Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ministerie OCW: bijdrage studiekosten 50 gulden omhoog

Datum nieuwsfeit: 17-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 17-04-2000
Persbericht
Nummer: 40

86 miljoen extra voor tegemoetkoming studiekosten per schooljaar 1999/2000

Bijdrage studiekosten 50gulden omhoog

Minister Hermans verhoogt de bijdrage in de schoolkosten voor het voortgezet onderwijs met 50 gulden. Dat betekent dat ouders met een belastbaar inkomen tot 52.000 gulden een bijdrage in de schoolkosten krijgen van 1018 gulden (was 968). De hogere bijdrage geldt vanaf dit schooljaar (1999/2000). Daarnaast gaat voor het voortgezet- en beroepsonderwijs de inkomensgrens voor een lesgeldvergoeding omhoog naar 56.000 gulden. Hiervoor is 86 miljoen gulden beschikbaar.

De ministerraad is hiermee op vrijdag 14 april akkoord gegaan. Met deze verhoging van de bijdrage in de schoolkosten en de verhoging van de inkomensgrens voor de lesgeldvergoeding komt de minister voor een deel tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. Bij de Algemene Politieke Beschouwingen is een motie aangenomen met het verzoek de vergoeding voor ouders te verhogen tot een kostendekkend niveau. Bij de behandeling van de nota Meer voor meer (het plan om meer mensen in aanmerking te laten komen voor een bijdrage in de studiekosten) is een motie aangenomen de bijdrage in de schoolkosten voor dit en volgend schooljaar te verhogen met 100 gulden. De generieke verhoging van 100 gulden vindt de minister onwenselijk, omdat dit leidt tot overcompensatie van schoolkosten over de gehele linie in het beroepsonderwijs en voor 80 procent van de ouders in het voortgezet onderwijs. Met 50 gulden wordt de tegemoetkoming voor alle ouders in het voortgezet onderwijs gemiddeld kostendekkend. Met ingang van het schooljaar 2001/2002 wordt de bijdrage voor ouders met kinderen in de bovenbouw havo/vwo 1168 gulden. Voor het beroepsonderwijs is het al gemiddeld kostendekkend.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie