Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Poezieclips voor 4 en 5 mei op televisie

Datum nieuwsfeit: 15-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Aan : rtv redactie
Van : voorlichting NOS Radio en Televisie
13 april 2000
Nr. : 124

POEZIECLIPS VOOR 4 EN 5 MEI OP TELEVISIE

Vanaf zaterdag 15 april zijn op de drie zenders van de publieke omroep, net als in voorgaande jaren, poëzieclips te zien en te horen. Tot en met 5 mei worden op Nederland 1, TV2 en Nederland 3 dagelijks gedichten van Antoine de Kom, Ankie Peypers en Remco Ekkers uitgezonden. Dit gebeurt in de vorm van korte clips. De gedichten worden gelezen door respectievelijk Porgy Franssen, Wil van Kralingen en Cox Habbema.

In het kader van de herdenking op 4 mei en de viering van bevrijdingsdag op 5 mei hebben de NOS-televisie en het Nationaal Comité 4 en 5 mei een aantal dichters uitgenodigd om speciaal voor deze gelegenheid een gedicht te schrijven. Uitgangspunt is dat verschillende dichters een eigen interpretatie geven aan het thema van dit jaar: ‘Vrijheid geef je door’. Met de drie poëzieclips willen het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de NOS het centrale onderwerp op verschillende manieren uitwerken en onder de aandacht van een grote groep mensen brengen. Er is gekozen voor gedichten, omdat deze in staat zijn sterke beelden op te roepen en een gevoel over te brengen. Ook kunnen gedichten met onverwachte wendingen tot nadenken stemmen. Gedichten vervelen niet en zijn geschikt voor herhaling. Bovendien lenen zij zich voor eigenzinnige visuele verbeelding en kunnen verrassende televisie opleveren.

Het televisieproject bestaat uit gedichten die geschreven zijn door Antoine de Kom, Ankie Peypers en Remco Ekkers.

Antoine A. E. de Kom is geboren in Den Haag in 1928. Hij is van gemengd Nederlands-Surinaamse afkomst en een kleinzoon van Anton de Kom, de bekende Surinaamse nationalist, antikoloniale activist en verzetsstrijder in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van De Kom zijn twee poëziebundels uitgebracht: Tropen (1991) en De kilte in Brasilia (1995).

Ankie (Johanna Annie) Peypers is geboren in Amsterdam in 1928. In 1946 kwam haar debuutbundel Zeventien uit. Deze bleef echter onopgemerkt zodat October, geschreven in 1951, als haar debuut wordt beschouwd. Meer werken van Peypers zijn: Taal en teken (1956), Woorden als jij (1963), Tussen tekst en uitleg (1968), Drempel van ontheemden (1971), Voor en tegen mensen (1982), Brieven, motieven en juffrouw Vonk (1987) en De liefde verwilderde niet (1990).

Remco J. M. Ekkers is geboren in 1941 in Bergen (NH). Hij publiceerde onder meer de kindergedichtenbundel Haringen in de sneeuw (1984) en de poëziebundels Een faun bij de grens (1986), De vrouw van de zwaarden (1989) en Het gras vergeten (1991).

Op de volgende pagina’s treft u de gedichten aan, zoals die vanaf zaterdag 15 april op de drie zenders van de publieke omroep te zien zijn.

Als je de vrijheid tegenkomt
en de vrijheid staat stil
en zegt ‘jij’

het kan overal zijn
de eerste sneeuw
een zomervakantie
een dag in mei

het kan altijd
een t.v. journaal
een land ver weg
de stad waar je woont

kijk dan met je ogen
kijk met je hart
als de vrijheid stil staat en ‘jij’ zegt
loop niet voorbij

Ankie Peypers

zij komt wel terug
of komt zij wel?
welja zij zwaaide toch
maar wie van jullie zwaaide na?
en wie doet straks nog
haar balkondeur dicht?
och peins maar niet want
iemand heeft haar meegenomen
en die kleurde zie dat denken pijn doet
peins maar niet zie die want denken
doet verlangen! Riep zij – vrijheid!
riep zij dàt nog? En wie geeft dat door?

Antoine de Kom

Vrijheid

Je kunt je haar wel voorstellen
bij gebrek aan werkelijkheid
hoe mooi de rivier wegstroomt
weg, weg, van de oude stad.

Of hoe het licht in de winter
hangt tussen bomen in de hof
waar stenen schijnen te groeien
in zwellende, brekende grond.

Maakt het iets uit of je haar ziet
of niet, de rivier stil staat
as opstijgt, als jij
je bewust bent van licht?

Remco Ekkers

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie