Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: natuurlijke bescherming tegen infecties

Datum nieuwsfeit: 18-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

dinsdag 18 april 16.15 uur

promotie mw. P. van Kuik-Romeijn Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen

titel: In vivo synthesis of immunoglobulins in epithelial cells of the mammary gland of transgenic mice

promotor: prof.dr. H.A. de Boer
De slijmvliezen van het menselijk lichaam staan voortdurend bloot aan besmetting van buitenaf met bacteriën en virussen. Een van de eerste verdedigingslinies hiertegen wordt gevormd door het secretoir IgA dat zich in de slijmlaag op het oppervlak van de slijmvliezen bevindt. Dit IgA is een complex molecuul dat gevormd wordt door drie eiwitten (IgA, J-keten en SC), die worden geproduceerd door twee verschillende celtypes. IgA zit ook in moedermelk, als een natuurlijke bescherming tegen infecties. Deze vorm van passieve bescherming door het toedienen van IgA zou in principe ook klinisch toegepast kunnen worden. Maar de productie van IgA door middel van recombinant-DNA-technieken en celkweeksystemen is zeer moeilijk en levert maar kleine hoeveelheden op.
In dit proefschrift worden de eerste stappen beschreven op weg naar een modelsysteem in muizen voor een hoge productie van IgA in één celtype, namelijk melkklier-epitheelcellen. Dit zijn de cellen die de melk produceren en uitscheiden. Deze cellen produceren ook SC, maar geen IgA of J-keten. Het maken en analyseren van transgene muizen wordt beschreven, die óf de J-keten, óf IgA, óf grotere hoeveelheden SC produceren in de melkklier-epitheelcellen tijdens de lactatie. Vervolgens zullen deze muizen gekruist worden, om transgene muizen te maken die IgA uitscheiden in melk.
In het laatste hoofdstuk wordt aangetoond dat het mogelijk is om functionele monoklonale antilichamen te produceren in de melk van transgene dieren. Dit biedt een goede mogelijkheid voor productie op grote schaal, en tegen lage kosten, van klinisch relevante antilichamen.

(*) Nadere inlichtingen geneeskundige promoties: Bureau Voorlichting LUMC, tel. 071-5268005

Meer informatie: mw.dr. B.T. Hogenelst, Internationalisering, Communicatie en Studenten;
Tel. 071-5273282 / Email (B.T.Hogenelst@bvdu.leidenuniv.nl) / 28 maart 2000, 16:34 uur

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie