Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamervragen over roof informatie Landelijk Recherche Team

Datum nieuwsfeit: 17-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

vragenformulier 17 april 2000


2990009960

Vragen van het lid Oedayraj Singh Varma (GroenLinks) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie over de roof van informatie uit een auto van het Landelijk Recherche Team. (Ingezonden 17 april 2000)


1

Bent u op de hoogte van het feit dat dieven hebben ingebroken in een dienstauto van het Landelijk Recherche Team van het KLPD, waarin zich een koffertje bevond met informatie over informanten en over lopende onderzoeken waarbij ondernemingen en publieke figuren betrokken zijn?
1)


2

Is het waar dat nog diezelfde nacht in het bijzijn van een officier van justitie een aantal woningen zijn doorzocht waarbij bevoegdheden uit de wet Bijzondere Opsporings Bevoegdheden (BOB) zijn toegepast, terwijl daarvoor nog geen wettelijke grondslag was?


3

Is het waar dat, zoals het ANP heeft gemeld, door (leden van) het LRT op de bewuste avond is gehandeld tegen de geldende richtlijnen voor de omgang met gevoelige informatie? Wat is uw oordeel ter zake?


4

Op welk moment zijn de twee verdachten in deze zaak aangehouden? Kunt u bevestigen dat de verdachten onderdeel uitmaken of contact hebben met de zware georganiseerde criminaliteit, die het op informatie uit de LRT-auto hadden gemund? Is het waar dat deze verdachten niet worden vervolgd uit angst voor het bekend worden van de ontvreemding van gevoelige informatie?


5

Kunt u nagaan of de buit (een organizer, schrijfblok, diverse papieren en privé-zaken) inderdaad volledig is teruggevonden zoals het artikel suggereert? Wanneer en hoe is dat gebeurd? Hoe komt u aan uw informatie? Kunt u uitsluiten dat er gevoelige of compromitterend materiaal in handen van criminelen is terechtgekomen?


6

Onderschrijft u de uitspraak van een in het artikel niet bij naam genoemde officier van justitie dat voornoemd voorval een blamage voor het KLPD is, vooral na de eerdere inbraak bij het LRT in 1996? Welke maatregelen heeft u genomen tegen de bewuste leden van het LRT/KLPD, en welke heeft u in petto om dergelijke blunders in de toekomst te voorkomen?

Telegraaf, 9 februari jl.

Copyright Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie