Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuws en informatie gemeente Borsele

Datum nieuwsfeit: 21-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Borsele9e jaargang - nr.8 - 21 april 2000

Gemeente Borsele presenteert nieuwe brochure met illustraties van kunstenaar

Voorkant brochure De gemeente Borsele heeft tijdens de gemeenteraad van 6 april haar nieuwe brochure gepresenteerd met als thema `Borsele: gemeente van contrasten'. De portefeuillehouder voorlichting, burgemeester Mandos, nodigde de raadsleden uit een omschrijving te geven van `Borsele'. Bladerend door de brochure pakte een aantal raadsleden verschillende onderwerpen bij de kop. Niet alleen de gemeente, maar ook de brochure is er een van contrasten: helder kleurgebruik gecombineerd met zwart-wit fotoprints van Paul Bartels, kunstenaar uit Heinkenszand.

De brochure is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente en Paul Bartels. De visie van de gemeente en de visie van de kunstenaar vullen elkaar prima aan. Het geheel van tekst, kleur en illustraties geeft dan ook een compleet beeld van de gemeente. Natuur, industrie, ruimte, werk, recreatie, kunst, etc..

Paul Bartels: "Het thema is contrasten. Om dit thema als uitgangspunt te nemen zijn we op een eervolle manier met de streek omgegaan. Het verhaal geeft invulling aan het begrip Borsele, dat vaak alleen geassocieerd wordt met de kerncentrale. De brochure laat Borsele zien als een breed en rijk gebied waar veel gebeurt, een gebied waar meer aan de hand is dan je op het eerste gezicht zou denken: Borsele is klein èn groot."

De brochure is het resultaat van de wens van het gemeentebestuur om Borsele te kunnen presenteren in een aparte brochure, gemaakt met hulp van een kunstenaar uit de gemeente zelf. In de voorbesprekingen met Paul Bartels is de afweging gemaakt tussen het gebruik van schilder- of fotowerk als illustraties. Uiteindelijk is de keuze gemaakt voor fotoprints omdat dit herkenningspunten biedt voor de lezer/kijker.

Contrastrijk Ellewoutsdijk Paul Bartels: "De definitieve fotokeuze is een hele bewuste geweest. Het is makkelijk om gewoon rond te lopen en foto's te schieten. Ik heb gezocht naar de beelden die ik het meest karakteristiek vind voor de streek, niet de meest voor de hand liggende beelden. Deze foto's laten het gebied in de volle breedte zien. In elke foto is, vaak heel subtiel, een contrast te vinden. Een contrast tussen industrie en natuur, tussen de nieuwe en de oude tijd, tussen water en land. In alle op het eerste gezicht stilstaande beelden zit dynamiek. Deze dynamiek ademt het karakteristieke van deze tijd. Dit wordt nog eens versterkt door het feit dat de foto's zijn bewerkt met de computer. Alleen op deze manier heb ik de beelden díe samenhang kunnen meegeven waar ik naar gestreefd heb. De vormgeving van de brochure verbindt het geheel uiteindelijk tot een eenheid."

Wilt u ook een brochure? Deze is af te halen bij het gemeentehuis in Heinkenszand. De openingstijden zijn: maandag tot en met vrijdag van
8.30 tot 12.30 uur, en op donderdagavond van 17.00 tot 20.00 uur.Sluiting gemeentehuis

Wegens de paasdagen is het gemeentehuis gesloten op: vrijdag 21 april en maandag 24 april

Tevens is het gemeentehuis gesloten op Bevrijdingsdag: vrijdag 5 mei


Werkbezoek Driewegen 25 april 2000

Alle kernen binnen de gemeente Borsele worden eens per drie jaar bezocht door het college van burgemeester en wethouders. Op dinsdag 25 april a.s. bezoeken zij het dorp Driewegen.

`s-Middags maken zij onder begeleiding van de dorpsraad Driewegen een ronde door het dorp. Zij nodigen u uit om die avond om 19.30 uur aanwezig te zijn in het verenigingsgebouw "`t Durpsuus". U heeft dan de gelegenheid om vragen te stellen of om uw mening kenbaar te maken aan het college over allerlei zaken die met uw dorp te maken hebben.Het natuurleerpad

Het Natuurleerpad is een van de nieuwe activiteiten van Stichting de Zeeuwse Schaapskudde. Het is een wandeling in het gebied rond de Schaapskooi van ca. 3,5 km. Tijdens deze route worden wandelaars betrokken bij allerlei bijzonderheden in het landschap en op de flora en fauna gewezen. Zij krijgen een tas met een uitgebreide routebeschrijving en een boekje met tal van activiteiten mee. Planten en vogels herkennen is ook een van de onderdelen. Deze activiteit is uitstekend geschikt om met kinderen te ondernemen. De tas met route en andere informatie is af te halen bij de balie van het Informatiecentrum van de Zeeuwse Schaapskudde. De kosten zijn f 5,00 voor het gebruik van de materialen. Na de wandeling moet deze tas weer teruggebracht worden. Graag geven wij u alle gewenste informatie, tel. (0113) 655268.


Herdenking gevallenen op 4 mei

Op 4 mei a.s. vindt de Nationale Herdenking plaats bij de plaquette voor gevallenen achter de Rabobank aan het V.d. Biltplein te Heinkenszand. Wij nodigen u van harte uit om deze herdenkingsbijeenkomst bij te wonen. De ontvangst is vanaf 19.15 uur in het gemeentehuis. Vanaf 19.35 uur wordt gezamenlijk te voet naar de herdenkingsplaats gelopen.

De stille tocht gaat vanaf het gemeentehuis via de Stenevate en de Dorpsstraat naar de achterkant van de Rabobank. Bij de plaquette zullen de kransleggingen plaats vinden, begeleid door muziek van muziekvereniging St. Caecilia uit `s-Heerenhoek. Na afloop is er in het gemeentehuis gelegenheid nog wat na te praten. Het gedeelte van de Dorpsstraat tussen Stenevate en Warande wordt tijdelijk afgesloten.

We willen de herdenking zo stijlvol mogelijk laten verlopen. Daarom verzoeken wij iedereen vriendelijk om tussen 19.15 en 20.30 uur in de buurt van de Rabobank en het Stengeplein zo min mogelijk geluidsoverlast te veroorzaken door niet met de auto of de brommer langs te rijden. Wij hopen op een ieders medewerking. Verder mogen op
4 mei winkels niet na 19.00 uur open zijn.Let op!!!
Wijzigingen ophalen afval i.v.m. Bevrijdingsdag
`s-Heerenhoek
I.p.v. vrijdag 5 mei wordt het afval dinsdag 2 mei al opgehaald - groen.

`s-Gravenpolder
I.p.v. vrijdag 5 mei wordt het afval donderdag 4 mei al opgehaald - groen.

Inzameling klein gevaarlijk afval (kga)

In de maand mei wordt het KGA opgehaald tussen 08.00 en 16.00 uur. Als u in het buitengebied woont en u wilt KGA meegeven, dan moet u dit van te voren telefonisch melden bij: afdeling Buitendienst, tel. (0113)
238453.

De chemo-car komt "huis-aan-huis" op de volgende dagen:

maandag 1 mei Heinkenszand
dinsdag 2 mei Heinkenszand
woensdag 3 mei Heinkenszand
donderdag 4 mei `s-Gravenpolder

maandag 8 mei `s-Gravenpolder
dinsdag 9 mei Hoedekenskerke / Kwadendamme
woensdag 10 mei Nisse / `s-Heer Abtskerke
donderdag 11 mei `s-Heerenhoek
vrijdag 12 mei Ovezande / Driewegen

maandag 15 mei Oudelande / Ellewoutsdijk
dinsdag 16 mei Nieuwdorp
woensdag 17 mei Lewedorp / Graszode
donderdag 18 mei Borssele
vrijdag 19 mei Baarsdorp / Sinoutskerke / Baarland / Langeweegje / Scheldeoord

Let op!
De chemo-car staat zaterdagmorgen 20 mei as. van 09.00 tot 10.30 uur op het Van der Biltplein te Heinkenszand en van 11.00 tot 12.00 uur aan de Langeweg te `s-Gravenpolder (sporthal).Nieuws van de Bibliotheek

Voorjaarsschoonmaak in de bieb
In de beide bibliotheken van Borsele heeft de schoonmaakwoede toegeslagen. Alle romans worden bekeken en zo nodig gerepareerd, opnieuw ingebonden of vervangen. Daarnaast wordt gecontrolleerd hoeveel keer elk boek is uitgeleend. Helaas merken we dat een aantal prachtige romans heel weinig meegenomen zijn en er daardoor nog als nieuw uitzien. De kasten puilen uit en in Heinkenszand moeten we een jaar naar een kleinere ruimte. Daarom is er tijdens de openingsuren een grote verkoop van afgeschreven boeken. Van de opbrengst kopen we nieuwe boeken voor de nieuwe bibliotheek. Kosten per boek: ƒ 2,00 en 10 boeken voor ƒ 15,00. Helpt u ons aan ruimte en geld? Alvast bedankt.

Strippenkaart cd-roms en video's
We willen opnieuw uw aandacht vestigen op het bestaan van strippenkaarten voor cd-roms en recreatieve video's. De kaarten kosten ƒ 45,00 en ƒ 30,00 voor 10 uitleningen. Normaal betaalt u in de losse uitlening ƒ 50,00 en ƒ 32,50. Het uitlenen van informatieve video's kost ƒ 1,00, dus hiervoor is de kaart niet geschikt. De kaarten zijn onbeperkt geldig en door het hele gezin te gebruiken. Leent u regelmatig deze materialen, dan kunt u het kopen overwegen. Of u kunt een kaart cadeau geven bij een feestelijke gelegenheid. Mogelijkheden genoeg.

Verlengen van materialen
Vaak denken mensen dat de boeken, die ze nog thuis hebben, automatisch verlengd worden als ze nieuwe materialen meenemen. In het uitleensysteem zijn dat echter 2 aparte programma's. Wilt u de boeken langer houden, vraagt u dan om ze te verlengen vóór u de nieuwe laat registreren. Denk eraan dat het leengeld opnieuw betaald moet worden! Daarom verlengen we uitsluitend die boeken, die binnen een week terug zouden moeten zijn. Video's en cd-roms hoeft u niet te verlengen, want hiervoor wordt opnieuw een uitleentarief berekend, nl. f 1,00 of f
2,50 voor de video's en f 5,00 voor de cd-rom. Telefonisch verlengen kan ook, maar hiervoor worden extra kosten van f 1,00 per boek berekend. U kunt dus zelf bereken of u beter te-laat-geld betaald of verlengd. De inkomsten komen ten goede aan de bibliotheek, die voor
85,3 % wordt betaald door de gemeente Borsele en voor 15,7 % door uw eigen directe bijdragen zoals contributie, boete en reserveringsgeld.
Wordt Leo beroemd?
Elk jaar worden er op een groot aantal basisscholen met de leerlingen van groep 7 en 8 voorleeswedstrijden gehouden. De schoolwinnaars gaan naar de tweede ronde, die door de bibliotheken in de regio worden georganiseerd. De voorronde van Zuid Beveland en Tholen was op woensdagmiddag 29 maart in het Gasthuis in Goes. Acht schoolkampioenen uit Borsele en de twee schoolkampioenen uit Oud Vossemeer en St. Annaland probeerden zo mooi mogelijk voor te lezen. Het was spannend! Winnaar werd Leo de Jong van o.b.s. De Reiger uit Heinkenszand. Leo mag door naar de Provinciale Ronde op zaterdag 15 april in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. Tien supporters mogen mee om hem aan te moedigen. De landelijke finale is op 24 mei in Utrecht tijdens de Nationale Voorleesdag 2000. Dan zullen alle provinciale kampioenen hun beste stem laten horen. Leo, doe je best!!!

A58 is bekend terrein, maar dan? Oemoemenoe? Leve de reis- en routeplanners in de bieb!
De komende maanden trekt half Nederland voor een lange of korte vakantie met de auto erop uit. Meestal rijden de mannen en lezen de vrouwen kaart. Helaas eindigt menige rit in een echtelijke ruzie, want mannen beweren dat vrouwen geen kaart kunnen lezen... Gelukkig kan de nieuwe digitale tijd uitkomst brengen met de routeplanner en uw huwelijk redden. In de bibliotheken van Heinkenszand en 's-Gravenpolder zijn twee routeplanners geïnstalleerd en vrij beschikbaar op een van de pc's.

U typt de vertrekplaats in, geeft aan waar u in Nederland of Europa naar toe wilt rijden en vervolgens berekent het programma de weg. U krijgt keurig op een briefje welke weg u moet volgen, welke afslag u moet nemen bij welk kruispunt, hoe lang u erover doet en welke alternatieve route er is. Voor de 50-plussers van de computercursus ging een wereld van mogelijkheden open. De medewerkers van de bibliotheek helpen u graag met dit programma. Wilt u liever met de trein en bus, dan is op diezelfde pc de reisplanner van de NS beschikbaar. Typ de vertrek- en aankomstplaats in, geef de datum en vertrek- of aankomsttijd op en het programma doet de rest. Ook deze gegevens worden keurig voor u uitgeprint voor het luttele bedrag van een kwartje. En als u de bibliotheek bezoekt voor uw reistraject, dan neemt u uiteraard een van de nieuwe reisgidsen mee. De complete ANWB Gouden serie en de ruim 40-delige serie ANWB Extra zijn aangekocht! Tot gauw in de bibliotheek en goede reis.


Leerlingenvervoer schooljaar 2000/2001

Ouders of verzorgers van kinderen in de gemeente Borsele kunnen een reiskostenvergoeding aanvragen voor het schoolvervoer van hun kind(eren) voor het schooljaar 2000/2001. De aanvraag moet vóór 1 juni
2000 bij de gemeente binnen zijn. Na 1 juni kunt u de aanvraag alleen indienen als u een gemotiveerd verzoek tot uitstel heeft gedaan bij het college van burgemeester en wethouders.

Of u recht heeft op een gehele of gedeeltelijke reiskostenvergoeding hangt af van de afstand van uw woning tot de school van uw keuze. Als u op levensbeschouwelijke of godsdienstige gronden kiest voor een bepaalde basisschool kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding. Ook andere omstandigheden kunnen ertoe leiden dat uw kind een bepaalde afstand van uw woning tot de school moet afleggen. Het indienen van een aanvraag voor reiskostenvergoeding kan voor één kind, maar ook voor meerdere kinderen uit één gezin.

U krijgt een volledige of gedeeltelijke vergoeding als een van de volgende scholen wordt bezocht, die 6 kilometer of meer van de woning is verwijderd:
de basisschool (indien dit de dichtstbijzijnde van de gewenste godsdienstige / levensbeschouwelijke richting is); de speciale school voor basisonderwijs;
de school voor speciaal onderwijs;
de school voor voortgezet speciaal onderwijs;
de school voor speciaal voortgezet onderwijs.

U kunt uw aanvraag richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borsele, ter attentie van de afdeling Onderwijs, Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand.

Vanaf het schooljaar 1999/2000 is het drempelbedrag ingevoerd. Het drempelbedrag houdt in dat de kosten tot aan de door de gemeente vastgestelde kilometergrens van 6 kilometer voor rekening van de ouders komen. Alleen het aantal kilometers boven die grens wordt vergoed. Het drempelbedrag komt overeen met een 2-ster jaarabonnement openbaar vervoer reductie-tarief en bedraagt voor het schooljaar
2000/2001 f 615,00 per kind, per schooljaar, indien uw inkomen over
1998 meer dan f 41.000,00 bedroeg.

Het drempelbedrag geldt niet voor de ouders van leerlingen die de school voor (voortgezet) speciaal onderwijs bezoeken.

Voor aanvraagformulieren en nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de directeur van de school die uw kind bezoekt of onze afdeling Onderwijs, telefoonnummer (0113) 238383 (Henri Grim).GASTGEZINNEN VOLKSDANSFESTIVAL

De Stichting Volksdansfestival Borsele bestaat 25 jaar. Vanaf
1975 komen er om de twee jaar internationale groepen naar onze gemeente. Uit veel streken in de wereld zijn er gasten geweest bij gezinnen in Borsele. Voor het jubileumjaar 2000 heeft de stichting vijf verschillende landen uitgenodigd deel te nemen aan het 14e festival. Inmiddels is bekend dat er groepen zullen komen uit Baskenland, Finland, Griekenland, Italië en Litouwen. Dezelfde Baskische groep heeft in 1976 al deelgenomen aan het 2e festival. De groep uit Litouwen komt uit de tweelingstad van Goes. Deze dansers en muzikanten gaan logeren bij hun gastgezinnen in Goes. Voor een groot gedeelte van de andere groepen heeft de organisatie al onderdak, maar de stichting is nog op zoek naar enkele adressen. De gastgezinnen worden opgenomen in het programma en kunnen alle optredens meemaken. Voelt u voor een week "proeven" van anderen culturen?
Neem dan contact op met Betsy de Jonge, 0113-56 19 96 of Marti Ringeling, 0113-56 39 45.


Uit de raad van 6 april

Op donderdag 6 april jl. heeft de vergadering van de gemeenteraad van Borsele plaatsgevonden. Wat is er nu in die vergadering besloten? We hebben de belangrijkste besluiten voor u op een rijtje gezet.

Begrotingswijziging
De begroting 2000 is gewijzigd om een aantal zaken te kunnen realiseren zoals:

* controle op de Wet op de Kansspelen

* extra begeleiding in het basisonderwijs door een communicatiedeskundige

* inhuren personeel ter ondersteuning op de afdeling Post- en Archiefzaken

* extern juridisch advies omtrent de mogelijkheden van opzegging van de overeenkomst over de Fakkert-lokalen

* ontvangst Schotse oudstrijders bij de herdenking van de bevrijding

1e herziening Maaiklinkhoek III
Het bestemmingsplan Maaiklinkhoek III heeft een bouwcapaciteit van ongeveer 13 woningen, waarvan er 10 zijn gerealiseerd. Er wordt gedacht aan een uitbreiding. Het bestemmingsplan voorziet daar niet in. De raad heeft nu de 1e herziening vastgesteld waardoor er bouwruimte wordt gerealiseerd voor 3 extra woningen. Daarnaast kan de nog openstaande restcapaciteit van 3 woningen worden benut.

1e herziening bestemmingsplan "Recreatiepark Scheldeoord `96" De raad heeft de 1e herziening van het bestemmingsplan "Recreatiepark Scheldeoord `96" vastgesteld. Hierin wordt geregeld dat de afstand tussen recreatiebungalows en de zijdelingse perceelsgrens minimaal 3 meter bedraagt: de onderlinge afstand tussen de bungalows zal 5 meter bedragen. In deze herziening worden tevens de vrijstaande bijgebouwen geregeld.
De raad heeft ook besloten dat het bebouwde oppervlak per bouwperceel maximaal 80 m2 mag zijn.

Bedrijventerrein Noordzak II
Een aannemingsbedrijf wil op het terrein een bedrijfsgebouw bouwen. Daartoe dient het betreffende terrein eerst bouwrijp gemaakt te worden. Nu is het gebied bestemd voor agrarische doeleinden en een bedrijfsbestemming is daarmee in strijd. Medewerking aan het bouwrijp maken en aan het bouwplan voor een bedrijfsgebouw kan slechts door vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan dat ter plaatse geldt. Met het oog hierop heeft de raad verklaard dat een bestemmingsplan in voorbereiding is voor de percelen grond nabij de Schouwersweg te Heinkenszand.

Planschadeverzoek
Door J.M. Nijsten e.a. is schadevergoeding gevraagd in verband met de in 1989 verleende bouwvergunning aan Covra N.V. voor de realisering van een opslag- en verwerkingsfaciliteit van radioactief afval in het Sloegebied. De raad heeft ingestemd met het advies van de Stichting Adviesbureau Onroerende Zaken, om het verzoek af te wijzen.
Verordening op de behandeling van klachten
De raad heeft de "Verordening op de behandeling van klachten" vastgesteld.
Een klacht kan worden ingediend over een gedraging van een bestuursorgaan of een ambtenaar die onder verantwoordelijkheid van een bestuursorgaan werkt. De burgemeester is aangewezen als klachtbehandelaar en hij wordt bijgestaan door een klachtencoördinator.Architectenspreekuur

In de periode 21 april t/m 5 mei is er geen architectenspreekuur.
Het spreekuur vindt plaats van 18.30 tot 20.00 uur in het gemeentehuis te Heinkenszand. Op het architectenspreekuur geven een architect en een medewerker van de afdeling Bouwen en Wonen informatie en advies over allerlei bouwzaken. Het spreekuur is bedoeld voor mensen die advies willen over de voorbereiding van een bouwplan en dan met name de vormgeving. Tevens is het mogelijk bouwplannen te bespreken die aanpassing behoeven op advies van de welstandscommissie.
Voor het spreekuur dient u vooraf een afspraak te maken met de afdeling Bouwen en Wonen, tel. (0113) 238383.


Spreekuur wethouders

Iedere donderdag houden de wethouders beurtelings spreekuur van 18.30 tot 20.00 uur. Voor de komende tijd ziet het schema er als volgt uit:


27 april: wethouder Vollaard

4 mei: geen spreekuur

Wij vragen u van tevoren een afspraak te maken. Dit kan telefonisch bij Nelleke Jeremiasse-Platschorre van de afdeling Bestuursondersteuning, tel. (0113) 238374.Raadsledenspreekuur

Op donderdag 27 april 2000 wordt het raadsledenspreekuur gehouden. Daar heeft u de mogelijkheid vragen, opmerkingen en kritiek aan raadsleden voor te leggen. Per partij is er een raadslid aanwezig. Een ambtenaar noteert de gemaakte afspraken.

Op 27 april kunt u de volgende raadsleden verwachten:
- dhr. H.J.G. Uitterhoeve (PvdA)

- dhr. P.J.M. Verbart (D66)

- dhr. J. Mol (SGP/GPV/RPF-combinatie)

- dhr. P.B.J. van den Dries (CDA)

- dhr. R.W. Boekholt (VVD)

Het spreekuur is van 19.30 tot 20.00 uur in het gemeentehuis te Heinkenszand. Om organisatorische redenen dient u van tevoren een afspraak te maken. Dit kan bij Bianca Vermeulen van de afdeling Bestuursondersteuning, tel. (0113) 238375.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie