Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

UNICEF: Spits actieplan onderwijs toe op vijf prioriteiten

Datum nieuwsfeit: 20-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

UNICEF

Wereld-onderwijsconferentie in Dakar, Senegal

Datum uitgave: 20-04-2000

Den Haag, 20 april 2000

UNICEF: Spits het actieplan toe op vijf prioriteiten WERELD-ONDERWIJSCONFERENTIE:IEDER KIND NAAR SCHOOL IN 2015

Goed basisonderwijs voor ieder kind in 2015, dat is het doel van het World Education Forum dat plaatsvindt van 26 tot en met 28 april in Dakar, Senegal. Het World Education Forum, mede-georganiseerd door UNICEF, is de grootste onderwijsconferentie sinds de baanbrekende Education for All-conferentie in 1990. Deze conferentie stelde zich universeel basisonderwijs in 2000 ten doel; een ambitie die, mede door de toename van AIDS, oorlogen en natuurrampen niet gehaald is. Tijdens het World Education Forum zullen zon duizend vertegenwoordigers van regeringen en ontwikkelingsorganisaties een nieuw actieplan opstellen ten einde het doel in 2015 te bereiken. UNICEF presenteert daartoe vijf essentiële aandachtsgebieden, waaronder de achterstandspositie van meisjes. Wereldwijd gaan naar schatting 110 miljoen kinderen niet naar school, bijna tweederde daarvan zijn meisjes. Nog eens 150 miljoen kinderen verlaten de basisschool vroegtijdig.

Deze cijfers zijn onverdedigbaar, aldus UNICEF-directeur Carol Bellamy. Om universeel basisonderwijs te bereiken moeten we ons richten op de onderliggende oorzaken van uitsluiting en uitval. Bellamy dringt dan ook aan om het te formuleren actieplan toe te spitsen op vijf aandachtsvelden:

1) Jonge kinderen moeten de geestelijke en lichamelijke capaciteiten ontwikkelen om op school de essentiële vaardigheden tot zich te kunnen nemen. Daartoe is in de eerste zes levensjaren naast goede voeding en medische zorg, een veilige en liefdevolle omgeving onontbeerlijk. 2) Extra maatregelen voor kwetsbare groepen kinderen, zoals werkende kinderen, kinderen van etnische minderheden, kinderen in geweldssituaties en kinderen met een handicap.
3) Onderwijs voor meisjes heeft topprioriteit: investeren in de positie van meisjes is meer dan alleen het bewerkstelligen van seksegelijkheid in de toekomst. Geletterde meisjes worden minder snel uitgebuit, trouwen later en krijgen minder kinderen. Ze vinden eenvoudiger toegang tot medische zorg en hun kinderen zijn bovendien gezonder. Elk jaar onderwijs dat meisjes gemiddeld krijgen, verlaagt de kindersterfte met 10%.
4) Verbeter de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het onderwijs. Zorg dat kinderen leren wat ze nodig hebben voor een gezond en volwaardig leven. Investeer daartoe in de kwaliteit van leerkrachten, lesmateriaal en schoolgebouwen.
5) Zorg dat onderwijs in crisissituaties als oorlogen en natuurrampen doorgang kan vinden. Kinderen moeten zeker in dergelijke vaak traumatische omstandigheden toegang hebben tot veilige, kindvriendelijke plaatsen, zodat ze een gevoel van continuïteit en stabiliteit kunnen behouden.

Tijdens het World Education Forum worden de uitkomsten gepresenteerd van een onderzoek naar de voortgang die is gemaakt sinds de Education for All-conferentie in 1990 in Thailand. Dit onderzoek vermeldt voor elk van de 180 landen de stand van zaken met betrekking tot basisonderwijs. Education for all formuleerde als doel dat in 2000 ieder kind naar school zou gaan. Hoewel er sindsdien wezenlijk vooruitgang is geboekt - meer kinderen hebben toegang tot onderwijs gekregen - is die doelstelling verre van gehaald. De Aids-epidemie, het toegenomen aantal gewelddadige conflicten en een aanzienlijk aantal natuurrampen zijn daar voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor.

Het World Education Forum in Dakar wordt georganiseerd door vijf VN-organisaties: UNDP, UNESCO, UNFPA, UNICEF en de Wereldbank. Secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, zal het Forum toespreken; UNICEF-directeur Carol Bellamy zal aanwezig zijn. Het Forum wordt onder meer gesponsord door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie