Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorstellen PvdA beperking instroom WAO

Datum nieuwsfeit: 18-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 18 april 2000

 

VOORSTELLEN PVDA-FRACTIE TER BEPERKING INSTROOM EN BEVORDERING UITSTROOM WAO


- ondersteuning bij CAO-afspraken


- meer samenwerking, minder straffen


- meer inspanningen in eerste ziektejaar


- initiatiefrecht werknemers


- invoering beslistermijnen

De PvdA-fractie wil dat er méér gebeurt om instroom in de WAO te beperken en uitstroom te bevorderen. In veel sectoren van het bedrijfsleven worden op dit gebied initiatieven genomen, maar vooral bij het midden- en kleinbedrijf ontbreekt het aan ondersteuning van de uitvoeringsorganisaties en overheid bij het maken van CAO-afspraken op het gebied van de WAO. Het kabinet moet gericht zoeken naar manieren om dergelijke CAO-afspraken te ondersteunen. Uitvoeringsorganisaties moeten hun werkwijze zo verbeteren dat werkgevers en werknemers sneller en efficiënter worden 'bediend' als het gaat om preventie, begeleiding en bemiddeling van arbeidsgehandicapten en het aanvragen van werkvoorzieningen.

Méér samenwerken en minder straffen, dat is de leidraad waarvoor de PvdA-fractie kiest om tot een daling van het verzuim en lagere WAO-aantallen te komen. Daarom roept de PvdA werkgevers en vakbeweging op tot een gezamenlijke aanpak van dit probleem. De concrete voorstellen van de PvdA zijn geënt op het bevorderen van samenwerking tussen overheid en sociale partners, waarbij uitdrukkelijk aandacht moet worden besteed aan de achterliggende oorzaken van langdurig verzuim, zoals een te grote werkdruk.

Hoewel de PvdA in grote lijnen de aanpak steunt die het kabinet vorige week in een nota over de WAO heeft bekend gemaakt, moet er toch méér gebeuren en moet achter de plannen méér vaart worden gezet. De inspanningen moeten vooral worden gericht op het eerste ziektejaar, want daar valt de winst te halen ter voorkoming van langdurige arbeidsongeschiktheid.

De Partij van de Arbeid doet de volgende voorstellen:

Betere preventie van ziekte en arbeidsongeschiktheid in het eerste ziektejaar

Verplicht overleg

Invoeren van verplicht overleg - na zes weken - tussen werknemer, Arbo-dienst, uitvoeringsinstantie en de werkgever. Doel: de terugkeer van de werknemer in de eigen of een andere baan daadwerkelijk te bevorderen. Een arbeidskundige moet namens de uitvoeringsinstelling ervoor zorgen dat de aandacht uitgaat naar de terugkeer naar werk. De werkgever blijft verantwoordelijk voor de reïntegratie. De arbeidskundige van de uitvoeringsinstelling moet een zwaardere stem krijgen in het overleg na zes maanden ziekte of zoveel eerder als blijkt dat terugkeer in het eigen bedrijf niet mogelijk is.

Budget

De uitvoeringsinstellingen (Uvi's) moeten voldoende budget hebben om in het eerste ziektejaar overleg te voeren met werkgever, werknemer en Arbo-dienst. De Uvi's hebben ook middelen nodig om reïntegratieplannen te toetsen en bij het niet nakomen van afspraken zo nodig sancties op te leggen. Er moeten afspraken worden gemaakt over het opleiden van voldoende arbeidskundigen.

Prestatieverklaring

Het is voor succesvolle reïntegratie belangrijk dat er duidelijk inzicht is in wederzijdse rechten en plichten tussen Uvi, werknemer en werkgever. Uitvoeringsinstellingen worden verplichte prestatiegegevens af te geven, zowel op individueel niveau (afspraken en toezeggingen) als op collectief niveau (zoals informatie over een klachtenregeling). De Uvi kan een sanctie worden opgelegd indien afspraken niet worden nagekomen. Ook werknemers en werkgevers kunnen worden aangesproken op het niet nakomen van eerder gemaakte afspraken in de reïntegratiecontracten. De Uvi controleert en volgt de afspraken van werkgevers en werknemers en oordeelt in geval van een conflict tussen die twee over reïntegratie-inspanningen.

Versterking positie werknemer: het initiatiefrecht

De werknemer zit - zeker bij langdurig ziekteverzuim - in een te passieve positie. Meer eigen verantwoordelijkheid voor cliënten levert een positieve bijdrage aan herstel en terugkeer in het werk. De werknemer moet dan ook partij zijn in het verplichte overleg na zes weken. Zonder handtekening van de werknemer geen contract.

Zelf voorzieningen aanvragen

De positie van de werknemer kan verder worden versterkt door hem of haar al in het eerste ziektejaar het recht te geven zelf werkgebonden voorzieningen aan te vragen bij de uitvoeringsinstantie.

Beslistermijnen

Het invoeren van beslistermijnen over de ingediende aanvraag kan de huidige trage praktijk verbeteren. Aan overschrijding van de beslistermijnen van maximaal twee maanden moeten sancties worden verbonden.

Persoonsgebonden reïntegratiebudget

Het persoonsgebonden reïntegratiebudget moet worden verbeterd, want nu is de besteding ervan aan te veel voorwaarden gebonden.

Ontslagbescherming

De ontslagbescherming moet worden versterkt. De huidige toets op ontslag van werknemers na twee jaar ziekte schiet tekort. Er wordt door de Uvi's onvoldoende gecontroleerd of de werkgever voldoende zijn best heeft gedaan ander werk te vinden in het eigen of een ander bedrijf. Bij een ontslagzaak zullen alle afspraken die in het reïntegratieproces zijn gemaakt zichtbaar en controleerbaar dienen te zijn voor de rechter of voor de directeur van het Arbeidsbureau die het ontslag toetst.

Verbeteren Arbo-beleid

Meer kwaliteit Arbo-diensten

Arbo-diensten moeten worden gestimuleerd om kwalitatief beter beleid te voeren op bedrijfsniveau en bedrijfstakniveau, dus ook los van de individuele werknemer. De Arbo-diensten zijn vooral individueel en medisch gericht en leggen te weinig verband tussen oorzaak en gevolg van verzuim. De wettelijke plichten in de Arbo-wet moeten met preventieve maatregelen worden uitgebreid als blijkt dat het ontbreken hiervan arbeidsongeschiktheid kan veroorzaken.

Stimulans werkgevers

Werkgevers kunnen worden gestimuleerd meer dan tot nu toe te investeren in de begeleiding vanuit Arbo-diensten. Dat kan door de instelling van een fonds waaraan zowel sociale partners als overheid bijdragen. Het fonds verstrekt een tijdelijke korting op de meerkosten voor bedrijven met aanvullende Arbo-pakketten en is vooral bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf.

Arbeidsinspectie

De arbeidsinspectie is de aangewezen instantie om het preventiebeleid van werkgevers en Arbo-diensten te controleren. Daartoe dienen branches en sectoren systematisch te worden doorgelicht.

Voorlichting

Kenniscentrum

Werknemers, arbeidsgehandicapten en ook werkgevers tasten nogal eens in het duister over middelen, instrumenten, financiën en rechten als het gaat om reïntegratie, In een onafhankelijk kenniscentrum wordt informatie verstrekt aan belanghebbenden ter verbetering van de reïntegratiepraktijk.

 

Voor meer informatie: José Smits 070-318 2741 of 06-50 66 10 27

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...