Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanmelding Greenpeacers voor aandeelhoudersvergadering Shell

Datum nieuwsfeit: 20-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Greenpeace Nederland


Amsterdam, 20 april 2000.

Greenpeace wil mooie woorden Shell gehonoreerd zien in mega zonnefabriek

RUIM 130 GREENPEACERS AANGEMELD VOOR AANDEELHOUDERSVERGADERING SHELL

Donderdag 20 april heeft Greenpeace 136 mensen aangemeld voor de aandeelhoudersvergadering van Shell op 9 mei. Met deze afvaardiging wil Greenpeace gebruik maken van de mogelijkheid om op de vergadering een discussie over zonne-energie te voeren met de Shell-top. Elke afgevaardigde vertegenwoordigt meer dan 1.000 aandelen en is dus ruimschoots gerechtigd om het woord te voeren. In theorie kan Shell de aanmeldingen weigeren, maar Greenpeace gaat ervan uit dat Shell dit niet zal doen aangezien de oliemultinational al heeft aangegeven dat zij "de discussie over zonne-energie" toejuicht.

Vorige maand kocht Greenpeace in een opmerkelijke transactie 4.400 aandelen Koninklijke Olie. Hiermee startte zij een campagne om Shell over te halen een mega zonnefabriek te bouwen. Greenpeace heeft mede-aandeelhouders opgeroepen het initiatief te steunen. Meer dan 500 individuele Shell-aandeelhouders hebben zich nu al aangesloten bij het Greenpeace-initiatief. Zij vertegenwoordigen meer dan 136.000 aandelen. Dagelijks komen daar nog vele aandeelhouders bij. Voor elke 1.000 aandelen zal Greenpeace een nieuw persoon aanmelden om deel te nemen aan de aandeelhoudersvergadering.

Greenpeace zal op de jaarvergadering van Shell pleiten voor meer investeringen in zonne-energie. Zonne-energie kan op korte termijn concurreren met olie en gas. In opdracht van Greenpeace berekende het onderzoeksbureau KPMG dat dit technisch mogelijk is èn dat voor een echte prijsverlaging van zonne-energie een mega zonnefabriek die 5 miljoen panelen per jaar maakt nodig is. De benodigde investering voor die fabriek is 0,5 miljard dollar. KPMG berekende verder dat een mega zonnefabriek een rendement op geïnvesteerd vermogen van 15 procent oplevert. Dat is hoger dan het gemiddelde rendement van Shell's olie- of gasactiviteiten. Het Greenpeace-plan betekent voor Shell dus een rendabele en veilige investering.

In een reactie op het Greenpeace-voorstel heeft Shell laten weten al heel erg actief te zijn op het gebied van zonne-energie. De jaarcijfers van Shell over 1999 laten echter een heel ander beeld zien. De totale investeringen van Shell bedroegen toen 9,5 miljard dollar. Hiervan werd slechts 58 miljoen dollar in duurzame energie geïnvesteerd. Shell had op de zonnecelmarkt slechts een marktaandeel van 2 procent.

Greenpeace wil dat Shell eindelijk haar mooie woorden in daden gaat omzetten en fors gaat investeren in zonne-energie. De 136 sprekers die nu zijn aangemeld voor de jaarvergadering zullen die boodschap op 9 mei aan de directie overbrengen.

Kijk ook op www.helpshell.nu voor deze campagne (tevens is daar het KPMG rapport in te zien).


Greenpeace Nederland, Keizersgracht 174, 1016 DW Amsterdam, 020 -
4223344, Giro 44, www.greenpeace.nl, (info@ams.greenpeace.org)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie