Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vakcentrales torpederen WAO-plannen CDA en VVD

Datum nieuwsfeit: 19-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CNV, FNV, UNIE MHP

Vakcentrales torpederen WAO-plannen CDA en VVD

De WAO-voorstellen van CDA en VVD gaan voorbij aan de kern van de WAO-problematiek. Beide partijen tamboereren weer op het oude deuntje van de sancties. Voorstellen voor het verbeteren van reïntegratie worden hieraan ondergeschikt gemaakt. Dit menen de vakcentrales FNV, CNV en Unie MHP. Zij vinden het volstrekt onjuist dat in het plan van CDA en VVD werkgevers al na zes weken een zieke werknemer kunnen ontslaan. En dat terwijl volgens hetzelfde voorstel het herstelplan op dat moment nog niet eens geschreven is.

Volgens de vakcentrales moeten alle zieke werknemers in aanmerking komen voor een uitkering. Het is een volkomen dwaas idee van CDA en VVD om een willekeurige grens te leggen bij een arbeidsongeschiktheid van 35 procent. Uitvoering van dit voorstel is een snelweg naar de bijstand. Uit de praktijk blijkt immers dat het moeilijk is om aan werk te komen als iemand voor een derde arbeidsongeschikt is. Het probleem van de arbeidsongeschiktheid wordt hiermee niet opgelost.

De WAO is in de ogen van de vakcentrales een werknemersverzekering waar iedereen recht op heeft. Dit recht mag niet afhankelijk zijn van het aantal jaren dat iemand heeft gewerkt. Daarom moet de referte-eis verworpen worden.

FNV, CNV en Unie MHP vinden het plan van CDA en VVD het zoveelste voorstel dat probeert om met strengere maatregelen ten opzichte van de zieke werknemers de WAO-problematiek op te lossen. De vakcentrales willen pas praten over sancties voor werknemers als de kansen op reïntegratie reëel zijn. Dit zijn ze nu niet. CDA en VVD dragen daar met dit voorstel op geen enkele wijze aan bij.


Nadere informatie voor de politieke redactie:

FNV: Richard Gielen, tel. 020-5816556, 06 - 264 926 93 CNV: Willem Hooglugt, tel. 030-2913646, 06 - 538 376 59 Unie MHP: Frits van Schaik, tel. 030-6374792, 06 - 536 30 943


19 apr 00 13:07

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie