Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA-visie op besteding meevallers

Datum nieuwsfeit: 14-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

CDA-visie op besteding meevallers (140400)

Den Haag, 14 april 2000

Tijdens de wekelijkse vrijdag-bijeenkomst met de parlementaire pers heeft CDA-leider Jaap de Hoop Scheffer aangegeven hoe het CDA vindt dat moet worden omgegaan met de financiële meevallers.

De Hoop Scheffer: De CDA-fractie gaat niet mee in de tendens dat nu er geld is, dat allemaal ook maar moet worden uitgegeven. Het hele pakket van de PvdA vinden we: te veel, te snel en te weinig solide. We moeten ons ook bezinnen op een aanpassing van het financiële beleid: een lange termijn visie. En we moeten kritisch kijken naar de effectiviteit van uitgaven: niet alles valt met geld op te lossen. Prioriteit voor het CDA is de aflossing van de staatsschuld. 75% van de inkomstenmeevallers moeten daar in ieder geval voor worden aangewend. De overige 25% moet niet worden gebruikt voor uitgaven, maar willen wij bijvoorbeeld benutten voor een betere inkomensverdeling: het tegengaan van de armoedevallen. Voor wat betreft de uitgavenmeevallers gaat het CDA accoord met het naar voren halen van uitgaven die al gepland zijn. (volgens ons legt dit een beslag van 1.8 mld op de beschikbare 3 mld) De overige middelen (1.1 mld) willen wij aanwenden voor zorg, onderwijs en veiligheid. Een andere belangrijke prioriteit voor het CDA vormt de infrastructuur. De package-deal rond rekeningrijden mag er niet toe leiden dat er geen afweging tussen infrastructuurprojecten meer kan plaatsvinden. Wij wijzen de koppeling tussen rekeningrijden en het infrastructuur-pakket af en leggen ons derhalve niet vast op die 8 mld, waarover minister Netelenbos nu spreekt, qua omvang en invulling. Wel willen wij ook putten uit de extra gas-opbrengsten uit het FES.

Het CDA kan zich dan ook in grote lijnen vinden in de besluiten van het kabinet over de uitgaven-meevallers. Het kabinet lijkt de goede prioriteiten te kiezen. Van belang wordt de concrete invulling. Wat wordt de effectiviteit van de verschillende projecten?, reageert De Hoop Scheffer. Politiek spannender wordt het komende debat over de inkomstenmeevallers dat nog in het kabinet moet worden gevoerd. Hoe hoog zal de prioriteit zijn die aan de staatsschuld wordt gegeven. Op dat punt zijn wij bijzonder kritisch, aldus De Hoop Scheffer.

Voor verdere informatie: Jack de Vries, voorlichter, telefoon 06-53714623.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie