Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Van der Ploeg wijst fort Velsen aan als Rijksmonument

Datum nieuwsfeit: 14-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 14-04-2000 Home

Persbericht
Nummer: 39

Van der Ploeg wijst fort Velsen Beverwijk aan als rijksmonument

De Staatssecretaris van Cultuur, dr. F. Van der Ploeg, heeft het fort Velsen aan de Kanaalweg 2 te Beverwijk aangewezen als Rijksmonument. Dit fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, dat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Van der Ploeg heeft besloten tot de aanwijzing vanwege een acute bedreiging en het evidente rijksbelang.

De Stichting Menno van Coehoorn (een particuliere stichting gericht op behoud van militaire monumenten) heeft een verzoek tot aanwijzing van fort Velsen als beschermd monument ingediend in verband met de geplande aanleg van een haven- en bedrijventerrein in de Wijkermeerpolder. Voor de aanleg van dit terrein zou het fort gesloopt worden, wat een onomkeerbare en omvangrijke aantasting van de cultuurhistorische en ruimtelijk landschappelijke waarden van de Stelling van Amsterdam tot gevolg heeft.

Deze acute bedreiging en het evidente rijksbelang waren voor de staatssecretaris reden om tot de aanwijzing van het fort als beschermd monument over te gaan. De Raad voor Cultuur heeft met de aanwijzing ingestemd.

De Stelling van Amsterdam, waar het fort Velsen deel van uit maakt, is een verdedigingslinie die in de periode tussen 1883 en 1920 rondom Amsterdam is aangelegd. De Stelling van Amsterdam bestaat uit een ring van 42 forten, kaden, sluizen en gemalen die in een ring van 135 kilometer om Amsterdam is aangelegd. Binnen 48 uur kon het gebied buiten deze ring onder water worden gezet, zodat Amsterdam over land onbereikbaar was.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie