Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CNV over WAO-plannen: Schep eerst kansen voor reïntegratie

Datum nieuwsfeit: 14-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CNV

CNV over WAO-plannen: Eerst kansen scheppen voor reïntegratie
'Het CNV neemt de uitnodiging van het kabinet aan om te praten over de eigen verantwoordelijkheid van de zieke werknemer voor diens reïntegratie in het arbeidsproces. Voorwaarde is dan wel dat mensen ook werkelijke kansen krijgen op terugkeer. Die kansen krijgen ze nu niet', aldus voorzitter Doekle Terpstra in een reactie op de plannen van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die vandaag in het kabinet zijn besproken. Het afschaffen van de aanvulling van het ziektegeld van 70 tot 100 procent is voor het CNV absoluut onbespreekbaar.

Het CNV gaat uit van een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de zieke werknemer, de werkgever en de arbodienst voor een terugkeer van de werknemer in het arbeidsproces. Op dit moment krijgt de zieke werknemer geen kansen. Terpstra: 'De werkgever schuift een zieke werknemer als een hete aardappel door naar de arbodienst. De arboarts doet een onderzoekje en draait een standaard reïntegratieplannetje uit de computer waar de werkgever vervolgens niets mee doet. Dat is de praktijk. Het is geen wonder dat iemand in de WAO verdwijnt als niemand zich om de zieke werknemer bekommert.'
Het CNV vindt het de hoogste tijd worden dat werkgevers en arbodiensten hun verantwoordelijkheid nemen en samen met de werknemer serieus kijken naar de kansen om weer aan het werk te gaan. Dit moet direct in de eerste periode van de ziekte plaatsvinden. Ook de werknemer heeft hierbij zijn verantwoordelijkheid. 'Als hij niets aan zijn reïntegratie doet, zijn wij bereid te praten over sancties. Maar een absolute eis voor het zover komt, is dat het traject van de reïntegratie goed wordt vormgegeven. Dan pas heeft het zin over sancties te praten. Eerst het huis op orde en dan pas praten over het slot op de achterdeur., aldus Terpstra.

Het CNV spreekt een absoluut veto uit tegen het plan van Hoogervorst om de aanvulling op het ziektegeld van 70 naar 100 procent af te schaffen. Dit is een zaak van werkgevers en werknemers waar de politiek buiten moet blijven. Terpstra: 'Over dit plan ben ik glashelder: Never, nooit niet. Absoluut onbespreekbaar.' Het CNV vindt het wel een goede gedachte van het kabinet om met het aanpakken van het ziekteverzuim te beginnen in sectoren waar dat het hardst nodig is: het onderwijs, de gezondheidszorg en de politie.----

Nadere informatie voor de sociaal-economische redactie:
Willem Hooglugt, Hoofd Communicatie vakcentrale CNV, Telefoon werk: 030-2913646, privé: 024-3448793, mobiel: 06-53837659.


14 apr 00 19:59

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie