Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Regering stelt vormgeving 4 en 5 mei vast

Datum nieuwsfeit: 20-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RVD/DV

MINISTERRAAD: Regering stelt vormgeving nationale herdenking..
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Persbericht Ministerraad
20 april 2000

REGERING STELT VORMGEVING NATIONALE HERDENKING EN BEVRIJDINGSDAG

VAST

De herdenking op 4 mei en de viering van bevrijdingsdag op 5 mei blijven op grote lijnen ongewijzigd. Dat staat in het regeringsstandpunt over het beleidsplan van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: .Herdenken en vieren 2001-2005. De toekomst van 4 en 5 mei.. De regering heeft met veel waardering van het beleidsplan kennisgenomen. Minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister-president Kok zullen de Tweede Kamer van het regeringsstandpunt op de hoogte brengen.

De herdenking en viering op 4 en 5 mei hebben nog steeds een sterk maatschappelijk draagvlak. In grote lijnen zal de vormgeving van beide dagen niet worden gewijzigd. Op onderdelen, zoals de omvang van de kranslegging op 4 mei, heeft het Nationaal Comité wijzigingen voorgesteld, die kunnen rekenen op brede steun van oorlogsgetroffenen en hun nabestaanden.

Nog slechts een kwart van de bevolking van Nederland heeft de Tweede Wereldoorlog helemaal of gedeeltelijk meegemaakt. Het is daarom van belang om, teneinde de nationale betekenis van de herdenking en viering op 4 en 5 mei in stand te houden, ook stil te staan bij gewapende conflicten en schendingen van mensenrechten na de Tweede Wereldoorlog en bij de bijdragen van Nederland aan vredeshandhaving.

Het Nationaal Comité heeft voorgesteld de nationale feestdag een voor alle werknemers doorbetaalde vrije dag te laten zijn. Voor alle rijksambtenaren en de meeste provinciale en gemeentelijke ambtenaren is dit al het geval. De regering vindt het echter een verantwoordelijkheid van de sociale partners hierover nadere afspraken te maken.

Bevrijdingsfestivals betrekken grote aantallen jongeren bij de viering van bevrijdingsdag op 5 mei. Het afgelopen jaar is het bezoekersaantal gestegen tot 600.000. Om het Nationaal Comité de gelegenheid te geven een fonds te stichten voor het verwerven van extra geld voor deze festivals, stelt de regering éénmalig een subsidie van één miljoen gulden beschikbaar.

Daarnaast geeft minister Borst het Nationaal Comité jaarlijks bijna twee miljoen gulden met het oog op de vormgeving van de herdenking en viering op 4 en 5 mei. Ook het ministerie van Algemene Zaken geeft jaarlijks een financiële bijdrage en het ministerie van Defensie verleent op beide dagen logistieke steun.

RVD, 20.04.2000

20 apr 00 11:20

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie