Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie Provinciehuis Groningen: Waar vochten zij voor?

Datum nieuwsfeit: 19-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 14 april 2000, Persbericht nr. 71

Tentoonstelling Provinciehuis: Waar vochten zij voor?

Vanaf woensdag 19 april tot en met vrijdag 19 mei 2000 is er in het Provinciehuis de tentoonstelling te zien Waar vochten zij voor? Deze tentoonstelling geeft een beeld van het verzet in de provincie Groningen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vooral de statenleden en de ambtenaren van de Provincie Groningen die zijn omgekomen bij hun verzet tegen de Duitse bezetter staan centraal in de tentoonstelling. Ook wordt er een videofilm getoond: "En herhaal ze honderd malen, Groningse oorlogsverhalen".
Waar vochten zij voor? is te zien in de vide van het Provinciehuis, Sint Jansstraat 4 in Groningen en wordt woensdag 19 april a.s. om
12.00 uur officieel geopend door commissaris van de koningin Hans Alders in aanwezigheid van de statenleden. De heer H. van der Veen, oud-statenlid zal een inleiding geven over het verzet in de provincie Groningen. Familie van de omgekomen statenleden en ambtenaren zullen ook aanwezig zijn bij de opening.
De tentoonstelling is ieder werkdag geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Het Provinciehuis is gesloten op: goede vrijdag 21 april, tweede paasdag 24 april en bevrijdingsdag 5 mei.

De tentoonstelling staat stil bij de omgekomen leden van Provinciale Staten en ambtenaren van de Provincie Groningen. Oud-statenlid Klaas Wybo van der Hoek stelde vorig jaar rond deze tijd de vraag of er niet eens aandacht besteed kon worden aan deze groep. En dan vooral met het doel het verhaal van deze gevallenen door te vertellen; goed voor het geheugen van de democratie.
In het Provinciehuis zijn een inscriptie en een gedenksteen aangebracht met de namen van de drie omgekomen statenleden: Pieter Heertje Dijksterhuis, Tjeerd Pannekoek, Harm Jan Siemons en de drie omgekomen ambtenaren: Evert Edsko Drenth, Murco Lamminga en Adrianus Hermanus Schelling. Maar vooral voor de jongere generaties geeft dit weinig aanknopingspunten om het verhaal van de oorlog en verzet en de rol van deze zes mensen te leren kennen.
Daarom heeft de Provincie Groningen besloten om, in samenwerking met de Stichting Oorlogs- en Verzetsmateriaal Groningen, een brochure te maken en een tentoonstelling in te richten. De brochure geeft een korte levensschets van de gevallen statenleden en ambtenaren. Daarnaast wordt een beeld gegeven van het verzet in de provincie Groningen en de achtergronden van de oorlog. Het geheel is geplaatst in het kader van de waarde van vrijheid, gerechtigheid en een sterk democratisch bestuur. Dit is ook terug te vinden in de tentoonstelling.
Om 'het verhaal door te vertellen' wordt de brochure breed verspreid, bijvoorbeeld onder scholen voor het voortgezet onderwijs. De tentoonstelling is bovendien voor een ieder die geïnteresseerd is, iedere werkdag geopend van 9.00 tot 18.00 uur.

* Tentoonstellingsperiode: woensdag 19 april tot en met vrijdag 19 mei 2000

* Openingstijden: iedere werkdag van 9.00 tot 18.00 uur
* Gesloten: goede vrijdag 21 april, tweede paasdag 24 april, bevrijdingsdag 5 mei.

* Locatie: Provinciehuis Groningen - Sint Jansstraat 4, Groningen
De videofilm "En herhaal ze honderd malen, Groningse oorlogsverhalen" is te zien in de vide tijdens de tentoonstellingsperiode.

Noot aan de pers:

Voor achtergrondinformatie over bovenstaande initiatieven kunt u contact opnemen met Klaas Wybo van der Hoek: 06 - 51567977. Bovendien is een aantal familieleden van deze gevallen statenleden en ambtenaren bereid het verhaal door te vertellen. Voor meer informatie hierover en voor overige informatie kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164324.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie