Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nettoresultaat Akzo Nobel eerste kwartaal 30 procent hoger

Datum nieuwsfeit: 25-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Akzo Nobel

Stevige opwaartse trend voortgezet, nettoresultaat 30% hoger in eerste kwartaal

Scherp gestegen bedrijfsresultaat voor Pharma, Coatings en Chemicals

Arnhem, 25 april 2000 Akzo Nobel heeft in het eerste kwartaal van 2000 uitstekende resultaten behaald met een nettowinst van EUR 219 mln, een stijging van 30% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Belangrijke gegevens

* Nettoresultaat EUR 219 mln, 30% hoger

* Nettoresultaat per aandeel EUR 0.77 (Q1 1999: EUR 0.59)
* Netto-omzet1 EUR 3,3 miljard, 17% hoger
* Afzet 6% hoger

* Bedrijfsresultaat1 EUR 392 mln, 28% gestegen
* Marge (ROS) duidelijke stijging tot 11,8% (1e kwartaal 1999: 9,1%)
* Pharma verder versterkt door groei en acquisities Omzet EUR 0,9 miljard, 43% hoger
Bedrijfsresultaat EUR 171 mln, 37% hoger

* Coatings goede start van het jaar
Omzet2 EUR 1,3 miljard, 14% hoger
Bedrijfsresultaat2 EUR 97 mln, 37% hoger

* Chemicals beste kwartaal aller tijden
Omzet EUR 1,1 miljard, 15% hoger
Bedrijfsresultaat EUR 126 mln, 33% hoger

* Interestdekking gestegen naar 5,8

Fritz Fröhlich, Akzo Nobels Chief Financial Officer: "Met EUR 3,3 miljard was de omzet 17% hoger dan in het eerste kwartaal van 1999 (exclusief Acordis). Het nettoresultaat van EUR 219 mln vertoonde een aanzienlijke verbetering van 30%, met een belangrijke resultatenstijging en margeverbetering voor alle drie groepen. Dit is een bevestiging van de opwaartse trend die zich in het afgelopen jaar reeds begon af te tekenen. De marge voor de doorlopende activiteiten is verbeterd van 10,8% naar 11,8% en door de desinvestering van Fibers is de algehele marge in totaal met 2,7% verbeterd vergeleken met het eerste kwartaal van 1999."

De omzet bedroeg EUR 3,3 miljard, exclusief Acordis, een stijging van 17% ten opzichte van het eerste kwartaal van 1999. De afzet groeide qua volume 6%, waarbij de verkooprijzen gemiddeld 2% hoger waren. Acquisities voornamelijk Hoechst Roussel Vet (HR Vet) en desinvesteringen leidden per saldo tot een omzettoename van 2%. Valutaomrekening, van met name de US dollar, had een positief effect van 7% voor alle groepen.

Het bedrijfsresultaat vertoonde in het eerste kwartaal een forse stijging van 26% tot EUR 392 mln. Het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet was 11,8% tegenover 9,1% in het eerste kwartaal van 1999, hetgeen de meer evenwichtige en op groei gerichte samenstelling weergeeft van Akzo Nobels activiteiten.

Pharma: voortzetting interne groei, versterkt door de acquisitie van HR Vet

Netto-omzet EUR 0,9 miljard (1e kwartaal 1999: EUR 0,6 miljard) Bedrijfsresultaat EUR 171 mln (1e kwartaal 1999: EUR 125 mln)
* Omzet 43% hoger

* Bedrijfsresultaat 37% hoger (ROS een gezonde 19,2%)
* Organon: opwaartse trend voortgezet

- Registratie van pentasacchariden: streven naar tweede helft van 2000

- Xyvion: mogelijke vertraging van introductie
* Intervet: integratie HR Vet verloopt soepel
Het bedrijfsresultaat van Pharma steeg met 37%. Alle business units droegen daaraan bij. Bij de activiteiten gericht op de gezondheidszorg van de mens bleef de gang van zaken voortreffelijk. De strategie van interne groei werd actief voortgezet door verdere uitbreiding van de verkoopstaf en de researchprogrammas. De diergeneeskundige activiteiten vertoonden, mede door de acquisitie van HR Vet, een forse resultatengroei.

"Organon zet de groei door, met Remeron®, Livial® en Puregon® aan kop. Wij blijven onze krachtige R&D-pijplijn verder exploiteren en streven ernaar om in de tweede helft van dit jaar een aanvraag in te dienen voor de registratie van pentasacchariden in Europa en de Verenigde Staten. Besprekingen met de FDA over de bijsluiter en de introductie van Xyvion lopen nog en een vertraging van de introductie is mogelijk. Nadere informatie zal te zijner tijd worden verstrekt. De integratie van de activiteiten van HR Vet verloopt soepel en versterkt onze leidende positie in de diergezondheidszorg", aldus de heer Fröhlich.

Coatings: goede start van het jaar
Netto-omzet EUR 1,3 miljard (1e kwartaal 1999: EUR 1,2 miljard) Bedrijfsresultaat EUR 97 mln (1e kwartaal 1999: EUR 84 mln)
* Omzet2 14% hoger

* Bedrijfsresultaat21 37% hoger (ROS een veelbelovende 7,2%)
* Sterke stijging industriële activiteiten
* Car Refinishes vestigt opnieuw record

* Stevige start voor Decorative Coatings-activiteiten
Het bedrijfsresultaat van de doorlopende Coatings-activiteiten was 37% hoger. Met name de industriële activiteiten groeiden aanzienlijk, terwijl Car Refinishes wederom een recordresultaat realiseerde. Decorative Coatings maakte dit jaar een goede start.

"Wij blijven de vruchten plukken van de nummer één-positie die wij bij coatings innemen. De marges bewegen zich in de goede richting. In praktisch alle opzichten voldoet de Coatings-groep aan onze verwachtingen en laat een aanzienlijke verbetering zien in het eerste kwartaal", verklaarde de heer Fröhlich in zijn toelichting.

Chemicals: beste kwartaal aller tijden
Netto-omzet EUR 1,1 miljard (1e kwartaal 1999: EUR 1,0 miljard) Bedrijfsresultaat EUR 126 mln (1e kwartaal 1999: EUR 95 mln)
* Omzet 15% hoger

* Bedrijfsresultaat 33% (ROS een robuuste 11,1%)
* Afzetvolume 4% hoger, met 3% hogere verkoopprijzen
* Sterke prestatie van alle business units, met name van Base Chemicals, Surface Chemistry, Functional Chemicals en Polymer Chemicals

* Herstructurering en voortgaande aanpassing van de product mix bewijzen hun waarde

* Verbetering bij bleekchemicaliën in Noord-Amerika
Het bedrijfsresultaat van Chemicals groeide 33%, met een margeverbetering naar een stevige 11,1%. Vooral Base Chemicals, Surface Chemistry en Functional Chemicals realiseerden hogere resultaten. De gang van zaken bij Polymer Chemicals bleef uitstekend, terwijl bleekchemicaliën betere resultaten behaalden in Noord-Amerika. Resins begon enige invloed te ondervinden van gestegen grondstofprijzen.

Fröhlich: "Door de sterke groei van de economie in Europa en Amerika en het herstel dat zich aftekent in de meeste Aziatische landen kunnen de activiteiten van Chemicals nu de vruchten plukken van de voortdurende aanpassing van de product mix in lijn met ons streven naar hogere winstmarges. Dit heeft geresulteerd in een sterk kwartaal met een 4% hoger afzetvolume en 3% hogere verkoopprijzen; alle business units leverden bijna een topprestatie".

Hogere interestdekking

De financieringslasten daalden tot EUR 68 mln (1999: EUR 70 mln). Dit is te danken aan het lagere schuldenniveau, gedeeltelijk tenietgedaan door het effect van hogere wisselkoersen. De interestdekking steeg naar 5,8.

Projectgoedkeuringen stegen van EUR 80 mln in het eerste kwartaal van 19991 naar EUR 130 mln in 2000, met name veroorzaakt door Pharma en Coatings. De investeringsuitgaven in het eerste kwartaal bedroegen EUR 135 mln en waren daarmee gelijk aan het niveau van 19991. De afschrijvingen waren EUR 155 mln (19991: EUR 140 mln).

Verwachting groei met dubbele cijfers

Akzo Nobel verwacht een groei van het nettoresultaat voor het gehele jaar die met dubbele cijfers wordt geschreven, hoewel het groeitempo lager zal zijn dan in het eerste kwartaal. Bij deze wordt uitgegaan van voortzetting van de huidige economische omstandigheden en word geen rekening gehouden met buitengewone en incidentele resultaten.

Akzo Nobel, met hoofdzetel in Arnhem, levert wereldwijd producten voor de gezondheidszorg, verven en lakken, en chemische producten. Over 1999 bedroeg de geconsolideerde omzet (exclusief Acordis) ca. EUR 12 miljard (NLG 26 miljard). Begin 2000 telde de onderneming 68.000 medewerkers in 75 landen. De financiële resultaten over het tweede kwartaal van 2000 zullen op 26 juli worden bekendgemaakt.

1 Exclusief Acordis.
2 Voor de doorlopende activiteiten, exclusief desinvesteringen (voornamelijk Courtaulds Aerospace) en Resins, nu onderdeel van Chemicals.

Additionele gegevens:

Akzo Nobels presentatie voor het eerste kwartaal 2000 omvat ook ons Bericht over het 1ste Kwartaal en de door de Chief Financial Officer tijdens de persconferentie gebruikte sheets. Deze kunnen worden geraadpleegd op onze internet site:
www.akzonobel.com/finance/index2.asp

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...

HamiltonRoche en Cashforce samen sterk in cash flow management
HamiltonRoche en Cashforce kondigen een samenwerking aan op het gebied van cash flow management voor middelgrote en grote bedrijven. Voor...

GSMA: Nederlandse wet voor netneutraliteit botst met EU-verordening
GSMA: Nederlandse wet voor netneutraliteit botst met EU-verordening BRUSSEL -(BUSINESS WIRE)- De GSMA maakt zich ernstige zorgen om de herziene...