Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zuinig en zinnig medicijn voorschrijven scheelt miljoenen

Datum nieuwsfeit: 18-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Zuiniger en zinniger medicijnen voorschrijven kan miljoenen besparen

Dinsdag 18 april 2000, informatiebericht nummer 4

Als artsen zinniger en zuiniger voorschrijven en de zorgverzekeraars scherper gaan inkopen, zullen de uitgaven aan geneesmiddelen minder snel stijgen. Dit stelt minister Borst, nadat zij van het kabinet groen licht heeft gekregen voor een aanpak met minder overheidsturing en meer marktwerking.

De uitgaven aan geneesmiddelen zijn de laatste decennia fors gestegen. Niet alleen doordat mensen langer leven en daardoor langer medicatie nodig hebben, maar ook doordat steeds meer aandoeningen met geneesmiddelen kunnen worden bestreden. In vergelijking met andere West-Europese landen valt de groei van de uitgaven mee. Toch wil minister Borst de druk op het budget zoveel mogelijk beperken. Volgens haar kunnen er jaarlijks honderden miljoenen worden bespaard door medicijnen zuiniger voor te schrijven en scherper in te kopen.

De zorgverzekeraars nemen in het beleid van de minister een belangrijke plaats in. Zij zijn volgens Borst in staat de medici ertoe te bewegen zinniger en zuiniger geneesmiddelen voor te schrijven. Het farmacotherapeutisch overleg (FTTO), overleg tussen huisartsen, specialisten, apothekers en verzekeraars, is daartoe een belangrijk instrument. Op dat podium kan de verzekeraar specialisten, die door de industrie worden bestookt met nieuwe dure middelen, erop wijzen dat vooral de nieuwe geneesmiddelen de uitgaven sterk opvoeren.
Verder wil de minister dat de zorgverzekeraar gaat onderhandelen met de groothandel en industrie. Dat kan in haar ogen ook veel geld besparen. De apothekers kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Zij zijn deskundig, beoefenen een vak apart en hebben veel ervaring met onderhandelingen met de industrie opgedaan.
De zorgverzekeraar wordt in het geneesmiddelenbeleid de regisseur. Een rol die ze volgens de minister ook ambiëren. Dat betekent automatisch dat de overheid een deel van haar eigen sturingsmogelijkheden moet opgeven, zodat er meer marktwerking kan ontstaan. Wel houdt de minister het
geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) en de Wet Geneesmiddelenprijzen (WGP) voorlopig overeind. Ook de invulling van het ziektekostenpakket blijft de komende tijd nog in handen van de minister. Daar staat tegenover dat zij afziet van andere eenzijdige ingrepen, zoals het invoeren van eigen bijdragen. Dergelijke ingrepen zijn volgens Borst niet gewenst, omdat het om nominale bedragen gaat: mensen met een laag inkomen betalen net zoveel bij als mensen met een goed gevulde beurs.
Minister Borst ziet een duidelijke fasering in de nieuwe opdracht voor de verzekeraars: eerst het voorschrijfgedrag van artsen en specialisten krachtig aanpakken, vervolgens de inkoop aanscherpen en als laatste stap eventueel ook de samenstelling van het geneesmiddelenpakket aan de verzekeraars overlaten. Want misschien bereik je op vrijwillige basis al zoveel, dat je niet naar pakketten per verzekeraar toe hoeft.
Borst denkt in 2001 een indicatie te hebben of de zorgverzekeraars hun rol al dan niet waarmaken. Ze wijst erop dat de verzekeraars er baat bij hebben als hun missie slaagt. Alles wat de verzekeraars op hun geneesmiddelenbudget besparen, kunnen ze zelf voor andere zaken inzetten; voor lagere premies, betere service of extra zorg.

Op het gebied van de geneesmiddelen zijn er onlangs drie rapporten verschenen 1). Minister Borst heeft op deze rapporten een kabinetsstandpunt geformuleerd. Dit is op 14 april naar de Tweede Kamer gezonden en is in te zien op internet (www.minvws.nl). In een interview met het VWS-blad Bulletin licht de minister haar plannen met de geneesmiddelen toe. Dit interview staat op dezelfde internetsite.

1) Die drie rapporten zijn:
+ Een helder recept van de commissie De Vries; + een ambtelijke rapport in het kader van Marktwerking, Deregulering en Wetgevingskwaliteit;
+ Geneesmiddel verzekerd, op verzoek van Zorgverzekeraars Nederland opgesteld door de Boston Consultancy Groep onder verantwoordelijkheid van ex-minister Wijers.
Interne links
Kabinetsstandpunt op adviezen geneesmiddelenbeleid Minister Borst kiest voor meer marktwerking Een helder recept, advies van de commissie de vries

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie