Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tweede kabelnota regelt open toegang tot de kabel

Datum nieuwsfeit: 20-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 20-04-2000 Home

Persbericht
Nummer: 44

Tweede kabelnota regelt open toegang tot de kabel

Het kabinet vindt dat kabelexploitanten hun kabelnetten open moeten stellen voor alle aanbieders van omroepdiensten. Hiertoe zal de Telecomwet aangepast worden. Kabelexploitanten worden met de wetswijziging verplicht om programma-aanbieders toegang tot de kabel te verlenen tegen een redelijke prijs. Dit staat in de tweede kabelnota Kabel en consument: marktwerking en digitalisering, die vandaag is vastgesteld door de ministerraad, op voorstel van staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur, minister Jorritsma van Economische Zaken en staatssecretaris de Vries van Verkeer en Waterstaat.

Het kabinet streeft naar meer concurrentie voor kabelexploitanten. Consumenten moeten meer keuzevrijheid krijgen dan nu het geval is. De kabelnota bevat een aantal maatregelen om concurrentie voor de kabel van de satelliet te stimuleren. Ook digitale omroep via de ether en via het telefoonnet worden in de toekomst mogelijk. Deze alternatieve infrastructuren bevinden zich nog in een experimenteel stadium. Voorlopig zullen de meeste huishoudens in Nederland dus afhankelijk blijven van de kabel. Daarom is het belangrijk dat er ook concurrentie op de kabel komt. Open toegang tot de kabel moet ertoe leiden dat verschillende aanbieders van programmapakketten op prijs en kwaliteit met elkaar concurreren. Consumenten kunnen straks niet alleen het programmapakket van hun eigen kabelexploitant afnemen, maar ook dat van andere aanbieders. Voor de kabelexploitant betekent dit dat zij hun eigen omroepdiensten niet mogen bevoordelen ten opzichte van die van andere programma-aanbieders. Zo mag bijvoorbeeld UPC de omroep SBS of haar eigen filmkanalen geen gunstigere tarieven in rekening brengen dan de HMG-zenders of de filmkanalen van Canal+. Om dit goed te kunnen controleren, moeten kabelexploitanten een boekhoudkundige scheiding aanbrengen tussen de kosten die zij maken voor de doorgifte van omroep en de kosten voor andere diensten. De OPTA zal hierop toezien.

Kabelnetten in Nederland worden in hoog tempo gedigitaliseerd. Hierdoor worden tal van nieuwe diensten via de kabel mogelijk, zoals internet, telefonie, pay-per-view en e-commerce. Eén van de belangrijkste nieuwe diensten via de kabel is internet. Voor een aansluiting op het internet kunnen consumenten kiezen uit een breed aanbod van internetproviders via het telefoonnetwerk of een aansluiting via de kabel. Omdat voor internettoegang voldoende concurrentie is, volstaat de regering op deze markt met algemeen mededingingstoezicht door de Nederlandse Mededingings autoriteit (NMa). Maar de regering realiseert zich dat de technische en economische ontwikkelingen op deze markt erg snel gaan. Zo kan breedbandinternet uitgroeien tot een aparte deelmarkt waarop de kabel wel een economische machtspositie heeft. Breedbandinternet is een internetverbinding met hoge capaciteit en snelheid, waardoor bijvoorbeeld transport van bewegend beeld via internet mogelijk wordt. Om alert op dergelijke ontwikkelingen te kunnen reageren, verzoekt de regering de NMa om hierover minstens 1 keer per jaar te rapporteren. Als op de deelmarkt voor breedbandinternet niet voldoende concurrentie tot stand komt, zal de regering de regelgeving voor toegang verder aanscherpen.

Totdat daadwerkelijk sprake is van concurrentie op de kabel en keuzevrijheid voor de consumenten, blijft de bescherming van de consument van kracht, zoals geregeld in de Mediawet. Dit houdt in dat elke kabelexploitant een basispakket van tenminste 15 zenders moet aanbieden tegen een redelijke prijs. Over de samenstelling van dit pakket brengt de programmaraad een bindend advies uit.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie