Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PCM neemt juridische actie tegen online krantenoverzicht

Datum nieuwsfeit: 19-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht van Eureka Internetdiensten (Kranten.com)

"Linken van Internetwebsites in strijd met auteursrecht?"

PCM neemt juridische actie tegen online krantenoverzicht


ROTTERDAM, 18 april 2000 - Kranten.com, de website met het meest complete overzicht van de Nederlandse kranten, ligt onder vuur. PCM, uitgever van o.a. de dagbladen NRC, AD en De Volkskrant, wil Kranten.com verbieden te linken naar de websites van haar dagbladen en naar de koppen van de artikelen die online zijn gepubliceerd.

De uitgever van Kranten.com, Eureka Internetdiensten, pleegt volgens PCM inbreuk op haar merkrechten, auteursrechten en databankrechten "ten aanzien van de titels van de PCM dagbladen en de (titels en titellijsten van) artikelen uit de bedoelde dagbladen". Volgens de advokaat van PCM profiteert Kranten.com bovendien "op ongerechtvaardigde wijze van de inspanningen van de dagbladen". Als Kranten.com haar service niet beëindigt, stapt PCM naar de rechter.

Kranten.com is een website opgezet door studenten ongeveer anderhalf jaar geleden. Het biedt een compleet overzicht van de koppen van door de gebruiker zelf geselecteerde kranten, variërend van landelijke dagbladen tot regionale kranten. Ook bestaat de mogelijkheid om dagelijks via een gratis e-mailservice een overzicht te krijgen van de koppen van de kranten. Een groot deel van de Nederlandse dagbladen wordt uitgegeven door het PCM-concern, Kranten.com kan geen overzicht meer maken wanneer deze bladen ontbreken.

De argumentatie van PCM dat Kranten.com de auteursrechten schendt wordt door Kranten.com verworpen. Volgens Kranten.com is het enige wat zij doet het linken naar de websites van de kranten. Martin Klerx van Kranten.com: "Internet is groot geworden door het linken naar andere websites oftewel het optimaal verspreiden en toegankelijk maken van de openbaar aangeboden informatie. PCM begrijpt niet wat de essentie van Internet is. Wanneer de rechter het met PCM eens is, betekent dit dat de vrijheid van meningsuiting en informatievergaring op Internet drastisch aan banden wordt gelegd. Linken is een gedeelte van Internet, het IS Internet. Eigenlijk zouden de kranten juist blij moeten zijn met de extra bezoekers die wij naar hen toe sturen."

Krijgt PCM gelijk van de rechter dan heeft dat grote gevolgen niet alleen voor Kranten.com maar ook voor websites als Ilse.nl, AltaVista.nl en beursgenoteerde bedrijven als WorldOnline. In Amerika hebben bij vergelijkbare cases de dot coms gelijk gekregen en werd het argument dat linken een inbreuk is op het auteursrecht verworpen.


Eureka Internetdiensten wordt vertegenwoordigd door mr D.J.G. Visser van Stibbe Simont Monahan Duhot, telefoon 020-5460451, (dirk.visser@stibbe.nl)

PCM wordt vertegenwoordigd door mw mr J.I. Krikke van De Brauw Blackstone Westbroek, telefoon 020-5771798, (jikrikke@dbbw.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie