Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie: Marktwerking moet!

Datum nieuwsfeit: 19-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Amsterdam
Titel Marktwerking moet!

Datum woensdag 19-04-2000
Tijd 14:30 uur

Door prof. mr. F.O.W. Vogelaar

oratie Rechtsgeleerdheid Oratie van prof. mr. F.O.W. Vogelaar bij aanvaarding van zijn ambt van hoogleraar in het economisch ordeningsrecht De afgelopen jaren is geen dag voorbij gegaan waarop er geen berichten over marktwerking - het spel van vraag en aanbod - in de krant te vinden waren. De overheid reguleert en faciliteert regels rond marktwerking. Zonder toezichthouders, zoals de Europese Commissie, zou een open markteconomie met vrije mededinging ondenkbaar zijn. De EG kent al sinds 1962 het toezicht op mededingingsbeperkende afspraken. Het huidige systeem dreigt dicht te slibben en is dringend aan revisie toe. Is het nodig, zoals de Europese Commissie voorstelt, dat aan nationale rechters een discretionaire bevoegdheid wordt toegekend om overeenkomsten niet alleen op juridische, maar ook op economische gevolgen te toetsen? In sectoren als milieu, sport, cultuur of volksgezondheid, spelen vaak grote, niet-economische belangen een rol, die volgens Vogelaar door de toezichthouders in hun mededingingsbeleid dienen te worden geïntegreerd ten behoeve van het optimaal functioneren van de betrokken sector.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Gratis

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie