Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlandse luchtmacht treedt toe tot European Air Group

Datum nieuwsfeit: 19-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Defensie
Persberichten


Nederlandse luchtmacht treedt toe tot de European Air Group

18-04-2000

De Koninklijke luchtmacht treedt 19 april 2000 officieel toe tot de European Air Group (EAG), het samenwerkingsverband van Europese Luchtmachten. De Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal D.L. Berlijn, zal op de Engelse vliegbasis High Wycomb de uitbreidingsceremonie bijwonen. De Ministerraad stemde vrijdag 14 april 2000 in met de toetreding van Nederland.

Het samenwerkingsverband is in 1995 ontstaan op initiatief van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Dit jaar wordt de groep landen uitgebreid naar zeven. Naast Italië, inmiddels al vol lid, en Nederland zullen ook Duitsland, België en Spanje toetreden tot de European Air Group. De Koninklijke Luchtmacht, die tot op heden de status van aspirant-lid had, wordt in het hoofdkwartier op de vliegbasis High Wycomb. vertegenwoordigd door twee staffunctionarissen.

De European Air Group heeft als doelstelling de operationele capaciteit van de betrokken luchtmachten te verbeteren. Dit gebeurt primair door samen te werken bij oefeningen, studies en overleg. Deelname aan de European Air Group past in het streven naar uitbreiding van de Europese samenwerking op het gebied van vrede en veiligheid, waarbij interoperabiliteit en doelmatigheid voorop staan.

Andere internationale samenwerkingsverbanden waar de Koninklijke Luchtmacht bij betrokken is, zijn onder meer de Extended Air Defense Task Force (EADTF), met als partners Duitsland en de Verenigde Staten en de Deployable Air Task Force (DATF) met België. Daar waar de eerste gericht is op samenwerking op het gebied van luchtverdediging tegen met name ballistische raketten, vormt de Deployable Air Task Force-overeenkomst een meer algemene overeenkomst op het gebied van samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische luchtmacht. Deze samenwerking uit zich ondermeer in het gezamenlijk deelnemen met een F-16 detachement in Italië met het oog op de NAVO-operaties boven en rond voormalig Joegoslavië.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie