Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

B&W Hoogeveen stellen voortbestaan basisscholen veilig

Datum nieuwsfeit: 20-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Hoogeveen
20 april 2000

B&W stellen voortbestaan basisscholen veilig

Het college van B&W van Hoogeveen treft maatregelen om opheffing van vier openbare basisscholen te voorkomen. Het gaat om De Driesprong (Nieuwlande), De Zandloper (Stuifzand), De Posthoorn (Pesse) en de J.C. Rahderschool (Tiendeveen). Zonder deze maatregelen zouden de vier scholen beneden de opheffingsnorm komen.

Elke gemeente heeft voor scholen een zogenoemde 'instandhoudingsnorm' of 'opheffingsnorm'. Dit is het aantal leerlingen dat een school minimaal moet hebben om te mogen voortbestaan. Deze norm is gekoppeld aan de 'leerlingdichtheid' van een bepaald gebied. Dat is het aantal leerlingen per vierkante kilometer.

De voormalige plattelandsgemeenten Beilen, Ruinen, Westerbork en Oosterhesselen, waarin de genoemde vier scholen voorheen lagen, hadden een lage leerlingendichtheid en daardoor ook een lage opheffingsnorm voor de scholen, namelijk tussen de 20 en 30 leerlingen.

De opheffingsnorm voor de nieuwe gemeente Hoogeveen is 95. Hierdoor zijn de genoemde vier basisscholen onder de opheffingsnorm terechtgekomen. De scholen dienen daarom eigenlijk per 1 augustus 2001 gesloten te worden. B&W willen dit voorkomen door gebruik te maken van een ontsnappingsmogelijkheid die de wet biedt.

Gemiddelde schoolgrootte en nevenvestiging

B&W maken hiervoor gebruik van de methodiek van de zogenoemde 'gemiddelde schoolgrootte'. Dit betekent dat niet elke school op zichzelf moet voldoen aan de norm van 95 leerlingen, maar dat alle scholen tezamen een gemiddelde schoolgrootte moeten hebben. Als de scholen niet als zelfstandige vestiging open kunnen blijven, dan kunnen ze als nevenvestiging van een hoofdlocatie doorgaan.

De (strenge) regelgeving bepaalt dat alleen De Posthoorn (Pesse) en de J.C. Rahderschool (Tiendeveen) een nevenvestiging kunnen worden. De Zandloper in Stuifzand ligt hiervoor te dicht bij een andere openbare school en De Driesprong is te klein. Wanneer De Posthoorn en de J.C. Rahderschool nevenvestiging worden, kunnen De Zandloper en De Driesprong echter gewoon als zelfstandige school blijven voortbestaan.

De projectgroep die zich met de instandhouding van de scholen bezighoudt, stelt voor om 't Kienholt hoofdvestiging van De Posthoorn te maken en/of de Oostenbrink/Vogelvlucht van de J.C. Rahderschool.

B&W willen alleen tot vorming van nevenvestigingen overgaan als dat echt nodig is. De komende leerlingtelling op 1 oktober 2000 is hierbij cruciaal.

De uit de wet voortvloeiende opheffingsnormen zijn de enige reden voor de omzetting van De Posthoorn en de J.C. Rahderschool tot nevenvestiging. Het ligt in de bedoeling dat elke dorpsschool zijn eigenheid behoudt.

Besluitvormingstraject

B&W gaan hun oplossing voor de problematiek op 17 mei met de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad bespreken. 13 juni komt het B&W-voorstel in de raadscommissie onderwijs. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad uiterlijk in december van dit jaar een definitief besluit neemt. De eventuele omzetting van de twee scholen tot nevenvestigingen gaat 1 augustus 2001 in.

© Copyright Gemeente Hoogeveen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie