Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ton Broekhuis krijgt Post Middendorp fotografie-opdracht

Datum nieuwsfeit: 18-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 18 april 2000, Persbericht nr. 74

Ton Broekhuis krijgt Post Middendorp fotografie-opdracht

Het college van GS maakt bekend, dat de Post Middendorp fotografie-opdracht 2000 is toegekend aan Ton Broekhuis (1952). Het thema van de opdracht is "De Blauwe Stad, het leven voor de verandering".
Volgens het juryrapport (zie bijlage) onderscheidt het werk van Ton Broekhuis zich kwalitatief en heeft hij zich in het verleden bewezen als chroniqueur van Groningen. Zijn gedrevenheid en ervaring maken hem tot een uitgelezen kandidaat voor het uitvoeren van de opdracht. Resultaten van de opdracht worden medio december 2000 tot medio januari 2001 in het Provinciehuis tentoongesteld. Vervolgens is het werk te zien in het gebouw van de Groninger Archieven en zal daarna rondreizen in de provincie Groningen. Uiteindelijk worden de foto's opgenomen in de verzamelingen van de Groninger Archieven.
De jury was tevreden over de kwaliteit en over de hoeveelheid inschrijvingen; 60 professionele fotografen uit heel het land meldden zich aan voor de opdracht. Op basis van de toegestuurde documentatie van de fotografen en de toelichtingen over de wijze waarop men het thema wil aanpakken, heeft de jury een selectie gemaakt. In de jury hadden zitting: drie externe adviseurs Pim Milo, Eddie Marsman en Annie van Gemert (winnaar 1997), Willem Goelema en Mirjam de Jonge (de Groninger Archieven), Katja Draper (provincie Groningen). Op basis van de artistiek-inhoudelijke en technische kwaliteiten van het fotowerk van de geselecteerde fotograaf en mede op basis van zijn motivatie voor de opdracht en zijn ervaring met documentaire-fotografie, in het bijzonder in het Oldambt, heeft de jury met grote meerderheid van stemmen gekozen voor het werk van Ton Broekhuis.
In de motivatie geeft de fotograaf aan dat hij, zonder het landschap uit het oog te verliezen, bij het uitvoeren van de opdracht het accent wil leggen op gebeurtenissen in het gebied, zoals het werken op het land, de kinderen die naar school gaan, het vertier van de jeugd en de volwassenen, het verenigingsleven, een dag uit het leven van een boer, burgemeester of plantsoenarbeider.

De Post Middendorp fotografie-opdracht

In 1990 werd voor de eerste keer de Post Middendorp fotografie-opdracht verstrekt. Deze provinciale opdracht ontleent zijn naam aan de arts Pieter Bloemers Middendorp en de fotograaf Tonnis Post, die aan het begin van deze eeuw gezamenlijk de woonomstandigheden op het Groningse en Drentse platteland documenteerden. De opdracht wordt eens per twee jaar verstrekt en met ingang van 1997 wordt hierbij samengewerkt met De Groninger Archieven. Het gezamenlijke uitgangspunt voor de opdracht is, om door middel van documentaire fotografie, te komen tot een `visuele geschiedschrijving' van specifieke onderwerpen in de provincie Groningen. Aan de opdracht is een bedrag verbonden van ¦ 20.000,-. Het thema van de Post Middendorp Opdracht 2000 is "De Blauwe Stad, het leven voor de verandering". De Blauwe Stad is een nieuw te ontwikkelen watergebied in de provincie Groningen dat gepland is binnen een ring die gevormd wordt door de dorpen Midwolda, Oostwold, Finsterwolde, Beerta en Winschoten. Dit plan heeft niet alleen gevolgen voor de natuur, de infrastructuur en de woningbouw, maar heeft ook consequenties voor het alledaagse leven van de bewoners in deze regio. Om deze te verwachten impact van deze veranderingen in beeld te brengen is het thema van de Post Middendorp fotografie-opdracht van dit jaar verbonden met de Blauwe Stad.

Noot aan de pers:

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164324.

Bijlage

Juryrapport Post Middendorp Opdracht

De geschiedenis

In 1990 werd voor de eerste keer de Post Middendorp fotografie-opdracht verstrekt. Deze provinciale opdracht ontleent zijn naam aan de arts Pieter Bloemers Middendorp en de fotograaf Tonnis Post, die aan het begin van deze eeuw gezamenlijk de woonomstandigheden op het Groningse en Drentse platteland documenteerden. De opdracht wordt eens per twee jaar verstrekt en met ingang van 1997 wordt hierbij samengewerkt met De Groninger Archieven. Het gezamenlijke uitgangspunt voor de opdracht is, om door middel van documentaire fotografie, te komen tot een `visuele geschiedschrijving' van specifieke onderwerpen in de provincie Groningen. Aan de opdracht is een bedrag verbonden van ¦ 20.000,-. Het thema van de Post Middendorp Opdracht 2000 is "De Blauwe Stad, het leven voor de verandering". "De Blauwe Stad" is een nieuw te ontwikkelen watergebied in de provincie Groningen dat gepland is binnen een ring die gevormd wordt door de dorpen Midwolda, Oostwold, Finsterwolde, Beerta en Winschoten. Dit plan heeft niet alleen gevolgen voor de natuur, de infrastructuur en de woningbouw, maar heeft ook consequenties voor het alledaagse leven van de bewoners in deze regio. Om deze te verwachten impact van deze veranderingen in beeld te brengen is het thema van dit jaar verbonden met De Blauwe Stad.

De inschrijvingen

Zestig fotografen meldden zich dit jaar aan voor het uitvoeren van de opdracht. De jury is tevreden over de hoeveelheid inschrijvingen en de kwaliteit van de aangeboden portfolio's. De jury heeft de aanvragen beoordeeld vanuit verschillende gezichtspunten. Belangrijke criteria bij het verstrekken van een documentaire opdracht zijn de ervaring die de fotograaf heeft met het fenomeen documentaire-fotografie en de kennis en betrokkenheid bij het thema. Daarnaast hebben uiteraard de artistiek-inhoudelijke en technische kwaliteit van het ingezonden werk een rol gespeeld bij de keuze.

De selectie

Uit het aantal inzendingen heeft de jury drie kandidaten geselecteerd waaruit uiteindelijke de winnaar van de Post Middendorp Opdracht 2000 is gekozen. De keuze van de jury is gevallen op een fotograaf, wiens fotografische kwaliteiten buiten kijf staan. Daarnaast kan de fotograaf in kwestie bogen op een hoge mate van betrokkenheid met en kennis van het Oldambt, waarvan de jury verwacht dat deze zullen bijdragen aan de verdieping van de opdracht.
De fotograaf heeft zijn inzet in het verleden bewezen door de uitvoering en publicatie van aansprekende serie foto's over het Groninger landschap. Zijn boek "Anders dan Elders", een schets van "Een land zonder grenzen" had reeds betrekking op het Oldambt. Deze foto's en boeken hebben hem gemaakt tot een deskundig en ervaren chroniqueur van het Groninger Landschap. Tevens heeft hij daarmee bewezen te beschikken over het voor de opdracht noodzakelijke doorzettingsvermogen en in staat te zijn een coherent verhaal te vertellen. Deze eigenschappen geven de jury voldoende vertrouwen in het resultaat van de door hem uitgevoerde opdracht.
In de motivatie geeft de fotograaf aan dat hij, zonder het landschap uit het oog te verliezen, bij het uitvoeren van de opdracht het accent wil leggen op gebeurtenissen in het gebied, zoals het werken op het land, de kinderen die nar school gaan, het vertier van de jeugd en de volwassenen, het verenigingsleven, een dag uit het leven van een boer, burgemeester of plantsoenarbeider. Het feit dat de fotograaf in Groningen geen onbekende is, is een aardige bijkomstigheid, maar niet doorslaggevend geweest in de uitslag van deze opdrachtverstrekking. Zijn gedegen en kwalitatief hoogstaande werk bewijst dat hij in staat is om projectmatig te werken en zijn ziel te verbinden met het Groninger land.

Conclusie

Samenvattend komt de jury tot de conclusie dat zij de geselecteerde fotograaf kwalitatief uitermate geschikt en voldoende gedreven en ervaren acht om een onvergetelijke documentaire-serie over "De Blauwe Stad, het leven voor de verandering" neer te zetten. De jury kan dan ook melden dat zij met ruime meerderheid Ton Broekhuis heeft voorgedragen als beste kandidaat voor de uitvoering van de Post Middendorp Opdracht 2000.

Groningen, 31 maart 2000

De jury:

mevr. A. van Gemert

namens de Groninger Archieven:

namens de Provincie Groningen

dhr. E. Marsman

mevr. M. de Jonge

mevr. K. Draper

dhr. P. Milo

dhr. W. Goelema

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie