Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Commit Arbo introduceert de RSI protector

Datum nieuwsfeit: 20-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT


20 april 2000

COMMIT ARBO INTRODUCEERT DE RSI PROTECTOR

Commit Arbo introduceert vandaag de RSI Protector, een nieuw hulpmiddel bij het voorkomen van RSI (Repetitive Strain Injury, ofwel ?muisarm?) bij
beeldscherm-werkers. Via elektroden op de huid meet de RSI Protector de individuele spierspanning. Het apparaat waarschuwt vervolgens de gebruiker door middel van een signaal wanneer die spanning te hoog wordt. Deze kan dan zijn houding aanpassen om te voorkomen dat de RSI zich daadwerkelijk manifesteert.
Mevrouw E.G. Terpstra, voorzitter van de Vaste Tweede Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ontvangt vanmiddag de eerste RSI Protector uit handen van drs. T.C. Baijings, directeur van Commit Arbo. Tegelijk met de overhandiging wordt een speciale internetsite in gebruik genomen: www.rsiprotector.nl.

Commit Arbo haakt met de introductie van de RSI Protector in op het toenemend aantal RSI-klachten bij beeldschermwerkers. Te hoge (statische) spierspanning in de nek/schouder-regio is een belangrijke oorzaak van RSI bij deze beroepsgroep. De RSI Protector meet via elektroden op de huid de maximaal toelaatbare spierspanning en geeft een signaal af op het moment dat deze wordt overschreden. Door een juiste houding, voldoende afwisseling en rust wordt voorkomen dat de spanning te hoog wordt en tot ernstige klachten leidt.

In tegenstelling tot reeds bestaande middelen ter voorkoming van RSI wordt de RSI Protec-tor door iedere gebruiker individueel ingesteld. Dat maakt dat het apparaat werkelijk maatwerk levert: de maximaal toelaatbare spierspanning is immers voor ieder individu anders.

Gebruikers van de RSI Protector krijgen vooraf altijd een training van een RSI-deskundige waarin wordt geleerd hoe de RSI Protector gebruikt moet worden en wat de beste werkhouding is. De training is in de verkoopprijs van de Protector inbegrepen. De RSI Protector wordt binnenkort ook geleverd in combinatie met een softwareprogramma. De software laat de spierspanning op het beeldscherm zien en er kunnen dag- of weekoverzichten worden gemaakt.

RSI Preventiepakket

Omdat RSI niet met een apparaatje alleen te voorkomen is, maken de RSI Protector, inclusief training, onderdeel uit van een uitgebreid RSI Preventie programma van Commit. Dit programma is bedoeld om werknemers gedurende langere tijd te begeleiden in het voorkomen van RSI door het veranderen van hun houding en gewoonten. Naast de mogelijkheid van een cursus stresspreventie en bewegingsleer biedt Commit Arbo ook mogelijkheden voor een uitgebreide werkplek-analyse en -advies.

RSI

RSI is de verzamelnaam voor pijn door herhaalde bewegingen. Meer dan 50% van de beeldschermwerkers heeft last van RSI verschijnselen. De klachten variëren van pijn in de nek en stijve armen tot tintelingen in de vingers en pols. Wie lang werkt met deze klachten en onvoldoende maatregelen neemt heeft kans op onherstelbare schade. Dit kan leiden tot langdurige en soms zelfs volledige arbeidsongeschiktheid.


- EINDE BERICHT -

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie