Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ton Broekhuis krijgt Post Middendorp fotografie-opdracht

Datum nieuwsfeit: 18-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 18 april 2000, Persbericht nr. 74

Ton Broekhuis krijgt Post Middendorp fotografie-opdracht

Het college van GS maakt bekend, dat de Post Middendorp fotografie-opdracht 2000 is toegekend aan Ton Broekhuis (1952). Het thema van de opdracht is "De Blauwe Stad, het leven voor de verandering".
Volgens het juryrapport (zie bijlage) onderscheidt het werk van Ton Broekhuis zich kwalitatief en heeft hij zich in het verleden bewezen als chroniqueur van Groningen. Zijn gedrevenheid en ervaring maken hem tot een uitgelezen kandidaat voor het uitvoeren van de opdracht. Resultaten van de opdracht worden medio december 2000 tot medio januari 2001 in het Provinciehuis tentoongesteld. Vervolgens is het werk te zien in het gebouw van de Groninger Archieven en zal daarna rondreizen in de provincie Groningen. Uiteindelijk worden de foto's opgenomen in de verzamelingen van de Groninger Archieven.
De jury was tevreden over de kwaliteit en over de hoeveelheid inschrijvingen; 60 professionele fotografen uit heel het land meldden zich aan voor de opdracht. Op basis van de toegestuurde documentatie van de fotografen en de toelichtingen over de wijze waarop men het thema wil aanpakken, heeft de jury een selectie gemaakt. In de jury hadden zitting: drie externe adviseurs Pim Milo, Eddie Marsman en Annie van Gemert (winnaar 1997), Willem Goelema en Mirjam de Jonge (de Groninger Archieven), Katja Draper (provincie Groningen). Op basis van de artistiek-inhoudelijke en technische kwaliteiten van het fotowerk van de geselecteerde fotograaf en mede op basis van zijn motivatie voor de opdracht en zijn ervaring met documentaire-fotografie, in het bijzonder in het Oldambt, heeft de jury met grote meerderheid van stemmen gekozen voor het werk van Ton Broekhuis.
In de motivatie geeft de fotograaf aan dat hij, zonder het landschap uit het oog te verliezen, bij het uitvoeren van de opdracht het accent wil leggen op gebeurtenissen in het gebied, zoals het werken op het land, de kinderen die naar school gaan, het vertier van de jeugd en de volwassenen, het verenigingsleven, een dag uit het leven van een boer, burgemeester of plantsoenarbeider.

De Post Middendorp fotografie-opdracht

In 1990 werd voor de eerste keer de Post Middendorp fotografie-opdracht verstrekt. Deze provinciale opdracht ontleent zijn naam aan de arts Pieter Bloemers Middendorp en de fotograaf Tonnis Post, die aan het begin van deze eeuw gezamenlijk de woonomstandigheden op het Groningse en Drentse platteland documenteerden. De opdracht wordt eens per twee jaar verstrekt en met ingang van 1997 wordt hierbij samengewerkt met De Groninger Archieven. Het gezamenlijke uitgangspunt voor de opdracht is, om door middel van documentaire fotografie, te komen tot een `visuele geschiedschrijving' van specifieke onderwerpen in de provincie Groningen. Aan de opdracht is een bedrag verbonden van ¦ 20.000,-. Het thema van de Post Middendorp Opdracht 2000 is "De Blauwe Stad, het leven voor de verandering". De Blauwe Stad is een nieuw te ontwikkelen watergebied in de provincie Groningen dat gepland is binnen een ring die gevormd wordt door de dorpen Midwolda, Oostwold, Finsterwolde, Beerta en Winschoten. Dit plan heeft niet alleen gevolgen voor de natuur, de infrastructuur en de woningbouw, maar heeft ook consequenties voor het alledaagse leven van de bewoners in deze regio. Om deze te verwachten impact van deze veranderingen in beeld te brengen is het thema van de Post Middendorp fotografie-opdracht van dit jaar verbonden met de Blauwe Stad.

Noot aan de pers:

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164324.

Bijlage

Juryrapport Post Middendorp Opdracht

De geschiedenis

In 1990 werd voor de eerste keer de Post Middendorp fotografie-opdracht verstrekt. Deze provinciale opdracht ontleent zijn naam aan de arts Pieter Bloemers Middendorp en de fotograaf Tonnis Post, die aan het begin van deze eeuw gezamenlijk de woonomstandigheden op het Groningse en Drentse platteland documenteerden. De opdracht wordt eens per twee jaar verstrekt en met ingang van 1997 wordt hierbij samengewerkt met De Groninger Archieven. Het gezamenlijke uitgangspunt voor de opdracht is, om door middel van documentaire fotografie, te komen tot een `visuele geschiedschrijving' van specifieke onderwerpen in de provincie Groningen. Aan de opdracht is een bedrag verbonden van ¦ 20.000,-. Het thema van de Post Middendorp Opdracht 2000 is "De Blauwe Stad, het leven voor de verandering". "De Blauwe Stad" is een nieuw te ontwikkelen watergebied in de provincie Groningen dat gepland is binnen een ring die gevormd wordt door de dorpen Midwolda, Oostwold, Finsterwolde, Beerta en Winschoten. Dit plan heeft niet alleen gevolgen voor de natuur, de infrastructuur en de woningbouw, maar heeft ook consequenties voor het alledaagse leven van de bewoners in deze regio. Om deze te verwachten impact van deze veranderingen in beeld te brengen is het thema van dit jaar verbonden met De Blauwe Stad.

De inschrijvingen

Zestig fotografen meldden zich dit jaar aan voor het uitvoeren van de opdracht. De jury is tevreden over de hoeveelheid inschrijvingen en de kwaliteit van de aangeboden portfolio's. De jury heeft de aanvragen beoordeeld vanuit verschillende gezichtspunten. Belangrijke criteria bij het verstrekken van een documentaire opdracht zijn de ervaring die de fotograaf heeft met het fenomeen documentaire-fotografie en de kennis en betrokkenheid bij het thema. Daarnaast hebben uiteraard de artistiek-inhoudelijke en technische kwaliteit van het ingezonden werk een rol gespeeld bij de keuze.

De selectie

Uit het aantal inzendingen heeft de jury drie kandidaten geselecteerd waaruit uiteindelijke de winnaar van de Post Middendorp Opdracht 2000 is gekozen. De keuze van de jury is gevallen op een fotograaf, wiens fotografische kwaliteiten buiten kijf staan. Daarnaast kan de fotograaf in kwestie bogen op een hoge mate van betrokkenheid met en kennis van het Oldambt, waarvan de jury verwacht dat deze zullen bijdragen aan de verdieping van de opdracht.
De fotograaf heeft zijn inzet in het verleden bewezen door de uitvoering en publicatie van aansprekende serie foto's over het Groninger landschap. Zijn boek "Anders dan Elders", een schets van "Een land zonder grenzen" had reeds betrekking op het Oldambt. Deze foto's en boeken hebben hem gemaakt tot een deskundig en ervaren chroniqueur van het Groninger Landschap. Tevens heeft hij daarmee bewezen te beschikken over het voor de opdracht noodzakelijke doorzettingsvermogen en in staat te zijn een coherent verhaal te vertellen. Deze eigenschappen geven de jury voldoende vertrouwen in het resultaat van de door hem uitgevoerde opdracht.
In de motivatie geeft de fotograaf aan dat hij, zonder het landschap uit het oog te verliezen, bij het uitvoeren van de opdracht het accent wil leggen op gebeurtenissen in het gebied, zoals het werken op het land, de kinderen die nar school gaan, het vertier van de jeugd en de volwassenen, het verenigingsleven, een dag uit het leven van een boer, burgemeester of plantsoenarbeider. Het feit dat de fotograaf in Groningen geen onbekende is, is een aardige bijkomstigheid, maar niet doorslaggevend geweest in de uitslag van deze opdrachtverstrekking. Zijn gedegen en kwalitatief hoogstaande werk bewijst dat hij in staat is om projectmatig te werken en zijn ziel te verbinden met het Groninger land.

Conclusie

Samenvattend komt de jury tot de conclusie dat zij de geselecteerde fotograaf kwalitatief uitermate geschikt en voldoende gedreven en ervaren acht om een onvergetelijke documentaire-serie over "De Blauwe Stad, het leven voor de verandering" neer te zetten. De jury kan dan ook melden dat zij met ruime meerderheid Ton Broekhuis heeft voorgedragen als beste kandidaat voor de uitvoering van de Post Middendorp Opdracht 2000.

Groningen, 31 maart 2000

De jury:

mevr. A. van Gemert

namens de Groninger Archieven:

namens de Provincie Groningen

dhr. E. Marsman

mevr. M. de Jonge

mevr. K. Draper

dhr. P. Milo

dhr. W. Goelema

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...