Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eendenkooi 't Zand luidt de lente in

Datum nieuwsfeit: 15-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht

Vanaf zaterdag 15 april open voor bezoek
EENDENKOOI 'T ZAND LUIDT DE LENTE IN

Pakweg twintig tot dertig eenden zijn volop aan broeden. Minstens even veel andere eenden zijn nog druk doende met eieren leggen. Over een maand zwemmen de pulletjes in de eendenplas. Het seizoen is weer begonnen: Bezoekerscentrum eendenkooi 't Zand heet vanaf zaterdag 15 april grote en kleine bezoekers van harte welkom. Vanaf die datum organiseert eigenaar Het Noordhollands Landschap weer excursies. Bezoekers kunnen het bos in voor een kleine rondwandeling onder begeleiding van kooiker Jan Zijp. Iedere woens-, zater- en zondag start er een excursie om 14.00 uur. Voor groepsexcursies kan men op andere tijden en dagen terecht. Het bezoekerscentrum is op deze dagen geopend van 12.00 tot 16.30 uur. Eind augustus sluit het centrum weer.

Vooral in de lente is een bezoek aan de eendenkooi meer dan de moeite waard. Zomervogels als de tjiftjaf, fitis, nachtegaal en tuinfluiter laten flink van zich horen. Kleuren te over in het bos: de bodem is bezaaid met het gele speenkruid, en ook de wilde narcissen en het witte lenteklokje staan uitbundig te bloeien.

Kooikershondje
De lente mag komen als alle jaren, dit seizoen is er is een verrassing die nieuw is voor deze eendenkooi. Tot zijn plezier kan Jan Zijp voor het eerst in zijn loopbaan als kooiker gebruik maken van een heuse Nederlandse kooikershond. Dit speciale ras werd en wordt gefokt voor het vangen van eenden. De hond werkt voor de rietschermen, en lokt met zijn krulstaart de argeloze eenden als vanzelf de pijp in. Saar, enkele maanden oud, geschonken door Hoekstra & van Beek Makelaardij uit Heemskerk, zal wanneer zij iets ouder is Zijp ondersteunen in zijn taak. Maar behalve nuttig is het beestje leuk voor bezoek en beheerder.

De toegang tot het bezoekerscentrum is gratis. De excursie kost ? 4 voor niet-leden, ? 3 voor leden, een gulden voor kinderen. Het is niet onverstandig om laarzen mee te nemen want de paden in de eendenkooi zijn in het voorjaar vaak nat en modderig. Voor meer informatie en voor het boeken van groepsexcursies: tel. 0224 - 593 054. Bij geen gehoor: het kantoor van NHL: 0251 - 65 96 96. Hier kunt u ook een folder met nadere informatie aanvragen.

Eendenkooi 't Zand, de Korte Bosweg 47 in 't Zand, ligt op een half uur fietsafstand van Schagen. Bus 159 vanaf station Schagen stopt bij een halte waar vandaan het nog 15 min. lopen is naar de eendenkooi. Auto's kunnen op het terrein parkeren.Voor inlichtingen over bovenstaand persbericht kunt u contact opnemen met Johan Stuart, 0251-659750 of mobiel 06-53129644. Castricum, 11 april 2000 e-mail (nhl@tref.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie