Internationale Rode Kruis 4.512 ton voedselhulp voorzien.

Vanaf vandaag brengen rodekruisvliegtuigen dagelijks voedselhulp van Nairobi naar Gode en Jijiga. Van hieruit wordt het voedsel via de weg naar alle dorpen in de districten Imi, Gode, Denan en Adaadle gebracht. De hulp bestaat uit olie en koeken met een hoge energiewaarde, gemaakt van maïs, soja en suiker. Zij moet voor de bevolking een aanvulling bieden op het graan dat verdeeld wordt door de Ethiopische Commissie ter Voorkoming van Rampen. De dorpsoudsten staan in voor de verdeling van het voedsel aan de 188.000 slachtoffers in de vier getroffen districten waar hoge graden van ondervoeding zijn vastgesteld. De verdeling gebeurt onder toezicht van afgevaardigden van het Internationale en het Ethiopische Rode Kruis.

Indien de voor eind deze maand verwachte 'Gu'-regens niet komen, zal de operatie moeten worden voortgezet tot het volgende oogstseizoen in december. Naast de operatie in Zuid-Oost-Ethiopië is het Internationale Rode Kruis verder ook actief in de districten Zuid Wollo-Ambassel en Kutaber waar vorig jaar een langlopend programma voor bijkomende voeding voor 40.000 mensen van start ging.

Het Rode Kruis is de enige internationale hulporganisatie die in deze districten aanwezig is. Deze regio werd ook tijdens de vorige hongersnoden in 1974 en 1984 zwaar getroffen. Het Internationale Rode Kruis is sinds 1977 actief in Ethiopië en heeft op dit moment bijna
200 medewerkers ter plaatse, in Addis Abeba, Makale, Gode, Jijga en Harar. Samen met het Internationale Rode Kruis zijn ook de vele duizenden medewerkers van het Ethiopische Rode Kruis actief betrokken bij de hulpverlening.

Het Rode Kruis en de andere hulpverleners stemmen hun activiteiten op elkaar af en coördineren hun acties met de Ethiopische overheid.

Giften voor de hulpverlening aan de getroffen bevolking zijn welkom op rekening 000-0000025-25 van het Rode Kruis met vermelding 'Ethiopië`'.

Brussel, 14 april 2000

Voor meer informatie:
Leen Tullen, tel. kantoor: (02)645.45.01, gsm: (075)64.00.23, fax: (02)646.04.41, e-mail: perszaken@redcross-fl.be Rode Kruis-Vlaanderen-Perszaken, Vleurgatsesteenweg 98, 1050 Brussel.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie