Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overijssel: samenwerking bedrijven voor hergebruik water

Datum nieuwsfeit: 19-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Overijssel

Zwolle, 19 april 2000

PROVINCIE WIL SAMENWERKING BEDRIJFSLEVEN VOOR HERGEBRUIK WATER

De provincie Overijssel ziet brood in het hergebruik van water. In samenwerking met het bedrijfsleven wil zij gaan onderzoeken hoe de markt voor overtollig water in de provincie Overijssel het beste kan worden uitgediept. In het ontwerp-Waterhuishoudingsplan 2000+ is de verantwoordelijkheid voor de bestrijding van grondwateroverlast gelegd bij de gemeenten. In het belang van de volksgezondheid is deze bestrijding belangrijk, aangezien stilstaand grondwater het binnenklimaat kan verslechteren. Let wel: het gaat hierbij niet om de verkoop van overtollig water als drinkwater! Maar het water wordt gebruikt voor industriële toepassingen zoals koeling van machines, producten en gebouwen.

De provincie heeft het als taak op zich genomen om de samenwerking tussen overheden en marktpartijen aan te sturen. Het publieke belang telt immers ook.
Door de stijging van de drinkwaterprijs en het goedkoper worden van waterzuiveringsinstallaties, is het interessant geworden om overtollig water commercieel te gaan hergebruiken. Wel maakt de provincie de kanttekening dat water, dat vrijkomt bij de bestrijding van grondwateroverlast, door de overheid zal worden gewonnen. Pas daarna komt de vrije markt in het spel, wanneer het gaat om het verhandelen van het overtollige water. De provincie zoekt hiervoor strategische partners voor samenwerking in gebieden waar sprake is van zowel grondwateroverlast als hergebruik van water. De provincie realiseert zich dat niet alle vrije markt projecten rendabel zullen zijn. In het vastleggen van de bestemmingen zal dan ook het compenseren van onrendabele projecten met het rendement van goedlopende waterhandel worden meegenomen. De gemeenten zouden hier een participerende rol in moeten spelen.
De provincie probeert gelijke tred te houden met deze nieuwe ontwikkeling in de markt. De voornaamste reden hiervoor is dat, naast de maatschappelijke relevantie van sommige onrendabele projecten, de provincie kan werken aan het creëren van een aantal instrumenten waarmee de provincie als overheid nog kan `sturen' op de markt. Door de technische ontwikkelingen en de beweging van de watermarkt komen een groot aantal waterstromen in aanmerking voor commerciële exploitatie.
Een paar voorbeelden daarvan zijn:

- onttrokken water ter bestrijding van grondwateroverlast
- spoelwater dat ontstaat bij de bestrijding van drink- of industrieel water

- afvalwater van bedrijven

- permanente bemalingen voor het drooghouden van bouwwerken
Dit water kan door bedrijven en instellingen worden gebruikt voor koeling, en het schoonmaken van ruimten en als waswater. Het water zal via een speciaal aangelegd, tweede waterleidingnet worden aangeleverd.Voor de provincie snijdt het mes met dit project aan twee kanten: ten eerste gaat er dus een economische impuls uit naar het bedrijfsleven, terwijl de provincie op marktgerichte wijze haar overtollige watervoorraad beter verdeelt over het gebied. Bij het hergebruik van overtollig water zullen deze minder vraag hebben naar `nieuw' drinkwater. Dit leidt tevens tot minder verdroging. Verder betekent de invoering van het hergebruik dat er minder druk op het riolenstelsel komt te staan en zullen de waterkosten voor de afnemers uiteindelijk omlaag gaan.

Nadere informatie:
team Communicatie, Bas van Dishoeck, telefoon 038 425 23 47

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie