Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamervragen D66 over de NAVO-strategie

Datum nieuwsfeit: 20-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

vragenformulier 20 april 2000

Gemaakt: 20-4-2000 tijd: 13:47

Vragen van het lid Hoekema (D66) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de NAVO-strategie. (Ingezonden 20 april 2000)


1

Bent u bekend met de uitspraken in het Deense parlement van uw collega Petersen over de discussie in de NAVO over de NAVO strategie nav document MC 400/2 waarin deze stelt dat de NAVO geen zekerheid kan geven aan potentiële agressors met chemische en/of biologische wapens, dat geen kernwapens tegen deze landen zullen worden ingezet?


2

Hoe verhoudt zich deze uitspraak met de bestaande garanties waarbij kernwapens alleen worden ingezet in geval van dreiging door een staat met kernwapens?


3

Kunt u bevestigen dat MC 400/2 geen breuk is met het bestaande beleid, en dat dit beleid (de zgn. negatieve veiligheidsgaranties) inhoudt dat dreigen met de inzet van kernwapens alleen is toegestaan als reactie op een dreiging met kernwapens tegen de NAVO?


4

Kunt u deze vragen deze week beantwoorden dan wel verwerken in de door u vorige week toegezegde brief over dit onderwerp?

Copyright Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie