Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kabinet gaat mediaconcentraties monitoren

Datum nieuwsfeit: 20-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 20-04-2000 Home

Persbericht
Nummer: 45

Kabinet gaat mediaconcentraties monitoren

Het kabinet heeft op voorstel van staatssecretaris Van der Ploeg (cultuur en media) besloten wettelijke maatregelen te nemen ter stimulering van een pluriforme, onafhankelijke en betrouwbare informatievoorziening. Het is volgens het kabinet van cruciaal belang dat burgers kunnen beschikken over goede en betrouwbare informatie tegen een redelijke prijs. Ontwikkelingen op het terrein van media en informatie die schadelijk (kunnen) zijn voor de informatievoorziening, moeten permanent en alert worden gevolgd. Het Commissariaat voor de Media moet deze monitoring-functie gaan vervullen.

Het kabinet heeft hiertoe besloten vanwege de mogelijke schade die mediaconcentraties en andere ontwikkelingen teweeg kunnen brengen. Het besluit is gebaseerd op het advies van de Commissie Mediaconcentraties onder leiding van de voormalig voorzitter van de Raad voor Cultuur, J. Jessurun. Ook zijn de verschillende commentaren op dat advies, onder meer door de OPTA, het Commissariaat voor de Media en de Nederlandse Mededingingsautoriteit, meegenomen.

Het Commissariaat voor de Media kan zelf bepalen hoe deze monitoring gestalte krijgt en op welke wijze hij gebruik maakt van kennis die bij (toezichts)instanties aanwezig is. Het Commissariaat brengt verslag uit van zijn bevindingen aan het parlement. Het is vervolgens aan de toezichthouders en andere overheidsinstanties om op basis van die informatie maatregelen te treffen.

Het kabinet komt hiermee tegemoet aan een verzoek van de Tweede Kamer, die zich afvraagt of de bestaande regelgeving (Mediawet, Mededingingswet, Telecomwet) wel voldoende is toegesneden op de ontwikkelingen in de media en informatievoorziening. Voorbeelden van deze ontwikkelingen zijn recente concentraties en (beoogde) overnames, zoals verkoop van VNU-dagbladen aan Wegener, het bod van kabelexploitant UPC op commerciële omroepbedrijf SBS en het bod van het Spaanse Telefonica op programmaproducent Endemol.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie