Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Huiskameronweer met Pauline Slot, Luuk Gruwez en Job Chajes

Datum nieuwsfeit: 20-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Overgenomen uit:
SLAU Nieuwsbrief
no. 7 april 2000

Deze maand in het Huiskameronweer: Pauline Slot, Luuk Gruwez en Job Chajes.

Na haar studie Nederlands ontpopte Pauline Slot (1960) zich alsnog als schrijfster. Daar gingen echter wel wat jaren overheen. Slot promoveerde in 1993 aan de Universiteit van Amsterdam, schreef handleidingen voor tekstschrijvers en artikelen over Virginia Woolf en Vanessa Bell. Ook startte ze een eigen bedrijf in schrijftraining en projectbegeleiding. In 1993 maakte Slot een lange reis, die de basis zou vormen voor haar romandebuut Zuiderkruis (1999). Gedurende een vijftien maanden durende fietstocht door Australië, Nieuw-Zeeland en Canada raakte ze geïntrigeerd door de sporen die een reiziger nalaat in een landschap. In Zuiderkruis volgt een vrouw het spoor van haar overleden vriendin, om te achterhalen wat er met haar gebeurd is. Vanavond praat Slot over haar onlangs verschenen tweede roman, Blauwbaard. In dit eigentijdse sprookje vormen complexe familieverhoudingen de aanleiding tot spannende gebeurtenissen. De Vlaming Luuk Gruwez (1953), die werkzaam is in het kunstonderwijs, debuteerde in 1976 met de bundel Stofzuigergedichten. Met bundels als Dikke mensen en Vuile manieren rebelleert hij tegen levenloze cryptopoëzie die elk contact met het ware leven heeft verloren, maar vermijdt hij tegelijkertijd te eenvoudige 'small talk'. Het leverde hem erkenning op: Gruwez werd onder meer bekroond met de Guido Gezelleprijs en de Prijs van de Vlaamse Poëziedagen. Sinds 1992 kent zijn carrière een tweede pijler: die van het proza. Gruwez schreef de televisiemonoloog Lucky Star (1995) en publiceerde de autobiografische roman Het bal van Opa Bing, waarvoor hij de Geertjan Lubberhuizenprijs ontving. In 1999 verscheen Het land van de wangen, een hartverwarmende verzameling van dagboekfragmenten, reisnotities, brieven, persoonlijke reflecties en foto's. Aldus Het Parool: 'Het heeft geen kunstmatig literaire, maar een menselijke noodzaak.' Ook verscheen Slechte gedachten, waarin Gruwez niets minder dan NV De Wereld tot zijn schouwtoneel maakte. Van Holland, waar een hek om moet, tot de kwaliteit van het tegenwoordige sperma: Gruwez filosofeert met humor over de grootste bevliegingen en de kleinste futiliteiten. Saxofonist Job Chajes (1972) groeide op in een commune en zet die vrije levenswijze tot op de dag van vandaag voort. Na experimenten met zang en rap kocht hij in 1993 zijn eerste saxofoon. Hij werkte met circustheater Sjappoo en is sinds 1994 gespecialiseerd in Jiddische muziek. Enkele jaren terug richtte hij de Amsterdam Klezmer Band op, waarmee hij twee cd's uitbracht en in binnen- en buitenland vele harten veroverde. Tegenwoordig verdeelt hij zijn tijd tussen klezmer en ska. Begin dit jaar sloot Chajes zich aan bij de Groningse ska-band Jammah Tammah, die onlangs de cd Gone Mad uitbracht en bekend staat als gegarandeerde gangmaker op festivals. Vanavond speelt Chajes solo zijn mengeling van eigen muziek en klezmer.

Het Huiskameronweer vindt plaats op donderdag 20 april 2000, vanaf 20.00 uur, in Hofman Café, Janskerkhof 17a, Utrecht. Toegang is gratis.


-----

(stichting_slau@hotmail.com)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie