Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling tien jonge Nederlandse architectenbureau's

Datum nieuwsfeit: 21-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Architectuurinstituut


The Return of 9 + 1
Tien jonge Nederlandse architectenbureaus

tentoonstelling

21 april tot en met 18 juni 2000
OPENING: 2 mei 2000 om 18.00 uur

In 1997 is 9 + 1 - Tien jonge Nederlandse architectenbureaus in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) te zien geweest als een serie van tien afzonderlijke tentoonstellingen. Achtereenvolgens waren in de Entreehal te zien: MAX architectuur en stedenbouw b.v., MVRDV, VMX architecten, Marx & Steketee, René van Zuuk, Endry van Velzen, Bosch en Haslett, NOX architecten, NL architects en Buro Schie. Elk van de tien architectenbureaus was destijds zelf verantwoordelijk voor het ontwerp en de samenstelling van de eigen tentoonstelling. Om het buitenland kennis te laten maken met de jonge generatie Nederlandse architecten werd van al deze individuele presentaties een reizende tentoonstelling gemaakt. Na tweeëneenhalf jaar gereisd te hebben van Saõ Paulo tot Padua, is de tentoonstelling vanaf 21 april 2000 terug in het NAi onder de titel: The Return of 9 + 1. In de meeste plaatsen die de tentoonstelling heeft aangedaan, zijn lezingen gegeven door één of meer van de architectenbureaus. Bij NAi Uitgevers is de publicatie Nine + One - Ten Dutch Architectural offices uitgegeven.

9 + 1 = 10 ? De reeks exposities kreeg de titel '9 + 1' mee omdat de tien bureaus geen groep in de traditionele zin van het woord vormen: ze vertegenwoordigen niet een bepaalde school, stijl of beweging. De tien bureaus hebben alleen hun houding ten aanzien van het ontwerpen gemeenschappelijk; hun methodiek om ruimtelijke en programmatische aspecten met elkaar in overeenstemming te brengen. Dit leidt echter niet tot een stilistische eenheid, of iets wat een school of stroming genoemd kan worden. Vandaar de naam '9 + 1', omdat er altijd wel één is (maar telkens weer een ander) die niet in het rijtje past.

tentoonstelling De reizende tentoonstelling is zo ontworpen dat hij in elke denkbare ruimte zonder aanpassingen kan worden opgesteld. De expositie bestaat uit twaalf elementen van gewapend plastic die van binnenuit worden verlicht; één element met een inleidende tekst, tien elementen voor de tien bureaus en later is een video-element toegevoegd met uitgebreidere informatie over de bureaus. Op de opblaaselementen zijn panelen aangebracht die het werk tonen van het betreffende bureau. In rechthoekige uitsparingen in de objecten staat telkens een maquette. Voor de expositie in het NAi is een multimediapresentatie toegevoegd waarop recente projecten van de bureaus gepresenteerd worden.

tournee De tournee is in november 1997 gestart in Saõ Paulo in het kader van de III Biënnale voor Architectuur. Vervolgens is de tentoonstelling te zien geweest in het Architektur Zentrum Wien, het SCI-Arc in Los Angeles, de Royal Incorporation of Architects in Scotland te Edinburgh, in het Palazzo Del Arte in Milaan, in de Architectenkammer Hamburg, het Museum Nagele in Nagele en in Padua in opdracht van Yearch (Young European architects project).


meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Angeli Poulssen, Martine Heijnen, Astrid Karbaat), tel 010-4401271, fax 010-4366975, e-mail: (info@nai.nl).index persberichten
NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - (info@nai.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie