Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium KUB: 'De universiteit: beursgenoteerd?

Datum nieuwsfeit: 20-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Brabant


Programma Studium Generale KUB ism SAM

DE UNIVERSITEIT: BEURSGENOTEERD?
Over de relatie universiteit - bedrijfsleven

Lustrumsymposium SAM

Donderdag 20 april

12.30 uur ontvangst met koffie in foyer gebouw Y
13.00 uur lezingen, debatten en forumdiscussie in zaal YZ 1
16.30 uur borrel in foyer gebouw Y

Dagvoorzitter: Gijs Wanders, nieuwslezer NOS

Inleiders:
dr. B. Wiersema, hoofd afdeling beleid Ver. Samenwerkende Ned. Universiteiten
prof. dr. A. Klamer, hoogleraar Economie van Kunst en Cultuur Erasmus Universiteit Rotterdam
drs. C.M.A. Ribbers, vice-president Gemini Consulting
Forumleden:
bovengenoemde inleiders
prof. dr. ir. C.A.M. Mouwen, vice-voorzitter College van Bestuur KUB Fransien van ter Beek, voorzitter Landelijke Studentenvakbond drs. I. Wels-Lips, managing director TIAS Business School drs. G.E. van Liemt, manager business team Benelux Procter & Gamble drs. C.J.A.M. van Gennep, voorzitter Arthur Andersen Belastingadviseurs

Studentendebaters
Ruud Nijnens, Ard den Reijer, Catheleyne van Erp, Daïm Willemse, Evan Essers, Susan Schutjes

Naar aanleiding van het eerste lustrum van de studentenorganisatie SAM wordt op dit symposium het universitaire onderwijs geëvalueerd.

Nadat in de jaren negentig het idee van de ondernemende universiteit furore had gemaakt, bracht het ministerie in september 1999 het beleidsplan HOOP 2000 uit. Deregulering was hierin een regelmatig terugkerende term: de overheid wil universiteiten de weg in laten slaan van meer zelfregie.

De universiteiten streven er nog niet naar om beursgenoteerde ondernemingen te worden, maar wel gaan ze meer marktgericht denken, én ze gaan op zoek naar mogelijkheden om samen te werken met het bedrijfsleven. Dit brengt dilemma's met zich mee en werpt bepaalde vragen op: is het idee van de ondernemende universiteit te combineren met academische waarden als streven naar waarheid en inzicht, en academische vorming?

Sommigen beantwoorden deze vraag bevestigend, en waarderen de invloed van het bedrijfsleven op het wetenschappelijk onderwijs positief. Ontegenzeggelijk zal op deze wijze het onderwijs beter aansluiten op de markt. Hiervan profiteren het bedrijfsleven én de studenten: de laatsten zijn eerder verzekerd van een baan.

Anderen vrezen dat de fundamentele waarde van de universiteit bedreigd wordt. Heeft de universiteit niet bepaalde plichten ten opzichte van de hele maatschappij? Het zich richten op het bedrijfsleven is in dit licht te eenzijdig.

In dit programma laten we vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de universitaire wereld aan het woord. De drie voordrachten zullen gevolgd worden door korte studentendebatten. Het symposium wordt afgesloten met een plenaire discussie.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door
TIAS Business School
Gemini Consulting
Arthur Andersen

De programma's van Studium Generale zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld.
Voor meer informatie: Studium Generale KUB, tel. (013) 466 22 66.
07-04-2000 KUB

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie