Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jaarlijks 2,4 miljoen medisch behandelde ongevalslachtoffers

Datum nieuwsfeit: 20-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Jaarlijks 2,4 miljoen medisch behandelde ongevalslachtoffers

Jaarlijks krijgen 2,4 miljoen Nederlanders een ongeval waarbij zij zodanig ernstig letsel oplopen dat het letsel medisch moet worden behandeld. Dat staat vermeld in de publicatie Ongevallen in Nederland 1997/1998. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Consument en Veiligheid maken vandaag samen met de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) tijdens een symposium de resultaten bekend van een gezamenlijk enquêteonderzoek naar ongevallen in Nederland onder 60 000 personen.

Een op de zeven Nederlanders medisch behandeld voor letsel door ongeval Bij bijna de helft van het totale aantal medisch behandelde slachtoffers ontstond het letsel door ongevallen in de privé-sfeer (47%), gevolgd door 29% sportletsels. Verkeers- en arbeidsongevallen hebben beide een aandeel van iets meer dan 10%. Naast 'recent letsel' is ook onderzocht hoeveel mensen nog steeds last hebben van letsel dat al eerder door een ongeval is ontstaan. Ruim 1 miljoen Nederlanders gaven aan de afgelopen drieënhalve maand hinder te hebben ondervonden van medisch behandeld ongevalletsel dat voor die periode was ontstaan.

Jongeren krijgen vaker een ongeval
Vooral jongeren hebben een grote kans op een ongeval. Bijna de helft van de slachtoffers van medisch behandeld letsel is jonger dan 25 jaar. Vooral in de ongevalsectoren verkeer, sport en arbeid loopt de leeftijdsgroep 15 tot 34 jaar veel risico. Alleen bij privé-ongevallen zijn de belangrijkste risicogroepen kinderen tot 14 jaar en personen van 65 jaar en ouder.
Huisarts behandelt meeste letsel
Van alle medisch behandelde slachtoffers consulteert 70% de huisarts. Bij 37% is de huisarts de enige behandelaar. Bijna de helft wordt (ook) behandeld in het ziekenhuis, bijvoorbeeld op de Spoedeisende Hulpafdeling of polikliniek. Vier procent van de slachtoffers wordt opgenomen in het ziekenhuis.
Verkeers- en arbeidsongevallen het ernstigst
Van alle slachtoffers van medisch behandelde ongevallen wordt iets meer dan de helft gehinderd in het uitvoeren van activiteiten zoals huishoudelijk en betaald werk of het volgen van onderwijs. Ook houdt gemiddeld 7% blijvend letsel aan het ongeval over. Bij de ongevalsectoren arbeid en verkeer ligt dit percentage hoger dan voor privé en sport.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie