Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Betere bescherming bodemvondsten door voorafgaand onderzoek

Datum nieuwsfeit: 14-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RVD/DV

MINISTERRAAD: BETERE BESCHERMING BODEMVONDSTEN DOOR...........

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Persbericht Ministerraad

14 april 2000

BETERE BESCHERMING BODEMVONDSTEN DOOR VOORAFGAAND ONDERZOEK

Bij grootschalige bodemingrepen moet eerst een onderzoek worden gedaan naar de mogelijke aanwezigheid van archeologisch erfgoed. Dit heeft het kabinet besloten op voorstel van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Van der Ploeg. Met dit voorstel implementeert de staatssecretaris het Europese Verdrag van Valletta, dat in 1992 op Malta is ondertekend. De staatssecretaris wil de verplichting tot een onderzoek wettelijk verankeren in de monumentenwet.

Het Europese verdrag van Valletta, ook wel .Malta. genoemd, beoogt het cultureel erfgoed dat zich in de bodem bevindt te beschermen. Het gaat bijvoorbeeld om grafvelden, gebruiksvoorwerpen en resten van woningen. Niet altijd weten archeologen precies waar dit soort erfgoed zich bevindt. Ook worden archeologen vaak laat bij de ontwikkeling van plannen betrokken. Hierdoor wordt de aanwezigheid van archeologische waarden vaak pas ontdekt als de projecten, zoals aanleg van wegen of stadsvernieuwing, al in volle gang zijn.

Om het bodemarchief beter te beschermen en om onzekerheden tijdens de bouw van bijvoorbeeld nieuwe wijken te beperken, stelt staatssecretaris Van der Ploeg voor om steeds vóóraf onderzoek te laten doen naar de mogelijke aanwezigheid van archeologische waarden. Op deze manier kan daar bij de ontwikkeling van de plannen zoveel mogelijk rekening mee worden gehouden. Bij veel grootschalige projecten, zoals de aanleg van VINEX-wijken of de Betuwelijn, gebeurt dat nu al. Die praktijk zal binnen 2 jaar wettelijk worden vastgelegd.

RVD, 14.04.2000


14 apr 00 19:40

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie