Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBR bezorgd over voorrang fietsers

Datum nieuwsfeit: 17-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen


Voorrang fietsers van rechts

Vanaf 1 mei 2001 moeten auto's voorrang verlenen aan fietsers die van rechts komen.
Het gaat om een voorrangsregeling op gelijkwaardige kruisingen, niet op kruisingen waar verkeersborden of verkeerslichten staan. Om kruispunten aan te passen aan de komende wetswijziging treffen gemeenten, provincies, waterschappen en Rijkwaterstaat momenteel verkeersremmende maatregelen. Gelijkwaardige kruisingen worden voorzien van drempels, uitritconstructies of zogeheten 'pianoklavieren' om vooral snelverkeer bij het naderen van kruisingen af te remmen. Op veel doorgaande wegen worden met borden en 'haaientanden' voorrangsregelingen geconstrueerd of verkeerslichten geïnstalleerd. In combinatie met die aanpassingen en een tijdige voorlichtingscampagne is de nieuwe regel wat het CBR betreft een hoopgevend instrument om de verkeersveiligheid te verbeteren.

CBR bezorgd over voorrang fietsers

Het CBR pleit voor tijdige aanpassing van gelijkwaardige kruispunten, voordat fietsers vanaf 1 mei 2001 voorrang krijgen. Het CBR is bezorgd dat niet alle infrastructuur op die datum zo is aangepast dat snelverkeer wordt afgeremd. Ook bij de invoering van de bromfiets op de rijbaan, in december vorig jaar, waren veel fietspaden niet tijdig afgestemd op de nieuwe regels. Het CBR dringt er verder op aan, dat de voorlichtingscampagne ronde de nieuwe verkeersregel eerder zal starten dan bij 'Bromfiets op de rijbaan'. De late start leidde vorig jaar tot wanordelijke verkeerssituaties.

Het CBR wacht zo lang mogelijk met de aanpassing van theorie-examens om de meeste kans te maken op beeldmateriaal waarop de nieuwe situaties zijn te zien. Met de herziening van de theorie-examens is een bedrag van ongeveer 1 miljoen gulden gemoeid.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie