Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verlaagd tarief voor transplantatie dierlijke oorsprong

Datum nieuwsfeit: 21-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: Omzetbelasting: verlaagd tarief voor dierlijke


Besluit van 21 april 2000 nr. VB 2000-616.

De plaatsvervangend directeur-generaal Belastingdienst heeft namens de Staatssecretaris van Financiën het volgende besloten.

Mij hebben vragen bereikt over de BTW-heffing ten aanzien van weefseltransplantaten van dierlijke oorsprong, bestemd voor implantatie in het menselijk lichaam. Het betreft dierlijk weefsel, zoals het hartzakje of het botweefsel van runderen, dat via een speciaal procedé in enkele stappen wordt gereinigd. Daarbij wordt het weefsel gesteriliseerd en ontdaan van stoffen die bij implantering genezing kunnen bemoeilijken of afstotingsverschijnselen kunnen veroorzaken. Na implantering in het menselijk lichaam vergroeit het materiaal met het eigen lichaamsweefsel en wordt na verloop van tijd omgevormd tot weefsel van de patiënt zelf. Het implantaat wordt in beginsel niet meer uit het lichaam verwijderd.

Weefseltransplantaten van dierlijke oorsprong worden gebruikt als alternatief voor menselijke weefseltransplantaten. Implantaten vervaardigd van het hartzakje van runderen worden onder meer gebruikt voor sluiting van een gat in het hersenvlies, sluiting of vervanging van het trommelvlies, repareren van de oogkas, repareren van tussenschotperforaties, repareren van littekenbreuk, incontinentie-operaties, afdekken van zenuwen, versterking van de achillespees, bekleden van onder- en bovenkaak, reparatie of vervanging van het hartzakje, en het vervangen van peesschedes in de hand. Implantaten vervaardigd van dierlijk botweefsel worden gebruikt voor het repareren van botdefecten ten gevolge van een ongeluk, ziekte of slijtage, waar ook in het lichaam.

Ingevolge artikel 9 van de Wet op de omzetbelasting 1968 (de wet) juncto Tabel I, post a 35 bij de wet geldt het verlaagde tarief van thans 6% bij levering en invoer van onder meer chirurgische inplanteringsprothesen. De onderhavige dierlijke weefseltransplantaten worden via een chirurgische ingreep in het menselijk lichaam ingebracht teneinde na een periode van vergroeiing en eventueel absorptie de functie van een bepaald (gedeelte van een) orgaan te vervangen. In het Voorschrift Tabel I (besluit van 1 februari 1994, nr. VB 93/3553) is in 4 van de toelichting bij tabelpost a 35 al aangegeven dat tot de chirurgische inplanteringsprothesen onder meer behoren stukjes been van jonge kalveren, steriel verpakt in flesjes, die zijn bestemd om te worden overgeplant.

Gezien het voorgaande kunnen de hiervoor omschreven weefseltransplantaten van dierlijke oorsprong worden aangemerkt als chirurgische inplanteringsprothesen in de zin van Tabel I, post a 35. De levering, invoer en intracommunautaire verwerving van dergelijke weefseltransplantaten is derhalve onderworpen aan het verlaagde tarief van de omzetbelasting. Op het verleden wordt niet teruggekomen.

Volledigheidshalve merk ik nog op dat het voorgaande niet van toepassing is op huidcorrigerende producten van dierlijk collageen. Dergelijke producten worden doorgaans niet via een chirurgische ingreep in het lichaam aangebracht ter vervanging van een (gedeelte van een) menselijk orgaan, maar om cosmetische redenen onder de huid geïnjecteerd door bijvoorbeeld de huisarts. De levering, invoer en intracommunautaire verwerving van deze producten is derhalve onderworpen aan het algemene tarief van de omzetbelasting.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie