Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aids Fonds vindt hiv-thuistest niet nodig

Datum nieuwsfeit: 20-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Aids Fonds vindt hiv-thuistest niet nodig

20 april 2000

Er zijn tegenwoordig hiv-zelftests te koop waarmee mensen zelf hun bloed kunnen testen op hiv-antistoffen. De resultaten van de zelftests zijn niet voor 100% betrouwbaar. In Nederland is het gebruik van de zelftest niet nodig. Er is altijd wel een betrouwbare testplaats in de buurt waar mensen onder deskundige begeleiding en desgewenst anoniem op hiv getest kunnen worden. De test kan ook worden uitgevoerd bij de huisarts. Dan betaalt de ziektenkostenverzekeraar de rekening. Aan het gebruik van de zelftest kleven nadelen.
Het Aids Fonds raadt gebruikers van de test daarom aan de bijsluiter aandachtig te lezen en zich goed te laten informeren door de Aids-Infolijn (0800-0222220)
Net als voor de gewone hiv-antistoffentest geldt dat er drie tot zes maanden verstreken moeten zijn sinds het laatste risico op hiv-infectie. Dat betekent dat als de uitslag (sero)negatief is, dit alleen iets zegt over de periode vooarafgaand aan de test en niets over de laatste maanden. Als de test uitwijst dat iemand seropositief is, moet men altijd contact opnemen met de huisarts of met een lokale anonieme testplaats (zoals de GGD of een ziekenhuis) om een bevestigingstest te laten doen. Kies het moment van het testen altijd zodanig dat u bij een (sero)positieve uitslag voor steun en advies bij iemand kan aankloppen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie