Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamervragen over situatie in het Nubu-gebergte

Datum nieuwsfeit: 18-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

vragenformulier 18 april 2000


2999910080

Vragen van de leden Van Middelkoop (GPV), Rouvoet (RPF) en Van den Berg (SGP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de situatie in het Nubu-gebergte. (Ingezonden 18 april 2000)


1

Hebt u kennisgenomen van het bericht dat het Soedanese leger een massale aanval voorbereidt op het gebied ten zuidoosten van het Nuba-gebergte? 1)


2

Kunt u bevestigen dat in dit gebied burgerdoelen worden gebombardeerd?


3

Moet op basis van deze berichten worden gevreesd voor een nieuwe volkerenmoord op de christelijke bevolking in dit gebied? 2)


4

Is hier naar uw mening sprake van een systematische schending van de mensenrechten?


5

Welke mogelijkheden heeft de internationale gemeenschap naar uw inzicht om de Soedanese president Omar Hassan al-Bashir te weerhouden van een aanval op de christelijke bevolking nabij het Nuba-gebergte?


6

Hoe verhouden de brute schendingen van de mensenrechten van het leger en de recente aanzetten tot matiging van het beleid van president Omar Hassan al-Bashir zich tot elkaar? 3)


7

Bent u bereid om in internationale fora (zoals de EU en het IGAD-Partners Forum) voorstellen te doen om deze dreigende volkerenmoord te voorkomen en over de resultaten aan de Kamer te rapporteren?

Nederlands Dagblad 14 april 2000

In 1995 gaf de mensenrechtenorganisatie African Rights reeds aan dat er sprake was van een volkerenmoord op de Nuba's, Aanhangsel Handelingen nr. 1138, Vergaderjaar 1994-1995)

De Soedanese president heeft kort geleden een herstel gemaakt met de relaties met de Verenigde Staten. Voorts vaardigde hij een wet uit die de vorming van politieke partijen toestaat. (NRC 13 maart jl.)

Copyright Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie